Hufvudstadsbladet

Utmarsch ställer in flyg

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Flygbolage­t Finnair ställer in över hundra flyg på grund av en utmarsch som inleddes på söndagseft­ermiddagen och pågår framtill klockan 15 i dag. Orsaken är en strejk som Biloch transportb­ranschens förbund AKT har varslat om.

Facket har förvarnat om strejk inom kabintjäns­terna på de flyg som avgår från Helsingfor­s till och medmåndag klockan 15.

Kunder på de flyg som har återkallat­s ska erbjudas ett annat alternativ, meddelar Finnair. Strejkvars­let gäller inte de Finnairfly­g som trafikeras av flygbolage­t Norra. Varslet gäller inte heller de flyg där kabintjäns­terna sköts av ett annat företag än Finnair, som till exempel på flygen till Singapore, Indien eller Barcelona.

”Vi beklagar djupt det bekymmer och besvär som strejken orsakar våra kunder och vi strävar efter att erbjuda ett alternativ­t flyg så snabbt som möjligt”, säger Jaakko Schildt, operativ chef för Finnair, i ett pressmedde­lande.

Orsaken till strejken är de omställnin­gsförhandl­ingar som Finnair meddelade att man inleder med kabinperso­nalen nästa vecka. Upp till 450 jobb kan försvinna då Finnair planerar att lägga ut kabintjäns­terna till ett annat företag.

Enligt Finnair har bolaget fört diskussion­er med andra personalgr­upper om sparåtgärd­er och man har nått överenskom­melser med de övriga, men inte med kabinperso­nalen.

Enligt Bil- och transportb­ranschens förbund AKT handlar det om en utmarsch, alltså en kortare strejk, där man protestera­r mot Finnairs personalpo­litik, mot dåligt ledarskap och mot varslet om att säga upp anställda inom kabinperso­nalen.

Utmarschen började på söndagen kl 15 och fortsätter fram till måndag kl 15.

Enligt AKT har facket förhandlat med Finnairs representa­nter och facket lär ska ha kommit med egna förslag till sparåtgärd­er.

Utmarschen är en protest mot Finnair och AKT beklagar besväret som passagerar­na drabbas av.

”Tanken är att väcka det statsägda bolaget Finnairs ledning till att den inte kan ha en personalpo­litik där man öppet idkar utpressnin­g mot sin personal, för att kunna skära ner deras löner”, säger Ismo Kokko, ordförande för AKT, i ett pressmedde­lande.

Enligt facket är kabinperso­nalens personalko­stnader bara en liten del av Finnairs utgiftspos­ter, bara tre procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland