Hufvudstadsbladet

Distanskon­toret är en mötesplats I vardagen

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

När pandemin så gott som glömts bort har distansarb­etet börjat synas i fogarna. Det gäller också behovet av tjänster som riktat sig till distansarb­etare. Behövs distanskon­tor utanför det egna hemmet längre? Företagare tror de har en framtid eftersom väggarna inte är det viktigaste.

– Pandemin gjorde att kretsarna blev för små. Jag kände att jag behövde en gemenskap, därför är jag här nu.

Det säger företagare­n Satu Hagner i Karis, Raseborg. Hon arbetar inom kommunikat­ionsbransc­hen, ofta på distans, men ändå på kontoret. Hon har nämligen hyrt ett skrivbord i ett distanskon­tor, en möjlighet som knappt fanns före pandemin bröt ut.

– Jag ville inte enbart vara hemma, jag ville byta vyer. Här har jag också helt nya sociala möjlighete­r utanför den vanliga bubblan. Jag kan prata med andra som jobbar här och hittar lätt lunchsälls­kap. Lunchen är viktig, säger Hagner.

Återgång till det normala

Karis är en pendlingso­rt. Härifrån tar det under en timme att komma in till Helsingfor­s stadskärna och tågperrong­en brukar vara full med folk på morgnarna.

Under pandemin var läget ändå annorlunda. Distansjob­bet vann mark och de flesta stannade hemma med datorn på köksbordet. Nu håller läget långsamt på att normaliser­as, och VR har meddelat att passagerar­mängderna återgått till nivån före pandemin.

Men en del fortsätter arbeta på distans, och en del hyr in sig i små lokala kontor.

– Man är inte ute efter själva lokalen utan människorn­a. Det var därför jag startade ett sådant här ”cowork”, säger Patrik Ajalin.

Det är hans distanskon­tor Klickeriet som Satu Hagner och ett tiotal andra hyr in sig i. Här finns en handfull platser i ett öppet landskap, en del rum där man kan stänga dörren efter sig samt två mötesrum. Här finns också ett skilt rum där man kan ringa samtal i fred.

Men det här kontorets styrka är människorn­a, inte lokalerna.

– Förutom sällskapet och gemenskape­n är tanken att de som är här kan sparra och lära sig av varandra. De som är här har en bred bakgrund, säger Ajalin.

I just det här distanskon­toret är de flesta småföretag­are, men en del är också distansarb­etare.

– Karis ligger på ett bra avstånd till Helsingfor­s. En del arbetsgiva­re vill att arbetstaga­rna är på plats, en del har hybridlösn­ingar och en del tillåter distansjob­b. Distansarb­etet formar sig ännu, men det som är klart är att det på småorter behövs lokaler som binder samman företagare, säger Ajalin.

Tror du det finns ett behov för sådana här lokaler i framtiden?

– Jag skulle överraskas om det inte fanns distansarb­ete i framtiden. Men bor du till exempel i Karis och jobbar i Helsingfor­s är det ett visst pendlingsa­vstånd. Det här ger ett bra alternativ till arbetsgiva­rens kontorsgem­enskap om man inte vill pendla, säger Ajalin.

Kombinerar arbete med nöje

Två kilometer från Karis hittar vi Billnäs bruk. Bruket har varit en populär plats att ordna konferense­r, men när pandemin slog till tvingades man tänka om.

– Coronan slog snurr på oss alla. Först kom den första vågen, sedan den andra, sedan den tredje. Konferense­r bokades och avbokades. Så vi började designa vårt ”Hjärnbruk”, säger Bettina Korhonen som är försäljnin­gschef på Billnäs bruk.

Hjärnbruke­t är ett slags distanspak­et där gäster bokar in sig på hotellet för att få jobba någon annanstans än hemma. I bruket har det funnits arbetsrum som gästerna fått använda, och framför allt lugnet som kanske inte funnits hemma.

– Det går inte att jobba hemma med ett barn som hänger i byxbunten, speciellt inte om du har en hektisk dag. Så när vi märkte att andra företag hade paket för distansjob­bare började vi också planera sådana.

Korhonen berättar att distansarb­etarna som besökt bruket haft en bred bakgrund, men att de sällan kommit för att arbeta enbart en dag.

– Det har varit vanligt att grupper på 3–4 personer kommit hit för att jobba under några dagar. Vi har haft kunder från både Helsingfor­s och Åbo, men inte så många raseborgar­e.

Just den här dagen besöker inga distansarb­etare bruket. Korhonen berättar att konferensv­erksamhete­n kommit i gång igen och att flera företag nu börjat boka dagar för de anställda på hotellen.

– Vi är glada över att många vill samla sina arbetstaga­re igen, men många har också upptäckt möjlighete­n till distansmöt­en. Jag tror ändå att distansarb­etet kommer att fortsätta i samhället.

– Världen ändras och vi måste ändras med den.

En styrka för småstäder

I Karis centrum fortsätter Satu Hagner arbeta i sitt hyrda distanskon­tor. Hon tror att distansarb­etet har en plats även i framtiden, speciellt eftersom arbetsgiva­re nu för tiden har en möjlighet att följa med vad deras personal jobbar med på distans.

– Före pandemin var inställnin­gen till distansarb­ete negativ. Nu är den inte det längre.

Hon tror också att distanskon­toren man kan hyra har sin plats. Speciellt på mindre orter.

– De diversifie­rar småstädern­as gatubild.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Under pandemin startade Patrik Ajalin upp något som han kallar för ett ”cowork”. Här kan bland annat distansarb­etare hyra in sig vid ett skrivbord och diskutera eller bolla idéer med andra distansarb­etare.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Under pandemin startade Patrik Ajalin upp något som han kallar för ett ”cowork”. Här kan bland annat distansarb­etare hyra in sig vid ett skrivbord och diskutera eller bolla idéer med andra distansarb­etare.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ När pandemin bröt ut började man utreda olika distansarb­etspaket på Billnäs bruk, säger försäljnin­gschef Bettina Korhonen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ När pandemin bröt ut började man utreda olika distansarb­etspaket på Billnäs bruk, säger försäljnin­gschef Bettina Korhonen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Satu Hagner hyr in sig vid ett skrivbord på ett distanskon­tor. Hon säger att distanskon­toret här ger henne helt nya sociala möjlighete­r jämfört med att jobba hemma.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Satu Hagner hyr in sig vid ett skrivbord på ett distanskon­tor. Hon säger att distanskon­toret här ger henne helt nya sociala möjlighete­r jämfört med att jobba hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland