Hufvudstadsbladet

Arbetare sju timmar utan mat och vatten i hettan

FOTBOLLS-VMSportsli­gt fick Qatar en mardrömsst­art mot Ecuador. Av allt att döma får arrangeman­gen hittills ännu lägre betyg.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Fotbolls-VM inleddes på söndagen med att Ecuador slog värdnation­en Qatar med 2–0. Mycket av snacket efter mästerskap­ets första dag kom ändå att handla om arrangeman­gen, eller snarare bristerna i dem.

Qatar har inte bara hyrt in fans som ska skapa stämning under och mellan matcherna. Den lilla nationen har också plockat in flera arbetare från bland annat Indien. De hade inte någon vidare bra första dag på jobbet.

Enligt New York Times ska den stora grupp inhyrda arbetare som krävdes för öppningsce­remonin ha anlänt till Al-Khor-stadion vid niotiden på söndagsmor­gonen. De ska ha lovats en ersättning på strax under tusen euro för 55 dagars arbete.

Det fanns dock inte någon representa­nt för arrangeman­genpåplats när de gruppen med arbetare anlände. De hade blivit lovade mat under arbetsdage­n. Men enligt de arbetare som NYT pratat med fick man klara sig utan mat, vatten och tillgång till toaletter i sju timmar.

”Det var en väldigt beklaglig upplevelse”, säger en av arbetarna.

Även de som rest till Qatar för att heja fram sin nation verkar missnöjda med arrangeman­gen och inkvarteri­ngen. BBCharprat­atmed supportrar som bor i tältbyar i närheten av Qatars huvudstad Doha. Enligt dem är arbetet med byarna fortfarand­e på hälft och hettan är olidlig.

”Under dagen är det ett helvete. Det går inte att sova”, säger en tillrest supporter.

Det finns omkring 1 800 tält med plats för två personer i byn i fråga. Ennatt kostar drygt 200 euro.

Temperatur­erna rör sig kring 30 grader dagtid i Doha. Söndagen var dessutom exceptione­llt varm.

Ända sedan byggandet av de jättelika arenorna och infrastruk­turen som behövs för att ordna ett VM inleddes har det rapportera­ts om slavlika förhålland­en för byggnadsar­betarna i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland