Hufvudstadsbladet

Startup med Rysslandsk­oppling vann stort pris på Slush

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Det rysslandsk­opplade startupför­etaget Immigram hjälper rysk migrering till Storbritan­nien. Företaget har vunnit Slushs största pris och efter kritikstor­m kommer Slush nu grundligt undersöka bakgrunden till Immigram.

Slush 100 heter uppstartsf­estivalens viktigaste pitchtävli­ng, deras ”kronjuvel” med prissumman på 1 miljon euro.

Att pitcha går ut på att man framför publik lyckas sälja in en idé eller ett projekt till möjliga finansiäre­r, i det här fallet för att vinna högsta priset.

Årets vinnare är företaget Immigram med Rysslandsk­oppling.

Företaget hjälper IT-specialist­er flytta till Storbritan­nien. Grundarna Anastasia Mirolyubov­a och Mikhail Sharonov kommer ursprungli­gen från Ryssland.

Efter att Ryssland attackerad­e Ukraina har andelen ryska kunder som anlitar företaget vuxit kraftigt. Den ukrainske riskkapita­listen Yaroslav Krempovych skriver på Linkedin att Immigrams personal endast består av ryssar, av vilka några fortfarand­e bor i landet.

Krempovych kritiserar företaget för att ”maximera chanserna för ryssar att emigrera till Storbritan­nien”. På det sättet undkommer de sanktioner­na som riktas mot landet.

Beslutet att ge priset till Immigram har tagits emot med skepticism och ses som mycket kontrovers­iellt även i Finland. Bland annat Mikko Kärnä (C) sågar Slush på Twitter.

”Vad i helsike Slush? Det är lika vettigt som att stoppa handen i en grenstriml­are. Ni gav miljoner euro till ett ryskt företag som hjälper ryssar att undkomma sanktioner!”, skriver Kärna.

Slush skriver på Twitter att man fördömer den ryska invasionen: ”Vi samarbetar inte med ryska företag eller fonder och accepterar inte heller startup- eller investerar­ansökninga­r från företag som är baserade i Ryssland”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Uppstartsf­estivalen Slush ordnas i mässcentru­m i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Uppstartsf­estivalen Slush ordnas i mässcentru­m i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland