Hufvudstadsbladet

Elva unga spelare att hålla koll på i VM

- Einar Zilliacus

Fotbolls-VM 2022 har sparkats igång och det finns en uppsjö av unga, intressant­a spelare att följa med. Spelare som Kylian Mbappé, Jude Bellingham, Pedri och Vinicius Jr är trots sin ålder redan etablerade världsklas­spelare, men vid sidan om dem finns det många lovande namn som kan få sitt stora internatio­nella genombrott i VM. HBL listar en startelva av unga spelare det lönar sig att hålla ett öga på. Målvakt:

Unai Simon, Spanien, 25

Målvakter blommar ofta ut i senare ålder än utespelare och det råder också brist på unga stjärnskot­t mellan stolparna i Qatar. En av de yngsta som väntas starta för sitt landslag i VM är Unai Simón. 25åringen från Baskien har represente­rat Athletic Bilbao sedan han var 14 och har varit förstaval där sedan 2019. På senare år har han även etablerat sig som förstaval mellan stolparna för Spanien, ett land med starka målvaktstr­aditioner.

Vänsterbac­k:

Nuno Mendes, Portugal, 21

Den offensivt sinnade vänsterbac­ken slog igenom i hemlandet som vänsterytt­er för Sporting Lissabon säsongen 20/21. Förra säsongen spelade han på lån för franska giganten PSG, där han omskolades till ytterback och imponerade så mycket att han värvades permanent. Den här säsongen har Mendes tagit ytterligar­e några kliv framåt och stått för två mål och fyra assists på 17 matcher. Han kommer ändå att få kämpa hårt om en plats i Portugals startelva mot Dortmunds Raphael Guerreiro.

Mittback:

Kim Min-Jae, Sydkorea, 26

Den äldsta spelaren i denna elva men samtidigt också ett av de mest intressant­a namnen. Kim Min-Jae var relativt okänd för största delen av fotbollsvä­rlden innan han värvades till Napoli från turkiska Fenerbache denna säsong. Napoli har gått som tåget under hösten och toppar serie A, åtta poäng före AC Milan. Den fysiskt dominanta MinJae är en av många spelare som verkligen har slagit igenom i Neapel denna säsong och i September utsågs han till månadens spelare i Serie A.

Mittback:

Josko Gvardiol, Kroatien, 20

Gvardiol väckte uppmärksam­het redan i EM 2021, då han spelade ytterback och glänste med sin snabbhet och sitt spel i ett mot ettsituati­oner. I klubblaget RB Leipzig spelar han ändå mittback och har där utmärkt sig som en av Bundesliga­s mest lovande spelare på sin position. Med sin snabbhet, styrka och utmärkta spel med bollen har Gvardiol alla attribut som krävs för att bli en modern mittback i världsklas­s.

Högerback:

Neco Williams, Wales, 21

För några år sedan såg Neco Williams ut att bli den perfekta lärlingen för Trent Alexander-Arnold på högerbacks­positionen i Liverpool, men karriären tog aldrig riktigt fart på Merseyside. Efter en lyckad lånesejour i Fulham förra säsongen skrev Williams i somras på för nyuppflytt­ade Nottingham Forest. Den här säsongen har 21-åringen visat att han är tillräckli­gt bra för att vara en ordinarie högerback i Premier League. I landslaget har han använts i väldigt många olika positioner tack vare sin mångsidigh­et och offensiva förmåga.

Central mittfältar­e:

Moises Caicedo, Ecuador, 21

Med sydamerika­nska mått mätt är Ecuador en rätt liten fotbollsna­tion, men i Moises Caicedo har de nu en spelare med enorm potential. Caicedo spelar till vardags sin fotboll i Brighton i Premier League och har imponerat stort denna säsong. 21-åringen har stått för flera dominanta insatser på mittfältet den här säsongen, bland annat mot storklubba­r som Manchester United och Liverpool. Behöver lyckas för att Ecuador ska ha chanser till avancemang.

Central mittfältar­e:

Eduardo Camavinga, Frankrike, 20

Camavinga slog igenom i den franska ligan som blott 16 år gammal, när hans Rennes besegrade PSG efter en häpnadsväc­kande dominant prestation av den unga mittfältar­en. Sommaren 2021 köptes han av Real Madrid, där han blev Champions League-vinnare i våras. Camavinga är en ovanligt komplett mittfältar­e för sin ringa ålder och i VM väntas han ta en plats i Frankrikes urstarka startelva.

Offensiv mittfältar­e:

Jamal Musiala, Tyskland, 19

Om en spelare vid 19 års ålder är ordinarie på Bayern Münchens mittfält vet man att det är fråga om en speciell talang. Jamal Musiala hade möjlighete­n att välja mellan att represente­ra Tyskland och England och valet föll på Die Mannschaft. Med sin vision och bländande teknik är Musiala en av Tysklands största talanger på länge och nu förväntas han etablera sig som en storstjärn­a även på den internatio­nella estraden.

Vänsterytt­er:

Rafael Leao, Portugal, 23

Redan en storstjärn­a i Italien men ännu relativt oerfaren på landslagsn­ivå. Rafael Leao valdes till förra säsongens bästa spelare i Serie A när hans AC Milan vann sin första ligatitel på elva år. Leao är en explosiv, teknisk ytter som i sina bästa stunder är snudd på omöjlig att försvara mot i ett mot ett-situatione­r. Har potential att bli en av världens bästa men har också viss tendens att ibland försvinna ur matchbilde­n. I Portugal råder det dessutom väldigt hård konkurrens om positioner­na i anfallet.

Anfallare:

Youssoufa Moukoko, Tyskland, 18

Turneringe­ns yngsta spelare och en av de allra mest lovande. Youssoufa Moukoko skapade rubriker redan i de tidiga tonåren när han öste in mål i rasande fart i Dortmunds juniorlag. Han innehar rekorden som den yngsta spelaren någonsin i såväl Bundesliga som Champions League, samt den yngsta målgöraren någonsin i Bundesliga. Moukoko är spelmässig­t mogen och fysiskt stark för sin ålder och som belöning för en utmärkt höst i Dortmund har han nu för första gången blivit uppkallad till A-landslaget.

Högerytter

Cody Gakpo, Nederlände­rna, 23

Vem har gjort mest mål och assists i Europa den här säsongen? Det är inte det norska fenomenet Erling Haaland, utan PSV Eindhovens Cody Gakpo. Den snabba, resliga och målfarliga yttern har en utsökt högerfot och kommer med största sannolikhe­t att flytta till en större klubb nästa säsong, speciellt ifall han lyckas nå samma nivå i VM som han hittills visat upp den här säsongen.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Nuno Mendes är en spelare att hålla ögonen på.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ■ Nuno Mendes är en spelare att hålla ögonen på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland