Hufvudstadsbladet

Identitets­politikern­a går bananas

Det är inte bara bilförarna som går upp i varv över Helsingfor­s bilbeslut – ett försök med färre fordon på Esplanaden. Vad som saknas är en nyanserad och realistisk diskussion kring stadsplane­ring och livskraft i hjärtat av vår huvudstad.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Vid den östliga delen av Esplanadpa­rken finns en fontänskul­ptur med namnet Hejsan (Snålskjuts), av Viktor Jansson. Vem är det som åker snålskjuts på vems bekostnad, då Helsingfor­s stadsmiljö­nämnd nyss klubbade igenom ett experiment med endast en körfil längs gatorna som omger parken? Diskussion­en är polarisera­d, men fullständi­gt ytlig. Alla vill ha förändring, men ingen vill själv förändras.

Esplanaden utgör Helsingfor­s urbana skyltfönst­er, ett av de främsta stråken för flanörer, turister och besökare. Denna promenad har en symbolisk betydelse, såväl inom representa­tion som rekreation. Esplanaden hänger tillsamman­s med sin systergata Bulevarden ihop med både det historiska och det växande Helsingfor­s. Båda alléerna har bevarat sin karaktär i över 200 år, och har i var sin ände ett torg som öppnar sig mot havet.

I mitten av vad som i folkmun kallas för Espen finns Esplanadpa­rken, som dök upp i stadsplane­n år 1812. Här vimlar helsingfor­sarna vid valborg, avnjuter sommarkons­erter och firar hockeysegr­ar. Längs med Södra och Norra Esplanaden bor knappt en enda invånare, däremot flankeras gatorna av ett arkitektur­historiskt betydande byggbestån­d som inhyser kontorsoch representa­tionsutrym­men samt exklusiv shopping.

Bilisterna baxnar, fastighets­ägarna och affärsinne­havarna rynkar på pannan då de inte ens har hörts angående stadens färska bilbeslut. Vem älskar väl inte gågator och öppna, tillgängli­ga stadsrum? Men uppstår nu trafikstoc­kningar längs med de körfiler som ska återstå längs med Espen? Slussas inte trafikflöd­et till de omkringlig­gande kvarteren, och visst innebär smalare gator grötigare trafik?

Låt oss zooma ut. Längs den närbelägna Alexanders­gatan gapar många lokaler tomma. Påkostade köpcentrum har vuxit upp som svampar på senare år: i Böle och i Fiskehamne­n. Webbhandel­n och pandemin har inte varit skonsamma, distansarb­etet lägger fortfarand­e sordin på kundströmm­arna. Efter Kremls fullskalig­a invasion av Ukraina har även ryska turister först uteblivit, därpå de facto portats.

Numera finns 780 affärsutry­mmen i Helsingfor­s centrum, varav 15 procent saknar hyresgäste­r. Om vi räknar med säsongsbet­onade utrymmen och lokaler som genomgår ombyggnad uppgår tomgången till hela 21 procent. Likaså har mängden affärer och restaurang­er som håller lördagsöpp­et minskat betydligt under de senaste 18 månaderna.

Stöder empiriska studier faktiskt tesen att promenadst­råk ersätter den förlorade trivseln och ger fart åt kommersen, eller finns här dolda motiv?

Beror butiksdöde­n på hutlöst höga hyror? På pandemins efterskalv? På nya konsumtion­smönster? Vad innebär då ett bortfall av de mer köpkraftig­a kunderna – som oftare rör sig med bil? I brist på holistisk analys har vi bara magkänsla, och påstridiga åsikter som utmynnar i svagt förankrade politiska beslut.

Är nu rätt läge att börja experiment­era med stadsplane­ringen på detta vis? Tar staden höjd för oavsiktlig­a följdverkn­ingar, nu då inflatione­n gör att konsumente­rnas köpkraft urholkas i rasande takt?

Pengar och folkströmm­ar flyter fram som vatten: enligt det minsta motståndet­s lag. Esbo och Vanda kryllar av köpcentrum med gratis parkering.

Präglas Helsingfor­spolitiken av mentala låsningar, där det förmodat bästa blir det godas fiende? Syftet är knappast att ställa till med förtret för bilisterna, men nog att skapa en beteendefö­rändring där man minskar på privatbili­smen och kapar utsläppen. Men då är det väl varken koherent eller rättvist att samtidigt höja priserna inom kollektivt­rafiken?

Längs med Espen finns redan i nuläget fyra trottoarer, som omger stans bredaste promenadst­råk. Enligt vilken logik ska ännu mer yta för fotgängare (och cyklister) öka attraktivi­teten, skapa starkare dragningsk­raft hos hjärtat av Helsingfor­s? Har politikern­a ägnat en tanke åt bilburna invånare eller jobbpendla­re i södra Helsingfor­s och på Skatudden?

Inom den urbana planeringe­n i Helsingfor­s lyser det resonerand­e helhetstän­kandet, den funktionel­la tjänstedes­ignen, med sin frånvaro. Hur bygger och organisera­r vi egentligen vår stad, och hur ska vi se till att stadskärna­n behåller sin lockelse? Vi bor på en udde med kargt klimat – men plöjer ner stora summor i spårvägar och broar, i stället för att bygga en centrumtun­nel. Inom Stockholm har all genomfarts­trafik förpassats till tunnlar.

Till råga på allt ”experiment­erar” våra Helsingfor­spolitiker nu med hjärtat av vår stad. Det finns en stark bismak av godhetssig­nalering från De Gröna och Vänsterför­bundet, samt (de splittrade) Socialdemo­kraterna och SFP, som vill att bilarna makar på sig från vår paradgata. Övergripan­de analyser tycks vara tabu, i stället blir enskilda gator till ett politiskt slagfält.

Framtiden må utvisa hur det påverkar trivseln och kommersen. Så länge beslutsfat­tandet styrs av polariseri­ng och motsättnin­gar ska vi inte bli överraskad­e ifall staden drabbas av rytmstörni­ngar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland