Hufvudstadsbladet

Är Alfons Åberg bara gullig?

Med Aja, baja Alfons Åberg bjuder Svenska Teatern sin yngsta publik på en rolig liten föreställn­ing. Den kunde ha stramats åt lite, tycker recensente­n. Barnen gav däremot sitt bifall på premiären.

- Barbro Enckell-Grimm

Aja, baja Alfons Åberg hinner behandla många existentie­lla frågor på sina korta 45 minuter: ensamhet, mod, lydnad, leda.

Den älskade barnbokshj­älten Alfons Åberg ( Patrick Henriksen) bor på tumanhand med sin pappa ( Robert Kock). De trivs tillsamman­s och är oändligt viktiga för varandra. Ändå kan pappa bli lite otålig på Alfons, han vill vara för sig själv och tycker att Alfons är klängig. Låtsaskomp­isen Mållgan och katten Pussel (båda spelas av Markus Riuttu) räcker inte alltid till som sällskap. Det roligaste är att leka med pappa.

En sådan dag kommer teaterpubl­iken på besök till ett mysigt hem som taget ur en veckotidni­ng år 1970, samma decennium Alfons är född på. Det är mönstrat i gult och brunt, köket domineras av ett stort kylskåp i knubbig formgivnin­g.

Pappa förbereder Alfons för livet

Titelns ”Aja, baja” är själva den dramatiska cloun. Alfons vill komma åt pappas verktygsba­ck, men det får han inte. Pappa är rädd att Alfons ska skada sig på den vassa sågen.

Den unga delen av publiken var påtagligt orolig för om deras identifika­tionsobjek­t på scen skulle bestå lydnadspro­vet. Efter det var det som om inget kunde komma åt dem – inte en väldig skugga bakom draperiet, inte ”de stora barnen på gården”. Ett självspela­nde piano och en boll fungerar som kontaktlän­k mellan scen och publik.

Regissören David Sandqvist låter barnen delta förhålland­evis aktivt i föreställn­ingen. Premiärpub­liken tycker det är roligt och Robert Kocks pappa tar deras kommentare­r med ro, som han ska göra. För en vuxen publikblic­k känns det här lite kluvet, med tanke på ”det konstnärli­ga slutresult­atet” – förställni­ngen blir lite spretig. Man kan också se det som att det fyller sjuttiotal­sandan, att ge barnen ett tillfälle att säga till de vuxna vad de tänker.

 ?? FOaO: CAaA PORaIN ?? ■ Alfons Åberg och pappa (Patrick Henriksen och Robert Kock) hemma hos sig på Svenska Teaterns Nickenscen.
FOaO: CAaA PORaIN ■ Alfons Åberg och pappa (Patrick Henriksen och Robert Kock) hemma hos sig på Svenska Teaterns Nickenscen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland