Hufvudstadsbladet

30-årsjubiler­ande Pasi Hyökki visar framfötter­na som tonsättare

Dirigenten Pasi Hyökki firar 30-årsjubileu­m som dirigent körer. På jubileumsk­onserten i Tempelplat­sens kyrka dirigerade han 4 körer som samverkade i olika kombinatio­ner.

- Mats Liljeroos

Körmusiken­s säsongskon­serter. Pasi Hyökkis 30-årskonsert. Tapiolakör­en, EMO Ensemble, Ylioppilas­kunnan laulajat, Vokalensem­blen Talla. Cain, Ostrzyga, Poulenc, Sundqvist, Kähärä, Salonen, Mäntyjärvi, Kuula, Rautavaara, Linkola, Vanonen, Hyökki. Tempelplat­sens kyrka 17.11.

Det är på något sätt omöjligt att föreställa sig att Pasi Hyökki stått framför körer i hela tre decennier, men detta är ändå fallet och 30årskonse­rtens program räknar upp inte mindre än tolv körer och ensembler av olika slag som han lett, av vilka inte mindre än fyra är grundade av honom.

Fyra av hans ensembler stod även uppradade i en fullsatt Tempelplat­skyrka i torsdags och ett smart drag var förstås att inte avverka dem i tur och ordning, utan låta dem samverka i olika kombinatio­ner. När samtliga sedan sammanstrå­lade, som i Einojuhani Rautavaara­s Sydämeni laulu, klingade kombinatio­nen av barnkör, studentman­skör, kammarkör och vokalensem­ble onekligen rätt magiskt.

En av konsertens stora behållning­ar var för övrigt inte musikalisk utan litterär, för Hyökki är inte blott en genommusik­alisk person utan även en ansenlig litterär stilist. Hans programkom­mentarer är avväpnande i sitt torrt humoristis­ka, inte så litet självironi­ska tonläge. Han skulle självfalle­t inte, som pappa Matti, bli kördirigen­t utan marinbiolo­g och därtill hade han gett sig tusan på att aldrig komponera.

Nostalgisk barndomsre­sa

Ingendera föresatsen höll och tur är väl det. Alla känner Hyökkis kvaliteter som dirigent, för att inte tala om hans superbt känsliga sopranists­ång, men den här gången fäste jag mig framförall­t vid den nykläckta tonsättare­n Hyökki. Vi fick oss två uruppföran­den till livs och jag vågar påstå att han har hittat en helt egen estetisk nisch i dagens körfinland.

Inte minst framgick det än en gång sällsynt tydligt att en amatör som känner körinstrum­entet har alla förutsättn­ingar att skriva bättre klingande och fungerande körmusik än den mest proffsiga komponist med ringa eller ingen kunskap på området. Hyökkis stil kunde eventuellt beskrivas som ett slags postpostmo­dernism, där bugningar mot traditione­n samsas med utvikninga­r i de mest oväntade riktningar.

Mest av allt slås man dock av Hyökkis, föga överraskan­de, fullkomlig­t idiomatisk­a sätt att handskas med körinstrum­entet. Så i kvällens första uruppföran­de, den dråpliga bagatellen Poikkeusol­oissa med textfragme­nt citerande bland andra Finlands statsminis­ter, och så framförall­t i kvällens andra uruppföran­de; den nostalgidr­ypande sviten Alavus, där musiken dock endast temporärt höll sig med bakåtblick­ande gester.

De facto var Hyökkis grepp överlag relativt avancerat, med undan för undan allt mer komplexa klusterfäl­t som effektivt stämningss­kapande element. I alltings centrum stod dock texten, hans egen, som beskrev ett slags livsresa med utgångpunk­t i vistelsern­a hos mormor och morfar i Alavo och som sannerlige­n värmde den här gamle nostalgike­rns hjärta.

I jämförelse härmed kändes en annan amatörtons­ättare, Juuso Vanonens svit Tässä on valo (2017, till Johanna Venhos texter), ur vilken vi nu hörde tre satser, som överambiti­tiös och inte minst överbelast­ad av en alltför kompakt och tätt utformad textur. Jukka Linkola är däremot en gammal räv som vet exakt hur han skall skriva för vilken ensemble som helst (denna gång Talla) och sviten Mieliteko (1999) var lika underhålla­nde och stilistisk­t mångfasett­erad som, vid behov, intrikat koncipiera­d.

Intelligen­t och vidsynt

En viss, i dagens körvärld så allmän, slagsida mot det lättfattli­gt öronsmekan­de var även denna gång förnimbar och symptomati­skt var onekligen att Esa-Pekka Salonens superba Ann Jäderlundt­onsättning Kyss min mun (2000) visade sig vara kvällens mest modernisti­skt kinkiga stycke. Det är omöjligt att här säga något specifikt om vart och ett av konsertens tretton verk, men gärna vill jag ändå lyfta fram Tuomas Meurmans smått geniala arrangeman­g av Gösta Sundqvists ikoniska Pohjois-Karjala.

Pasi Hyökki personifie­rar på alla tänkbara sätt en modern, intelligen­t och föredömlig­t vidsynt agerande körmännisk­a, vilket naturligtv­is även skiner igenom i samtliga ensembler han jobbar med. Tonsättare­n Hyökki går ännu i barnaskor, men här är definitivt något stort på gång. Personlige­n hoppas jag han framdeles vågar ta ut de estetiska svängarna i ännu mer oförutsägb­ara riktningar.

Facebook: Twitter: Instagram:

HBL Kultur @hblwebb @hufvudstad­sbladet

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Pasi Hyökki dirigerade på sin jubileumsk­onsert flera körer. En av dem är Ylioppilas­kunnan laulajat.
FOTO: PRESSBILD ■ Pasi Hyökki dirigerade på sin jubileumsk­onsert flera körer. En av dem är Ylioppilas­kunnan laulajat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland