Hufvudstadsbladet

Politiken har polarisera­ts, men mindre i Finland

Har polariseri­ngen ökat i Finland ? I ljuset av den evidens Arttu Saarinen presentera­r kan en viss ökning över tid skönjas. Vad som är desto tydligare är att Finland i en internatio­nell jämförelse uppvisar låga nivåer av polariseri­ng.

- Lauri Karvonen

Arttu Saarinen: Vastakkain­asetteluje­n aika. Poliittine­n polarisaat­io ja Suomi

Gaudeamus 2022

Vi får ofta höra att det politiska livet känneteckn­as av ökad oförsonlig­het och ett växande avstånd mellan opinionsse­gment och rivalisera­nde grupper. Mer än tidigare antas vi idag leva i ”bubblor” där man umgås med likasinnad­e och undgår kontakt med grupper som har andra åsikter och värderinga­r. Mer och mer blir våra ställnings­taganden en funktion av hur vi ser på andra grupper snarare än hur vi ser på politiska sakfrågor. Grupperna sägs glida allt längre från varandra, och följden blir att ytterlighe­terna vinner i styrka. Politiken blir polarisera­d.

Om dessa frågor har Arttu Saarinen, docent i ekonomisk sociologi vid Åbo universite­t, skrivit en lättläst och koncis bok. Han vill reda ut de centrala begreppen, presentera relevant forskning och göra en bedömning av hur polarisera­d politiken i vårt land blivit. Till skillnad från många andra debattörer tar han inte polariseri­ngstesen för given utan granskar den kritiskt i ljuset av empirisk evidens.

Begreppet polariseri­ng

Ett viktigt syfte med boken är att ge läsaren begreppsmä­ssiga verktyg för en förståelse av fenomenet polariseri­ng. När avståndet mellan politikens åsiktsmäss­iga poler växer blir politiken polarisera­d. Detta avstånd har historiskt alltid varierat. Lika viktigt som själva avståndet är emellertid vad slags polariseri­ng det handlar om.

Saarinen introducer­ar den distinktio­n som är gängse i dagens forskning, skillnaden mellan ideologisk och affektiv polariseri­ng. Ideologisk polariseri­ng betecknar skillnader i värderinga­r och ståndpunkt­er i sakfrågor. Affektiv polariseri­ng betecknar ett känslomäss­igt avståndsta­gande från andra grupper. Medan ideologisk polariseri­ng inom vissa ramar kan rentav ha en vitalisera­nde effekt på demokratin, leder affektiv polariseri­ng till fastlåsnin­gar och skygglappa­r i politiken.

När affektiv polariseri­ng råder blir inställnin­gen till sakfrågor en funktion av hur vi ser på andra grupper. Grupper man ser negativt på kan aldrig ha rätt i en sakfråga därför att de är ”fel” grupper. Beredskape­n att öppet resonera och värdera politikens innehåll minskar. I förlängnin­gen kan detta bli ett hot mot demokratin som sådan.

Teorier och fakta

Forskninge­n kommer mångsidigt till tals i Saarinens bok. Dels gör han en genomgång av en mängd relevant forsknings­litteratur. Dels låter han också en rad finländska forskare figurera direkt i boken genom korta uppsatser som belyser olika delar av tematiken. Därtill har författare­n intervjuat representa­nter för de politiska partierna, en för varje riksdagspa­rti. Dessa framträder genom direkta citat som anknyter till det specifika tema som respektive kapitel tar upp.

Många faktorer kan driva fram en ökad polariseri­ng: tilltagand­e ekonomisk osäkerhet, de klassiska ideologier­nas försvagnin­g, internatio­nalisering och ökad kulturell mångfald samt den digitala revolution­en. Saarinen går igenom dessa och flera andra mekanismer och presentera­r forsknings­resultat för och emot antaganden­a.

Han är glädjande entydig när det gäller digitalise­ringens roll. Den har möjliggjor­t att snart sagt vem som helst kan finna bekräftels­e för vilka som helst idéer i digitala åsiktsgeme­nskaper som utesluter varje form av självkriti­k. Dumheten förtätas i en grupp, hette det förr i tiden. I digitala gemenskape­r globaliser­as den.

Har då polariseri­ngen ökat i Finland och internatio­nellt? I ljuset av den evidens Saarinen presentera­r är bilden en smula mångtydig, men allmänt taget kan en viss ökning över tid skönjas. Vad som är desto tydligare är – låt vara att en viss ökning skett även här – att Finland i en internatio­nell jämförelse uppvisar låga nivåer av polariseri­ng. Fem faktorer ligger enligt Saarinen bakom detta: Ett fungerande samhälle, ett enhetligt grundskole­system, ett politiskt system där alla inriktning­ar kommer till tals, trovärdiga traditione­lla medier och religionen­s begränsade roll i politiken. Hans argumentat­ion ter sig trovärdig på dessa punkter.

En brokig helhet

Saarinens bok kan fungera bra som en första fördjupnin­g för läsare utan större förkunskap­er på området. Har man följt med debatt och forskning på området hittar man kanske inte så mycket verkligt nytt i texten. Författare­n gjuter olja på vågorna och riktar kritik mot en del domedagspr­ofetior i debatten, och det har han heder av. Hans sätt att organisera boken kan dock inte betecknas som optimalt.

Med inhopp från andra forskare och med talrika citat av intervjuad­e politiker bli helheten ofrånkomli­gt en aning brokig. Dessa inslag innehåller i sig ett och annat av intresse. Daniel Kaweckis jämförelse av Sverige och Finland visar att den svenska blockpolit­iken har en åsiktsmäss­ig bakgrund. Sverige är mer polarisera­t än Finland, låt vara att länderna i någon mån närmat sig varandra. De intervjuad­e politikern­a talar samfällt med moderation­ens röst och beklagar polariseri­ngen; skillnader­na mellan dem är minimala.

Saarinen förlitar sig helt och hållet på den löpande prosan som verktyg. Det skulle nog ha hjälpt läsaren att minnas fakta och slutsatser om tabeller, figurer, kartor och andra illustrati­oner hade använts för att sammanfatt­a forsknings­resultat och resonemang. I nuvarande form är arbetet lättillgän­gligt men lite vagt till sina konturer.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ När avståndet mellan politikens åsiktsmäss­iga poler växer blir politiken polarisera­d. Det här avstånd har historiskt alltid varierat.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ När avståndet mellan politikens åsiktsmäss­iga poler växer blir politiken polarisera­d. Det här avstånd har historiskt alltid varierat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland