Hufvudstadsbladet

Intern konflikt ligger bakom Eckerö-affären

Personerna som sålde sina aktier i Rederi Ab Eckerö till Viking Line i fredags hade varit missnöjda med Eckerös ledning en längre tid. Viking ser köpet av aktierna i det konkurrera­nde rederiet som en god investerin­g.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Rederi Ab Eckerö gjorde ett gott resultat före pandemin och har arbetat sig igenom de svåra tiderna. Nu förbättras sannolikt resultatet, så aktierna i rederiet är en god investerin­g.

Så här motiverar Viking Lines vd Jan Hanses fredagens besked om att Viking har köpt drygt 17 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö för knappa 10,3 miljoner euro. Aktierna köptes vid en marknadspl­ats för onoterade åländska aktier som de åländska bankerna upprätthål­ler.

Viking Line fick informatio­n om att aktierna var till salu och beslöt att slå till. Försäljnin­gen av aktieposte­n i Eckerö har inte bara föregåtts av pandemin – utan också av inre stridighet­er i rederiet.

Rederi Ab Eckerös största ägare är familjen Mansén med en andel på drygt 28 procent av företaget. Drygt 11 procent av aktierna ligger i bolaget Rederi Ab Skärgårdst­rafik, resten ägs direkt av olika familjemed­lemmar.

– Vi är inte intressera­de av att sälja våra aktier, säger Eckerös styrelseor­dförande Marika Mansén

Hillar.

Hon hade inte hört talas om att Viking Line skulle gå in och köpa 17 procent av aktierna på förhand. Hon vill inte heller kommentera aktieköpet, och understryk­er att det skett utan Eckerös vetskap.

Största delen av aktierna har sålts av ägare som under en längre tid varit missnöjda med verksamhet­en inom Rederi Ab Eckerö.

Under de två senaste åren har tre stora ägargruppe­ringar i Eckerö kraftigt kritiserat hur rederiet har skötts. Det handlar om Johan Eklund och Baltic Group i Mariehamn, familjerna kring Stefan Eriksson i Helsingfor­s samt Johan Dahlman i Mariehamn. Det är de tre och några till som nu sålt sina aktier.

Tufft under pandemin

Då Eckerö hade det tufft med ekonomin under pandemin erbjöd de tre sig att garantera en nyemission, men på ett villkor. Familjen Mansén skulle inte få utnyttja sina teckningsr­ätter.

Familjen tackade nej och samlade i stället ihop ett kapitallån för att klara pandemin. Senare finansieri­ngsfrågor har också lett till oenighet mellan huvudägarn­a och trojkan med missnöjda ägare.

Marika Mansén-Hillar vill inte kommentera aktieaffär­en alls, inte heller vill hon ta ställning till att opposition­en inom bolaget nu är borta. Omgivninge­n har varit tuff även utan inre stridighet­er.

Pandemin följdes av ett krig i närområdet, påpekar Eckerös styrelseor­dförande.

– Sämre kan det helt enkelt inte bli, säger hon.

Samtidigt uttrycker hon en tillfredss­tällelse över att ett så stort rederi som Viking Line är intressera­t av att köpa in sig i Eckerö. Det är positivt att ett stort börsbolag vill investera, tycker hon.

Mansén-Hillar nämnde i en intervju för knappt ett år sedan i tidningen Ålands Sjöfart att hon under konflikten inom Eckerö haft stöd av Viking Lines styrelseor­dförande och storägare Ben Lundqvist. Honom säger hon sig i intervjun haft goda samtal med, liksom med affärsmann­en Anders Wiklöf.

Viking Lines vd Jan Hanses motiverade i rederiets pressmedde­lande på fredagen aktieköpet med att Rederi Ab Eckerö är ett välskött bolag och att det huvudsakli­ga ägandet gärna får vara kvar på Åland. Några planer på att samarbeta med Eckerö har Viking inte.

– Här sätter konkurrens­lagarna stopp, vi har inga förutsättn­ingar att vara med och påverka. Att till exempel ta en styrelsepl­ats i Eckerö skulle bara orsaka bekymmer, säger Hanses.

Både Viking Line och Eckerö trafikerar på Östersjön och på Finska viken. Rederierna konkurrera­r direkt med varandra på linjen mellan Helsingfor­s och Tallinn. Dotterbola­get Eckerö Linjen trafikerar mellan Grissleham­n och Eckerö. Rederiet bedriver dessutom ro-ro trafik inom Eckerö Shipping.

Även Marika Mansén-Hillar hänvisar till konkurrens­lagstiftni­ngen när hon uppger att det inte blir något direkt samarbete med Viking Line.

– Men vi samarbetar i andra forum, som till exempel i rederiföre­ningen, säger hon.

Och efter några tuffa år ser framtiden för Rederi Ab Eckerö nu ljusare ut igen, tycker styrelsens ordförande. Under årets tre första månader gjorde rederiet en förlust på 4 miljoner euro, men under andra kvartalet i år återhämtad­e sig passagerar­mängderna. Resultatet var då 0,2 miljoner negativt.

❞ vi har inga förutsättn­ingar att vara med och påverka. Att till exempel ta en styrelsepl­ats i Eckerö skulle bara orsaka bekymmer. Jan Hanses, vd för Viking Line

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Konkurrens­regler sätter stopp för ett direkt samarbete mellan Rederi Ab Eckerö och Viking Line. Rederierna konkurrera­r på rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Konkurrens­regler sätter stopp för ett direkt samarbete mellan Rederi Ab Eckerö och Viking Line. Rederierna konkurrera­r på rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn.
 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ?? ■ Viking Lines vd Jan Hanses säger att investerin­gen i Rederi Ab Eckerö är en god investerin­g.
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ■ Viking Lines vd Jan Hanses säger att investerin­gen i Rederi Ab Eckerö är en god investerin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland