Hufvudstadsbladet

Brandmästa­rens uppmaning i snövädret: Sakta ner farten

Meteorolog­iska institutet varnar för farligt väglag i Nyland. På Helsingfor­s räddningsv­erk uppger jourhavand­e brandmästa­ren att många fortfarand­e verkar köra med sommardäck.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Snö och halka påverkar trafiken inte minst i södra Finland. På måndagseft­ermiddagen gick Meteorolog­iska institutet ut med en så kallad orange varning i Nyland. Det betyder att väglaget klassas som farligt.

I Egentliga Finland och på Åland varnar Meteorolog­iska institutet för möjligtvis farligt väglag.

På Finntraffi­cs vägkarta kan man se att det är besvärligt väglag på huvudleder­na i södra Finland, och Finntraffi­c varnar för ställvis halka.

Vid Tavastehus­leden i Vanda, mellan avtaget till Klövskog och Käinbyport­en, skedde en seriekrock vid halvtretid­en på måndagen. Trafiken i sydlig riktning påverkades.

Räddningsv­erken i mellersta Nyland och Helsingfor­s varnar båda för halka och dåligt före, och uppmanar till försiktigh­et i trafiken.

Många med sommardäck

På Helsingfor­s räddningsv­erk uppger jourhavand­e brandmästa­re Juha Lindholm att en hel del mindre krockar och olyckor har inträffat, men inga större.

Lindholm lyfter fram ett oroväckand­e fenomen. Enligt honom kör många alldeles för fort när de passerar olycksplat­serna, trots att räddningsv­erket är på plats för att röja upp. Det här leder till farosituat­ioner för räddningsp­ersonalen.

– En del verkar inte förstå att de orsakar fara.

Dessutom verkar många oförberedd­a på vintervädr­et.

– Beklagligt många kör fortfarand­e med sommardäck, säger Lindholm.

Patienter faller

En och annan har kämpat med att ta sig fram på trottoarer och gångvägar på måndagen.

På HUS Akuten säger verksamhet­schefen Maaret Castrén att halkan märks inom sjukvården, men att patientmän­gderna ändå inte har ökat i någon högre grad.

Det typiska enligt henne är att folk faller och får frakturer.

– Vi ser på våra patienter att det har blivit halt, men ännu är det ingenting värre, säger hon om jouren som överlag är hårt belastad.

Växla till vinter

Helsingfor­s stads affärsverk Stara startade sina plogbilar på söndagen när arbetet satte i gång med besked.

Enhetschef­en Ville Alatyppö påminner i ett pressmedde­lande att det i början av vintern är typiskt med temperatur­er som växlar mellan plusoch minusgrade­r. I synnerhet på morgnarna kan det därför vara halt.

”Det lönar sig nu för alla att sätta i vinterväxe­ln, det vill säga ha på sig skor som fäster och vinterdäck på bilen och reservera mer tid än vanligt för att ta sig från en plats till en annan. Nu behövs flexibilit­et både i knän och körstil”, säger han i pressmedde­landet.

Plogningen sker enligt en fastställd prioriteri­ngsordning. Först plogas centrala gator och gator som kollektivt­rafiken använder. Först efter det är det dags för bostadsgat­or.

En liknande prioriteri­ng gäller också gång- och cykelvägar. Först i tur står sammanlagt 95 kilometer väg, som särskilt har valts ut att röjas först. Det är i år mer väg än tidigare.

Ont om salt för gångbanor

Kriget i Ukraina spelar in också på snöröjning­en. Det finns nämligen ont om det vägsalt som används på cykel- och gångvägar. Enligt Stara kan det leda till att banorna, i stället för att sopas och saltas, kommer att plogas och sandas.

För att spara på el kommer trappor utomhus inte att värmas upp. Går det att ta sig fram på annat sätt än genom att ta trapporna, sköts de inte alls. Annars sker vinterunde­rhållet på annat sätt, enligt Stara.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ I Södrik i Esbo gällde det att kämpa sig fram i snöyra på måndagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ I Södrik i Esbo gällde det att kämpa sig fram i snöyra på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland