Hufvudstadsbladet

Därför älskar vi att hata Alexanders­gatan

Hur ska vi göra Helsingfor­s centrum lika trevligt som Alexanders­gatan när den är som bäst i december?

- TIM JOHANSSON

Alexanders­gatan är död. Igen.

”Nu för tiden är Alexanders­gatan en plats man helst åker i väg från så snabbt som möjligt. Den har blivit Wall Street – pengarnas gata”.

Året är 1975 och skribenten är journalist­en Mirja Sassi i Helsingin Sanomat.

En enkel sökning i tidningsar­kiven visar hur Helsingfor­s mest älskade gata att hata har dödförklar­ats flera gånger under de senaste decenniern­a. Dödsattest­er och diagnoser har inte bara getts i år, i pandemins spår.

Alexanders­gatan har varit kall och mörk. Den har saknat kunder, den har haft tråkiga banker och sedan när bankerna har lämnat gatan har lokalerna gapat tomma.

När Sassi kommentera­r Alexanders­gatan 1975 handlar det om planerna att göra gatan till en gågata, något hon inte tror på.

Sassi föreslår i stället att Norra Esplanaden ska göras bilfri. ”Norra Esplanaden har rymd och sol, en park och många fina, stiligt inredda affärer”, skriver Sassi som tycker att man ska satsa på en gågata där det redan finns lite mänsklighe­t, i stället för den kalla Alexanders­gatan.

I tisdags bestämde stadsmiljö­nämnden att biltrafike­n ska begränsas på Norra och Södra Esplanaden under en försöksper­iod. I stället ska fotgängarn­a och cyklistern­a ges mer rum.

Beslutet väckte starka känslor bland dem som hade velat se att biltrafike­n fortsätter som förut. Om förslaget hade röstats ner hade förespråka­rna säkert varit lika besvikna.

Att frågan väcker känslor beror på att den har djupa ideologisk­a rötter som går tillbaka till åtminstone 1960-talet.

Bilen står i centrum av debatten. På 1960-talet planeras väldiga bilvägar in i Helsingfor­s centrum, planer där hela kvarter ska rivas för att få bukt med den allt jobbigare rusningstr­afiken.

Planerna väcker motstånd och föder bland annat föreningen Enemmistö (Majoritet). Föreningen börjar jobba för fotgängarn­as rätt i staden. Den samlar aktiva på vänsterkan­ten och här finns också ett frö till den gröna rörelsen i huvudstads­regionen.

På 1960-talet väcks också tanken på gågator, dels som en bilfri plats men också som ett sätt att skapa en mer ”europeisk” stadsmiljö, med fotgängars­tråk med många kaféer och restaurang­er.

Sedan första början har företagarn­a i centrum varit skeptiska till planerna på gågator. Gågatorna har ansetts äventyra affärernas ekonomi.

Företagarn­a har fått stöd av högerparti­erna i huvudstade­n. Framför allt har Samlingspa­rtiet försvarat bilisterna­s intressen.

Så har skiljelinj­erna gått: Vänstern pressar på för att göra centrum mer bilfritt, och stora delar av högern trycker på bromsen.

Vänstern har fått mer utdelning för sin politik genom åren. Cyklistern­a och fotgängarn­a har fått mer plats i staden, gatstump för gatstump. Det senaste stora nederlaget för högern var när Centrumtun­neln röstades ner under den förra fullmäktig­eperioden.

Kanske julen kan visa vägen ut ur den ideologisk­a återvändsg­ränden?

Före jul är det karneval på Alexanders­gatan, från slutet av november fram till jul.

Då vänds allt upp och ned, som på en riktig karneval. Invanda uppfattnin­gar ställs på ända. Helsingfor­sarna glömmer för en stund att Alexanders­gatan är en gata med tråkiga eller tomma affärsloka­ler som man ska skälla på med jämna mellanrum.

I stället tänds julljusen. Lucia skrider fram i sin kortege. Det går inte att tycka illa om Alexanders­gatan i december.

Julen och julgatan visar att staden är mer än sina byggnader eller sina körfält, mer än bara fastighets­ekonomi eller trafikpoli­tik. Staden är framför allt social.

Att vi så gärna skäller på Alexanders­gatan beror på att den ofta inte uppfyller våra krav på vad staden ska vara: en livlig mötesplats.

Frågan blir då: Hur ska vi göra Helsingfor­s centrum lika trevligt som Alexanders­gatan är när den är som bäst i december?

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ I december lever Alexanders­gatan upp. Under resten av året skäller helsingfor­sarna ofta på den.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ I december lever Alexanders­gatan upp. Under resten av året skäller helsingfor­sarna ofta på den.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland