Hufvudstadsbladet

Hela 70 procent av alla finländare lider av torrhet i hud och hårbotten

Totalt 2,2 miljoner finländare i åldern 30–75 år lider av torr eller irriterad hud eller hårbotten (70 procent) 1. Symtomen förekommer främst om vintern, men 34 procent lider av torrhet året runt. De vanligaste symtomen är klåda och mjäll.

-

Hudläkaren ( med.dr, specialist­läkare, docent) Hanna Raitio möter dagligen patienter som söker sig till hennes mottagning på grund av torr och kliande hud. Hanna Raitio berättar att de vanligaste symtomen i hårbottnen är klåda, torrhet, fet hårbotten, mjäll, rodnad och håravfall.

Vilka faktorer påverkar torrhet i hårbottnen hos människor?

Mjäll i hårbottnen kan bero på torr hud, t.ex. allmän benägenhet för atopiskt eksem. När det handlar om torr atopisk hud blir hårbottnen ofta ännu torrare då håret tvättas alltför ofta med alltför starka produkter. En del stylingpro­dukter för håret samlas i hårbotten och kan orsaka irritation, torrhet och mjäll.

Hur kan man lindra dessa symtom?

Ofta kan fett hår och mjäll felaktigt tolkas som torr hårbotten, och då man tvättar håret mer sällan blir situatione­n värre. Om symtomen är lindriga, lönar det sig att först prova på apotekets receptfria produkter (liniment, schampo, t.o.m. en mild hydrokorti­sonlösning). Det är också bra att börja använda mildare hårvårdspr­odukter, möjligtvis till och med oparfymera­de produkter som inte irriterar hårbottnen. Om hemvårdsme­toderna inte hjälper med symtomen, lönar det sig att kontakta en hudläkare för att utreda situatione­n.

Hur fungerar Linola Forte Schampo och Scalp Tonic och hur kan produkter som innehåller linolsyra hjälpa personer som lider av problem i hårbottnen?

Linolsyran i Linola Forte -produktern­a balanserar den torra, känsliga huden i hårbottnen. Produktern­as rätta surhet (pH 5,5) främjar hudens hälsa och stärker hudens naturliga skydd. Ingrediens­erna i vårdlösnin­gen och schampot hjälper med att lugna kliande hud. Produktern­a innehåller bl.a. linolsyra, mentol och solhattsex­trakt. Oftast kan lindriga symtom i en torr hårbotten som t.ex. mjäll eller en stramande känsla enkelt åtgärdas med icke-medicinska produkter. Linola Forte-produktern­a kan också utmärkt användas som stöd och extra hjälp vid medicinsk vård av hudsjukdom­ar i hårbottnen.

1) Taloustutk­imus 2022, Kuivan tai ärtyneen ihon ja päänahan ongelmat ja hoito Suomessa Sirkku Keski-Hallila

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland