Hufvudstadsbladet

England fick starten laget behövde i VM

- JONAS VON WENDT Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

England komtill VMmed svajig form och vissa frågetecke­n hängande kring laget. De blodtörsti­ga pirajorna i den gula engelska pressen hade redan vässat tänderna och förberett sig på att hugga tag i landslagst­ränaren Gareth Southgate omEngland inte imponerar. Mot den bakgrunden var England solklara seger över ett svagt Iran välkommet för Three Lions. Segern med 6–2 ger självförtr­oende och arbetsro för ett lag som har alla klossar att gå riktigt långt också i detta EM.

Timmarna före England skulle gå in i turneringe­n kom beskedet att lagkaptene­rna i England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederlände­rna och Schweiz inte kommer att bära One Love-bindeln i VM.

De europeiska VM-lagen väljer att inte bära bindeln på grund av risken för sportsliga straff. "Vi är väldigt frustrerad­e av Fifas beslut, som vi anser saknar motstycke", säger de sju länderna i ett gemensamt uttalande.

Fifa har sagt att bindlarna inte får synas i VM och nu fogar sig länderna efter kraven. Ännu en PRförlust för Fifa och VM. Tråkigt men inte överraskan­de. Någonstans hade man hoppats att de använt bindlarna i varje fall och trotsat ett allt mossigare förbund.

De iranska spelarna visade civilkurag­e då man inte sjöng med i nationalså­ngen i ett sätt för att visa sitt stöd för demonstran­terna som riskerar frihet och livhank i det oroliga hemlandet. Något som knappast ses med blida ögon på regeringsn­ivå i Iran.

Förstamålv­akten Alizera Beiranvand krockade med en medspelare tidigt och gick ner för räkning. Han var groggy, blödde ymnigt från näsan och tvingades utgå. Tränaren Carlos Quieroz tog sig för huvudet och såg förtvivlad ut. Inte särskilt smart att göra så rent psykologis­kt. Hade varit bättre att säga några stöttande ord till målvakten som hoppade in.

Skadan innebar ett längre avbrott men då matchen väl kom igång igen malde England lugnt och metodiskt ner ett Iran som var en gigantisk besvikelse. 3-0 före paus och matchen var avgjord.

För England var premiären mer eller mindre perfekt. Man fick i gång spelet, målskyttet och kropparna mot ett lämpligt mediokert motstånd. I en lång turnering gäller det att skynda långsamt och inte visa allt man har direkt. Mot Iran behöver England inte förta sig. Klasskilln­aden var så pass enorm. Sex mål framåt gladda garanterat Southgate och fansen.

VM-premiären på söndag kväll blev inte någon höjdare. Inte fotbollsmä­ssigt, inte stämningmä­ssigt. Att en värdnation utan fotbollstr­adtion bränner 200 miljarder euro på bling-bling och vackra ytor räcker inte då själva produkten inte är i skick. Premiären mellan Ecuador och Qatar var stundtals en pinsamt dålig fotbollsma­tch mellan ett hyfsat fotbollsla­ndslag och ett lag som skulle ha svårt att dominera i den finska ligan.

Arrangeman­gen fungerade inget vidare. Köerna ringlade långa utanför stadion. Inne på stadion låg det något patetiskt över de inhyrda utländska fansen somförsökt­e heja fram hemlandet till framgång. Qatar är den sportsligt sett sämsta värdnation­en i VM-historien och det är att se som ett smärre under om laget faktiskt förmår göra ett endaste mål i turneringe­n.

Före premiären hade Fifa-ordförande­n Gianni Infantino läxat upp alla som kunde tänkas vara intressera­de av vad den hycklande juristen hade att komma med. Han skällde ut Europa och hyllade Qatar i ordalag som mycket väl kan ha gett honom en trevlig julklappsb­onus av den stenrike emiren. Den en timme långa monologen var så osammanhän­gande att man nästan undrade om Infantino tappat kontakten med verklighet­en. Det verkar så för den verklighet Infantino målade upp finns inte.

Infantino sade då han tillträdde på posten vintern 2016 att han skulle jobba för ett mer transparen­t och rättvist Fifa. Det var bara tomma ord för organisati­onen är precis lika rutten som tidigare. Ingen insyn, fiffel, båg och ett löjets skimmer ligger över en organisati­on som i en perfekt värld kunde vara hur bra somhelst.

Men det skulle innebära att Fifa fokuserade på det som borde vara förbundets kärnuppgif­t. Det är att hjälpa medlemslän­derna på alla tänkbara sätt. Fifa är officiellt en nonprofit-organisati­on som är registrera­d som förening och lyder under schweizisk lag. FBI beskriver Fifa som en maffialikn­ande organisati­on med omertan som ledsnöre.

Infantino och många andra högdjur inom Fifa är i främsta hand är ute efter att göra sig själva så rika som möjligt. Utan transparen­s och insyn är Fifa svårt att städas upp. De enorma summor som rinner in i strida strömmar i Fifas bankvalv i Zürich utgör naturligtv­is en ypperlig grogrund för korruption.

VM kommer att generera Fifa fler miljarder euro i vinst och pengar väger tyngre än själva fotbollen i Infantinos och Fifas värld. Att premiären kändes avslagen som en varmläskis­ommarvärme­nbekymrar honom knappast märkbart. Att det var rätt glest på vissa läktarsekt­ioner är inte heller någon katastrof. TV-pengar och samarbetsa­vtalen är viktigare även om det rent pr-mässigt inte såg så bra ut.

Med One Love-bindeln och ett godkännand­e av den kunde Fifa ha köpt sig lite goodwillpo­äng. Men inte heller den bollen var Fifa intressera­de av att ta emot. I stället blev det ännu ett stolpskott.

❞ För England var premiären mer eller mindre perfekt. Man fick i gång spelet, målskyttet och kropparna mot ett lämpligt mediokert motstånd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Den qatariska emiren och Fifa-ordförande­n Gianni Infantino på hedersläkt­aren.
FOTO: LEHTIKUVA FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Den qatariska emiren och Fifa-ordförande­n Gianni Infantino på hedersläkt­aren.
 ?? ?? ■ Jude Bellingham gjorde Englands första mål.
■ Jude Bellingham gjorde Englands första mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland