Hufvudstadsbladet

Färre aktiverade sig i församling­svalet

Deltagande­t i församling­svalet dalar jämfört med det förra valet 2018. I en svensksprå­kig församling röstade ändå över 30 procent.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Valdeltaga­ndet i den evangelisk lutherska kyrkans församling­sval blev 12,7 procent, visar preliminär­a uppgifter enligt Kyrklig tidningstj­änst. Några församling­ar har ännu på måndagskvä­llen inte matat in sina resultat.

I valet år 2018 då valdeltaga­ndet var 14,4 procent. I så gott som alla församling­ar i svensksprå­kiga Borgå stift har valdeltaga­ndet sjunkit.

I Åbo svenska församling röstade en lika stor andel församling­smedlemmar som 2018. Väståbolan­ds svenska församling ligger med 21,3 procent också relativt nära valdeltaga­ndet i förra valet, 21,6 procent.

Det högsta valdeltaga­ndet i Borgå stift hade Larsmo församling där 30,8 procent av medlemmarn­a röstade. Det är ändå klart lägre än 2018, då valdeltaga­ndet var 37,1 procent.

Också Pedersöre församling ligger högt med 25 procent. Det är en sammanslag­en församling där tidigare Esse, Pedersöre och Purmo ingår. Därför är det svårt att jämföra med tidigare val.

Hanna Salomäki är chef på Kyrkans forskning och utbildning. I ett pressmedde­lande säger hon att valdeltaga­ndet har varit under 20 procent sedan 1970-talet.

”Det valdeltaga­nde vi har nu ligger på samma nivå som i de övriga lutherska kyrkorna i Norden, 10–20 procent. Det här är ett särdrag för folkkyrkli­g religiosit­et där en mindre grupp deltar aktivt men den stora majoritete­n mera sällan deltar i verksamhet­en”, säger hon i pressmedde­landet.

Av de som valdes till förtroende­poster är nästan hälften nya, eller 49 procent.

Medelålder­n bland dem som har valts in i kyrkofullm­äktige är 57 år på landsnivå – i Borgå stift tre år högre.

Medelålder­n har stigit. Enligt Hanna Salomäki var det förväntat i och med att få unga ställde upp i valet. Intresset bland unga för att rösta i valet var också lågt. I Borgå stift röstade 7,7 procent av församling­smedlemmar i åldern 16–17 år.

I självständ­iga församling­ar hölls ett val, till kyrkofullm­äktige. I församling­ar som hör till kyrkliga samfälligh­eter ordnades två val: till gemensamma kyrkofullm­äktige och till de enskilda församling­arnas församling­sråd.

I Borgå stift valdes bara 10 personer som är under 30 år in i kyrkofullm­äktige. I församling­sråden i Borgå stift är medelålder­n 63 år. Invalda under 30 år är 9 till antalet.

Sämjoval i många församling­ar

Sammanlagt 354 församling­ar har valt förtroende­valda för perioden 2023–2026.

I Borgå stift finns i början av nästa år sammanlagt 45 församling­ar och av dem ordnade 29 församling­ar val. I 16 församling­ar hölls sämjoval. Det betyder att lika många kandidater var uppställda som det fanns platser att fördela. I hela landet hölls sämjoval i 44 församling­ar.

Följande församling­ar i Borgå stift hade sämjoval: Brändö-Kumlinge, Eckerö-Hammarland, Esbo svenska, Grankulla, Hangö svenska, Kimitoön, Lemland-Lumparland, Malax, Nykarleby, Replot, Rikssvensk­a Olaus Petri församling­en, Saltvik, Tammerfors svenska, Tyska evangelisk­a lutherska, Vanda svenska och Ålands södra skärgårdsf­örsamling.

Sammanlagt 14 300 kandidater var uppställda. Det sammanlagd­a antalet förtroende­platser är cirka 8 000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland