Hufvudstadsbladet

Norge blev Europamäst­are efter dansk kollaps

HANDBOLLNo­rge visade att man är handbollsv­ärldens bästa landslag. Efter en usel första halvlek i EM-finalen mot Danmark blev det till slut seger med 27–25. – Det här var en för alla, alla för en, säger den norske förbundska­ptenen Thorir Hergeirsso­n till n

- TT

Den första halvleken mot Danmark i gruppspele­t var det som krossade Sveriges medaljdröm­mar i handbolls EM. Efter att ha råkat ut för samma sak i mellanrund­an hade Norge gjort sin hemläxa och lyckades efter en sen vändning försvara sitt EM-guld.

Men det var på håret.

Det danska försvaret lyckades i den första halvleken neutralise­ra Norges kanske vassaste vapen. Henny Reistad, som utnämnts till turneringe­ns bästa spelare och som av många anses bäst i världen, hade inte hittat nätet en enda gång under de första 30 minuterna.

Norges vändning

Nora Mørk var den spelare som höll Norge kvar i matchen när lagen gick till paus med dansk 15–12-ledning.

Norge spelade upp sig i den andra halvleken. Den regerande mästaren bytte in målvakten Katrine Lunde, som stängde igen mot Sverige, och kom tillbaka in i matchen. Med fyra minuter kvar sköt Reistad in bollen till norsk ledning.

– Det här var en för alla, alla för en, och så får vi några förlösande mål mot slutet, säger förbundska­pten Thorir Hergeirsso­n till norska TV3.

"Oerhört tråkigt"

Det som följde var en fullständi­g dansk kollaps. Målvakten Sandra Toft fick ingen hjälp av sitt försvar och Norge kunde gå mot seger och sitt andra raka EM-guld efter att Lunde räddat 40 procent av skotten hon fått mot sig.

– På kort sikt är det oerhört tråkigt. Vi har spelet i hand och spelar oss till många bra chanser, men i andra halvlek har Lunde tagit över oss. Jag har inga siffror, men vi missar nog sju ganska stora chanser, säger den danske förbundska­ptenen Jesper Jensen i danska TV2.

Slutsiffro­rna skrevs till 27–25.

I bronsmatch­en skrällde Montenegro och tog hem matchen mot Frankrike med 27–25 efter förlängnin­g och tog sin första EM-medalj på tio år. Frankrike blev å sin sida utan medalj för första gången sedan 2014.

❞ Vi har spelet i hand och spelar oss till många bra chanser, men i andra halvlek har Lunde tagit över oss. Jag har inga siffror, men vi missar nog sju ganska stora chanser.

Jesper Jensen Danmarks förbundska­pten

?? FOTO: BEATE OMA DAHLE/NTB-TT ?? ■ Nora Mørk (9) blev matchens lirare i EM-finalen där Norge besegrade Danmark.