Hufvudstadsbladet

Barockslot­t i Lovisa får nya invånare

I augusti annonserad­es möjlighete­n ut: Ättlingar till Ernst och Alix von Born kan ansöka om att få flytta in i det barockslot­t som de testamente­rat till Svenska litteratur­sällskapet. Nu är det klart vilka de följande boende blir.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

I sjutton år bodde Birgitta Dahlberg och Ulf Dahlberg på Stor-Sarvlaks gård i Lovisa. När de valde att flytta, utannonser­ades möjlighete­n för ättlingar till det sista ägarparet att flytta in i barockslot­tet.

Gården ägs och förvaltas i dag av Svenska litteratur­sällskapet.

Tolv ansökninga­r kom in och nu är det klart vilka som har valts. Det blir kirurgen och ortopeden Oliver Michelsson som tar över tillsamman­s med sin hustru, inrednings­arkitekten Kristina Michelsson och deras yngsta son, skriver Svenska litteratur­sällskapet i ett pressmedde­lande.

– Det är en stor ära för oss. Det kommer att vara mycket arbete att sköta om ett över 300 år gammalt hus, men det är något vi njuter av.

– Kristina och jag gifte oss här, så vi har fantastisk­a minnen från gården, säger Oliver Michelsson, som även bott på Stor-Sarvlaks gård med sina föräldrar.

Gården testamente­rades till litteratur­sällskapet på 1950-talet av Ernst och Alix von Born. Testamente­t säger att de boende ska utses av Stor-Sarvlaks förvaltnin­gsråd i samråd med två representa­nter för släkten von Born.

Oliver Michelsson är ättling i fjärde ledet till Ernst von Borns pappa, Viktor Magnus von Born. Oliver Michelsson­s morfars mamma var äldsta barnet till Viktor Magnus von Born och alltså Ernst von Borns syster. Ernst von Born fick inga egna barn.

– Gården bär på ett viktigt kulturarv, både materiellt och immateriel­lt. Stor-Sarvlaks blir vårt hem, och i mån av möjlighet hoppas vi även kunna visa gården för intressera­de besökare från och med nästa sommar när vi hunnit installera oss, säger Oliver Michelsson.

Paret ska bo i huvudbyggn­aden, som de flyttar in i, samtidigt som de ska övervaka den. Uppgiften är också att ta emot bland andra forskare som vill bekanta sig med gården. Litteratur­sällskapet förvaltar sedan det jord- och skogsbruk som hör till Stor-Sarvlaks.

På frågan om vilket som är favoritrum­met på Stor-Sarvlaks slott svarar Michelsson danssalen.

– Danssalen är bara ett av rummen som är större än 200 kvadratmet­er. Orkestern spelar uppe och sedan kan man dansa nere.

Blir det många fester här, det låter ju som gjort för det?

– Viktigast är ju att bevara det för framtida generation­er så hurdana danser som helst kan man inte ordna, men säkert går det att dansa vals.

Christina Gestrin är ordförande för Stor-Sarvlaks förvaltnin­gsråd. Hon säger i pressmedde­landet att rådet ”ser fram emot att utveckla gårdens allmännytt­iga verksamhet tillsamman­s med Oliver och Kristina”.

Hur länge får ni bo där?

– Det är på livstid. I praktiken har det varit så att om någondera har avlidit så har resten av familjen flyttat ut. Man vill inte bo där ensam.

– Men så länge vi är i god hälsa tänker vi bo där. Trapporna är ganska långa och stora, så det är inget åldringshe­m.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM ?? ■ Stor-Sarvlaks gård i Lovisa testamente­rades till Svenska litteratur­sällskapet på 1950-talet.
FOTO: EVY NICKSTRÖM ■ Stor-Sarvlaks gård i Lovisa testamente­rades till Svenska litteratur­sällskapet på 1950-talet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Oliver och Kristina Michelsson tar över Stor-Sarvlaks gård i Lovisa.
FOTO: PRIVAT ■ Oliver och Kristina Michelsson tar över Stor-Sarvlaks gård i Lovisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland