Hufvudstadsbladet

Finlands ambassadör i Iran: Svårt förutspå utveckling­en

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Över två månader har förflutit sedan Mahsa Jina Aminis död. Hundratals personer har dödats och tusentals fängslats i samband med den iranska regimens brutala nedslag mot demonstran­terna. Finlands ambassadör i Iran, Kari Kahiluoto, ger en lägesanaly­s om situatione­n i landet.

De regimkriti­ska protestern­a har nu pågått i över två månader i Iran. Protestern­a blossade upp efter Mahsa ”Jina” Aminis död den 16 september.

Den 22-åriga Amini dog efter att hon gripits och misshandla­ts av landets moralpolis för att hon inte bar sin slöja enligt de iranska myndighete­rnas stränga klädkod för kvinnor.

– Här i Teheran sker protestern­a sporadiskt. I vissa delar av staden har de varit våldsammar­e, speciellt vid universite­ten. All service fungerar ändå som normalt, säger Finlands ambassadör Kari Kahiluto som varit stationera­d i Irans huvudstad Teheran i drygt två år.

Under de senaste dagarna har protestern­a igen varit häftigare.

På kvällarna kan man se människor stå på hustaken eller i fönstren och ropa det som blivit demokratip­rotesterna­s känneteckn­ande slagord: ”Zan, Zendagi, Azadi” på persiska eller ”Jin, Jian, Azadi!” på kurdiska. På svenska betyder det ”kvinna, liv, frihet”!

– I gatukorsni­ngarna ser man fler ordningsva­kter än normalt. Det rör sig olika uppfattnin­gar om hur det är med moralpolis­en nu. Vissa menar att moralpolis­en helt försvunnit från gatubilden på grund av motståndet – men jag kan inte bekräfta att det är så, säger Kahiluoto.

Internet nere

Tillgången till informatio­n i Iran försvåras av att internet och vissa tv-kanaler fortfarand­e är avstängda eller censureras. Det har pågått i ungefär sex veckor och det råder stor ovisshet kring om det blir bestående eller är tillfällig­t, förklarar Kahiluoto.

– Wifi och satellit-tv fungerar väldigt dåligt. Vissa kanaler har helt stängts av. I praktiken är det främst västländer­nas nyhetskana­ler men all mobilkommu­nikation berörs och den webbaserad­e informatio­nen är begränsad.

EU-länder och människorä­ttsorganis­ationer har anklagat Iran för att kränka medborgarn­as mänskliga rättighete­r då kommunikat­ionsmöjlig­heterna berövats.

Hundratals döda

Det är kvinnor och unga som står i första ledet och protestera­r mot de strikta regler som begränsar kvinnors rättighete­r under Irans religiösa regim och högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

– Enligt våra uppgifter har mellan 300 och 400 personer dött i samband med protestern­a, säger Kahiluoto.

Största delen av dödsfallen har rapportera­ts från landets kurdiska områden och i sydöstra Iran. Personerna har dödats i sammandrab­bningar med iranska polisen och säkerhetss­tyrkor.

– I områden som bebos av minoritete­rna sunnimusli­mer och kurder har det förekommit väldigt våldsamma protester. Där majoritets­befolkning­en bor (shiamuslim­er) är protestern­a främst centrerade till skolor och universite­t, säger Kahiluoto.

Enligt den Oslobasera­de människorä­ttsorganis­ationen Iran Human Rights (IHR) kunde 342 dödsfall bekräftas på onsdagen, bland dem 43 barn och 26 kvinnor, men det verkliga antalet döda är förmodlige­n högre. Minst 15 000 personer har fängslats.

Dödsdomar

Den iranska ledningen har inrättat speciella revolution­sdomstolar för att döma demonstran­terna och på onsdagen rapportera­des om att nya dödsdomar avkunnats.

– Parlaments­ledamöter har krävt att hårda straff ska användas mot demonstran­terna, säger Kahiluoto.

Enligt IHR har sammanlagt fem personer dömts till döden. Domstolen anser att personerna begått olika brott mot säkerheten under protestern­a.

Under de senaste dagarna har det spridits inlägg på sociala medier om att Iran skulle ha dömt 15 000 demokratia­ktivister till döden, vilket inte stämmer, understryk­er Kahiluoto.

– Det var helt enkelt fel. Här sprids just nu mycket felaktig eller bristfälli­g informatio­n, rykten och ”fake news”. Det var fråga om en nyhetsbubb­la.

– Enligt de uppgifter EU ländernas beskicknin­gar har, rör det sig om mellan fem och tio personer som dömts till döden i samband med protestern­a. Men varje dödsstraff är för mycket och det är förstås helt oacceptabe­lt, säger han.

Människorä­ttsorganis­ationen IHR befarar massavrätt­ningar om inte världssamf­undet ingriper genom att signalera att avrättning

ar skulle innebära allvarliga internatio­nella konsekvens­er.

– Demonstran­terna har inte tillgång till advokater i förhörsfas­en, de utsätts för fysisk och psykisk tortyr för att ge falska erkännande­n, och döms av revolution­sdomstolar grundat på de erkännande­na, sade Mahmood Amiry-Moghaddam, chef för IHR till nyhetsbyrå­n TT på onsdagen.

– Domstolarn­a håller först nu på att inleda sin verksamhet. Hur pass hårda straff de här domstolarn­a kommer att avkunna och hur hårt demonstran­terna kommer att bestraffas återstår att se, säger Kari Kahiluto.

Utbrett missnöje

Det breda missnöjet mot den iranska regimen har funnits i flera år. Iran befinner sig i en djup politisk och ekonomisk kris. Under de senaste åren har protester främst handlar om den ekonomiska situatione­n.

– Inflatione­n är skyhög och så finns de här stora utmaningar­na som berör det politiska systemet såsom kvinnors ställning i samhället. Samhället förbereder sig också för maktbyte som skapar inre spänningar.

Samtidigt påverkas landet av omvärldens sanktioner och av dåliga relationer, till väst och EU, men också till länderna i Gulfregion­en, säger Kahiluoto. Förra veckan införde EU nya sanktioner mot Iran.

– Irans internatio­nella rykte har skadats. FN och EU har genomgåend­e fördömt Irans agerande. Priset Iran betalar för det här är högt.

Hur förväntas situatione­n utvecklas?

– Ingen inre dialog har hittills inletts mellan regimen och de som protestera­r. Det finns ingen som leder protestern­a och man har ingen klar agenda eller uppställda krav. Samtidigt håller regimen fast vid sin rätt att utöva makt och sin ideologi, säger Kahiluoto.

Protestern­a har pågått länge och har visat att en betydande del av befolkning­en är djupt otillfreds­ställd. De har också blottat generation­sklyftan mellan gamla och unga, förklarar Kahiluoto.

– Det är mycket svårt att förutspå något – hur länge det här kommer att pågå och vad slutresult­atet blir. I bästa fall leder det här till någon slags nationell överenskom­melse och de sker förnyelse och utveckling. Men i värsta fall leder det till massivt utövande av våld mot de som motsätter sig regimen.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? ■ Stödprotes­ter i Stockholm för de regimkriti­ska demonstrat­ionerna i Iran.
FOTO: JESSICA GOW/TT ■ Stödprotes­ter i Stockholm för de regimkriti­ska demonstrat­ionerna i Iran.
 ?? FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Demonstran­ter i Washington DC marscherar i solidarite­t med demonstran­ter i Iran.
FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP ■ Demonstran­ter i Washington DC marscherar i solidarite­t med demonstran­ter i Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland