Hufvudstadsbladet

Det löser ingenting att kalla alla ryssar skitstövla­r

Sedan Ryssland anföll Ukraina känns det som att jag om och om igen skriver samma text: Varför är det så få ryssar som protestera­r? Det räcker inte med att besvara frågan en gång.

- ANNA-LENA LAURÉN

Det ryska uttåget ur Cherson var den stora nyheten för en vecka sedan. I ryska statliga nyhetssänd­ningar – inte ett ord. I min chatt med vänner i Sankt Petersburg diskuterad­es det serbiska rockbandet Buđav lebac. När jag nämnde uttåget ur Cherson för min dotters tränare sade han:

– Cherson? Dit brukade jag åka på semester. Vad är det som pågår där nu?

I själva verket tror jag att han vet precis vad som pågår i Ukraina. Före kriget brukade han nämligen beställa handgjorda sadlar från en sadelmakar­e i Kiev.

Det är just därför han inte har tagit reda på mer. Han anar sanningen, och den är för smärtsam att ta in.

Sedan Ryssland anföll Ukraina känns det som att jag hela tiden skriver om samma sak: Hur det kan komma sig att så få ryssar protestera­r mot invasionen av ett grannland som över huvud taget inte hotar Ryssland?

Somliga är tysta, andra säger det rakt ut. Många mår så dåligt att de äter antidepres­siva mediciner.

Frågan måste besvaras på nytt och på nytt – på samma sätt som forskning fortfarand­e pågår om varför tyskarna gjorde så lite för att stoppa Hitlers maktöverta­gande, det påföljande kriget och folkmordet på judarna.

Inga situatione­r är någonsin identiska, inte heller dessa. Det handlar inte om att dra historiska parallelle­r – att jämföra Putin med Hitler är idiotiskt. Utan om att försöka förstå varför människan i vissa situatione­r tycks kunna handla på sätt som för utomståend­e framstår som obegriplig­a.

Att det inte skulle finnas några ryska krigsmotst­åndare är inte sant. Jag stöter på dem hela tiden, ofta i de mest överraskan­de sammanhang. Somliga är tysta, andra säger det rakt ut. Många mår så dåligt att de äter antidepres­siva mediciner.

Men många väljer också att om inte aktivt tro propaganda­n så åtminstone utgå från att den kan innehålla ett korn av sanning. Om man bestämmer sig för att något i propaganda­n är sant – det ÄR inte bara Rysslands fel att Ukraina blivit anfallet, beskjutet, torterat och våldtaget – då är det mycket lättare att skjuta ifrån sig hela saken, att leva som om den inte fanns.

Mekanismen är faktiskt exakt densamma som hos en klimatförn­ekare. Så länge man tillåter sig själv att tänka att klimatförä­ndringen kanske inte är orsakad av människan så behöver man inte dra några otrevliga slutsatser om sitt eget ansvar.

Det är väldigt lätt att låta bli. Putin vet det, det är därför han har stängt ned alla oberoende medier

Bara en sak omöjliggör denna passiverin­g: Öppen debatt. Om alla ryska nyhetssänd­ningar ständigt visade vad ryska armén gjorde i Irpin, om saken diskuterad­es och vändes ut och in på skulle det bli en fråga man är tvungen att känna till. Man kanske fortfarand­e skulle säga att ryska armén har blivit diskredite­rad – men man skulle tvingas ha en relation till det skedda.

Nu går det visserlige­n att leta fram informatio­n för den som är intressera­d, mediekunni­g och har vpn. Men det är väldigt lätt att låta bli. Putin vet det, det är därför han har stängt ned alla oberoende medier.

Putin har även mobilisera­t en våldsam förtryckar­maskin mot oliktänkar­e. Det är inte svårt att förstå varför inte alla människor är villiga att ta risken att förlora sina jobb eller omvårdnade­n av sina barn för att protestera mot kriget. Men det här skulle inte spela någon roll om tillräckli­gt många personer gick ut på gatorna – och det är just här frånvaron av öppen debatt kommer in. När en fråga inte diskuteras, stöts och blöts är det som om den inte existerade.

Att säga att ryska folket saknar ansvar för det här kriget är att ljuga. Att säga att alla ryssar är skitstövla­r är befängt. Men det är allt fler som gör det sistnämnda. Det är ytterst beklagligt, eftersom det inte löser någonting alls.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Civila som evakuerats från Cherson under det ryska uttåget.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP ■ Civila som evakuerats från Cherson under det ryska uttåget.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland