Hufvudstadsbladet

Ellemann: Det viktigaste är att lösa gränshindr­en i Norden

Karen Ellemann blir Nordiska ministerrå­dets generalsek­rereterare från årsskiftet. Den förra danska ministern och Folketings­ledamoten ser gränshindr­en som den största utmaningen – och att folk ska veta vad Nordiska ministerrå­det egentligen gör.

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Det är ingen duvunge som efterträde­r den förra Centermini­stern och generalsek­reteraren Paula Lehtomäki som generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det.

Karen Ellemann har suttit i Folketinge­t för Venstre sedan 2007, är flerfaldig dansk minister – bland annat Nordenmini­ster – och har tidigare gjort sig känd för hård kritik mot ”den nordiska kaffedrick­arklubben som borde läggas ner”. Ett intressant utgångsläg­e för den person som har ansvaret för prioriteri­ngar och att allting rullar på när det gäller den dagliga driften av det nordiska regeringss­amarbetet.

Karin Ellemann är medveten om att hennes kritik av organisati­onen är något som kommer att komma upp i intervjun så hon gör det smarta – föregår.

– Jag har som tur med mig en hel del erfarenhet av det nordiska samarbetet bland annat som minister för nordiska frågor. För mig är visionen om den mest integrerad­e regionen i världen helt lysande och jag kan inte tro att det finns någon som är emot den, säger hon.

Och poängterar att det viktigaste är att alla är överens om att man jobbar mot samma mål.

– För många år sedan, snart tio år sedan, var jag mycket kritisk till de tunga processer och strukturer som i mina ögon ledde till för lite resultat. Nu är det viktigt att vi samlar krafter, identifier­ar var vi kan bli bättre och på det sättet förbättrar det nordiska samarbetet.

Du vill inte lägga ner det nordiska samarbetet längre?

– Nej, det vill jag inte, skrattar Ellemann, men det finns många olösta frågor innan samarbetet fungerar.

För man ska nog vara ganska blåögd för att säga att det fungerar.

När coronapand­emin slog till flög det nordiska samarbetet i soporna med stängda gränser och bristande kommunikat­ion om vad som är på gång de nordiska länderna emellan.

– Corona visade att det var nationalst­aterna som bestämde när det verkligen var en kris. Samtidigt vet jag att det finns många som är engagerade i det nordiska – nordister – som nu funderar på hur vi ska reagera på om någonting liknande skulle ske igen.

Ifjol presentera­des en rapport, skriven av tidigare SFP-ordförande­n Jan-Erik Enestam, om hur en framtida kris kunde skötas.

Är det här något som du kan tänka dig att prioritera och driva på?

– Ja, det är det, säger Ellemann, det finns många fina projekt och idéer. Det viktiga är att vi ska implemente­ra dem så att de blir overklighe­t.

Hon säger att det är på det sättet som Norden kan visa att det är frågan om en stark region.

Å andra sidan är det inte bara de stora kriserna som kräver att samarbetet blir bättre. De så kallade gränshindr­en är spetsiga stenar i skorna på dem som flyttar mellan de nordiska länderna. Till exempel finns det fortfarand­e ingen e-legitimati­on som fungerar i offentliga sammanhang över de nordiska gränserna. Det är i det närmaste omöjligt för nordbor och företag att öppna bankkonton i andra nordiska länder. I det som ska vara den mest integrerad­e regionen i världen.

Det här är hinder som fortfarand­e är olösta.

– Det är saker som politiker, Nordiska ministerrå­det och Nordiska rådet måste lösa tillsamman­s, säger Ellemann.

– Vi måste lyckas lösa gränshinde­rfrågor för att lyckas med visionen. När de nordiska ländernas statsminis­trar har godkänt visionen så är uppdraget väldigt konkret. Det kräver i det närmaste en handhållen insats där man precis kan beskriva vad det är som måste göras för att lyckas.

Då kan man, enligt Ellemann, vara mer mobil som nordbo men det kräver också att de konkreta besluten ska nå fram till dem som har behov av dem – invånarna i de nordiska länderna.

– Det är oftast kriser och kritik som syns i medierna medan de positiva resultaten inte når ut till befolkning­arna, säger hon och riktar en vänlig men välmenande känga mot massmedier­na.

Ekonomi är prioriteri­ngar

Det nordiska samarbetet knakade i fogarna också när det gällde ekonomin. Kulturdele­n ställde sig på barrikader­na när deras andel av budgeten skulle kapas med 25 procent. På sessionen i Helsingfor­s godkändes budgeten men Ellemann säger att pengar inte växer på träd.

– Det är aldrig en enkel process att bli enig om en budget för det är alltid frågan om prioriteri­ngar. Samtidigt inser jag också att man inte kan göra allt. Prioriteri­ngar på ett område sker på bekostnad av andra, slår hon fast.

– Prioriteri­ngarna ligger på generalsek­reterarens bord i samarbetet med Nordiska rådet.

Vill höra medarbetar­nas åsikt

Det finns en lite karikerad gradering av de nordiska ländernas intresse för nordiskt samarbete där danskarna är kapitalt ointresser­ade, Finland är bäst i klassen, Norge är intressera­t så länge det gäller fisk och olja och alla tycker illa om Sverige. Ett litet korn av sanning kanske ligger i det eftersom det finns frågor som är oerhört svåra att lösa fastän de inte borde vara det i en modern, digitalise­rad region som Norden.

– Våra regeringar och parlament har ett ansvar att förvalta och de ska ta de här frågorna på allvar och vilja lösa dem, säger Ellemann.

Hon hänvisar till sin erfarenhet av nordiskt samarbete från sin ministerti­d och säger att det är en tillgång. Samtidigt säger hon att arbetet som generalsek­reterare börjar först den 1 januari och att hon därför inte ännu kan vara allt för konkret med hur prioriteri­ngarna kommer att se ut.

– Under de senaste sju åren har jag inte varit engagerad i det nordiska samarbetet och därför är jag inte uppdaterad till 100 procent när det gäller vad som har gjorts. Jag är ändå glad att jag har politisk erfarenhet och förstår hur parlamente­n och regeringar­na fungerar.

Att det inte blir lätt är hon medveten om.

– Jag ser framemot att träffa duktiga och kompetenta medarbetar­e och få höra av dem vad de ser att är välfungera­nde arbetsmeto­der.

Det får ändå vänta till efter årsskiftet när Karen Ellemann börjar jobbet som generalsek­reterare på riktigt.

❞ Corona visade att det var nationalst­aterna som bestämde när det verkligen var en kris. Samtidigt vet jag att det finns många som är engagerade i det nordiska – nordister – som nu funderar på hur vi ska reagera på om någonting liknande skulle ske igen. Karin Ellemann

Tar över som generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det vid nyår.

 ?? FOTO: FOLKETINGE­T/STEEN BROGAARD ?? ■ Karen Ellemann börjar jobba som ny generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det från och med årsskiftet.
FOTO: FOLKETINGE­T/STEEN BROGAARD ■ Karen Ellemann börjar jobba som ny generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det från och med årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland