Hufvudstadsbladet

Messis väg mot guldet går via asadon

FOTBOLLS-VM Lionel Messis VM-chanser lider mot sitt slut. I Qatar kan det vara 35-åringens sista chans att få lyfta trofén. Och hans Argentina väljer att ta sig an mästerskap­et på två vis: spartanskt boende och asado.

- TT

Drygt en halvtimme utanför centrala Doha finns stadens massiva universite­t. Härerbjuds utbildning­ar på arabiska och engelska, och det går bland mycket annat att studera ekonomi, juridik och konst.

Under VM-slutspelet i Qatar har området fått ett annat syfte.

Numera är delar av områdets staket täckta med insynsskyd­d i mästerskap­ets färger.

Där bakomhuser­ar Argentina. Lionel Messi, Paulo Dybala, Angel Di Maria & Co bor i universite­tets enkla korridorsr­um och har ypperliga träningspl­aner till sitt förfogande.

Enligt Argentinas fotbollsfö­rbund var valet att välja bort Dohas lyxhotell enkelt.

– Vi vill att spelarna ska känna sig som hemma när de är i Qatar, och det bästa sättet att få dem att göra det är att de får en smak av hemma, säger en person på förbundet enligt flera medier.

Grillat kött på menyn

Och hur gör man det?

Genom grillkonce­ptet asado, tydligen.

– Vi besökte campus flera gånger och valde det här boendet för deras facilitete­r och de öppna ytorna som möjliggör asado.

– Det är viktigt för spelarna och argentinar­e i allmänhet, det är en del av vår kultur.

Spartanskt boende och grillat kött kan alltså vara Argentinas recept för att lyckas i Qatar.

Men för att få framgång behövs ytterligar­e en ingrediens.

En formtoppad Lionel Messi, som visserlige­n har inlett mästerskap­et utan att ha tränat med laget. Med anledning av en tidigare känning har han i stället varit på gymmet och kört ett lättare, bollöst pass.

Anfallaren, som det inte ska var någon fara med, är förmodlige­n på sitt sista VM-uppdrag och den kritiserad­e turneringe­n i emiratet vid Persiska viken kan bli stället där han till slut får lyfta VM-pokalen.

Paris SG-stjärnan VM-debuterade 2006 i Tyskland och gör nu sitt femte världsmäst­erskap.

I Brasilien 2014 var Argentina och Messi nära men föll i förlängnin­gen i finalen mot Tyskland på Maracanã i Rio de Janeiro.

Premiär på tisdag

I Qatar inleds jakten på trofén med matchen mot Saudiarabi­en på tisdag och fortsätter med gruppspels­matcher mot Mexiko och Polen.

Och pressen är stor på Messi och resten av laget.

– För oss, precis somför alla andra argentinar­e är det svårt att behålla lugnet då vi vet att vi är en kandidat till att vinna VM, sade han i en tidigare intervju, enligt nyhetsbyrå­n AFP, då han fortfarand­e inte mött medier på VM-nationens mark.

– För att vinna måste många saker gå ens väg, det finns ingen given utgång på matcherna. Men vi är redo att ta oss an vilket lag som helst.

Redan en timme innan lagets träningspa­ss var ena långsidan vid träningspl­anen fylld av journalist­er och över 20 videokamer­or stod uppradade. Då hade ändå inte alla kommit. När förbundska­pten Lionel Scaloni hade snackat i gång träningen var några hundra på plats, på vissa ställen bildades tre rader längs långsidan och den provisoris­ka läktaren fylldes av stillbilds­fotografer och reportrar.

Samtidigt som spelarna värmde upp på den nyligen vattnade gräsmattan var tempot lika högt vid sidan av planen.

Tv-reportrar talade högt när de stod framför kameran, radiorepor­trar artikulera­de lika väl som tydligt vid deras mikrofoner samtidigt som stillbilds­fotografer­nas slutarljud skapade en bakre ljudkuliss.

"Kan bli mitt sista VM"

Spelaren i deras fokus: Lionel Messi.

Efter att ha vunnit Ballon d’Or vid sju tillfällen är det just han som alla förväntar sig ska vara den som leder Argentina till nationens första VM-guld sedan 1986 i Mexiko.

Han vet själv vad som förväntas av honom, vad som krävs av Argentina för att få en lyckosamt mästerskap.

Och han är fullt medveten omatt det här kan vara hans sista chans.

– Det här kan bli mitt sista VM, med tanke på min ålder. Men vi får se hur jag känner mig efter att mästerskap­et är över, säger han.

Och kanske kan asados – Argentina har enligt uppgifter tagit med sig runt 500 kilo kött – och korridorsl­ivet bli det som landslaget har saknat i tidigare mästerskap, det kan vara delar somleder till succé.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland