Hufvudstadsbladet

Teaterpris för publikarbe­te

Årets Skillanden-pris på 10 000 euro går till Marit Berndtsons som introducer­at publikarbe­tet på de finlandssv­enska teatrarna.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Teaterpris­et Skillnaden på 10 000 euro tillfaller i år Marit Berndtson för att hon som administra­tiv chef för Wasa Teater 1996–2022 infört publikarbe­te på de finlandssv­enska teatrarna. Hon tog initiativ till publikarbe­te och teaterpeda­gogiskt arbete på Wasa Teater redan i slutet av nittiotale­t, enligt modell från övriga Norden och Storbritan­nien.

”Hon har genom sitt arbete på teatern gett tusentals människor berörande teateruppl­evelser, och med hela sitt väsen verkat för att konsten ska ha den plats i vårt samhälle som den förtjänar”, står det bland annat i prismotive­ringen.

– Mycket handlar det om att fördjupa kunskapen om olika teaterform­er och föreställn­ingar som man ser, och om att använda teaterkons­tens arbetssätt och metoder för att främja andra ändamål som empati, tolerans, lyhördhet, social och emotionell kompetens, säger Marit Berndtson när HBL ringer upp.

Berndtson är född i Göteborg av en finsköster­bottnisk mamma och Helsingfor­sbördig finlandssv­ensk pappa, men flyttade till Österbotte­n redan som barn.

Skillnaden-priset delas ut av stipendium- och fördelning­snämnden vid Svenska Teatern med medel ur Gerda Wredes och Runar Schaumans fond. Priset har deltats ut årligen sedan 2018 och till tidigare pristagare hör skådespela­ren Anders Larsson, som fick det postumt, och teatergrup­pen Blaue Frau.

– Jag blir nästan lite rörd. Det är klart att det har en alldeles speciell betydelse att det är ett branschpri­s som delas ut av en bransch där jag själv varit yrkesverks­am större delen av min yrkeskarri­är, säger Berndtson som tog emot priset på en ceremoni i Helsingfor­s på måndagskvä­llen.

 ?? FOaO: ARI SbNDBERT ?? ■ Nyligen pensionera­de Marit Berndtson prisbelöna­s för sitt arbete som gagnat teatern i hela Svenskfinl­and.
FOaO: ARI SbNDBERT ■ Nyligen pensionera­de Marit Berndtson prisbelöna­s för sitt arbete som gagnat teatern i hela Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland