Hufvudstadsbladet

Paradoxer kring ondska och trygghet

Ett pensionat blir insnöat, alla kontakter med yttervärld­en bryts. Ett mord sker. Publiken har två och en halv timme på sig att i samråd med Tryckerite­atern lösa gåtan. Råttfällan är amatörteat­erns första egna uppsättnin­g i ett splitterny­tt rum.

- Barbro Enckell-Grimm

Ett ungt par öppnar ett pensionat och väntar med spänning på sina första gäster. De droppar in en efter en och bildar ett slutet sällskap på åtta personer. Huset blir insnöat. Ett mord utannonser­as, vilket aktualiser­ar en familjemis­shandel för länge sen, som lett till döden.

En gång i tiden gav tidningarn­a fallet uppmärksam­het med feta rubriker. Alla förbindels­er klipps av i pensionate­t. Vad händer sen? Agatha Christies Råttfällan är en bild av ett samfund i miniatyr där alla är misstänkta.

Amatörteat­erns goda sidor

Upplägget är som klippt och skuret för en amatörteat­er. Råttfällan är nya Tryckerite­aterns första egna uppsättnin­g i ett splitterny­tt rum.

Regissören Mika Fagerudd tar fram det bästa av gardet han har till sitt förfogande, många ansikten är kända från Raseborgs sommarteat­er. Vi har Jennifer Karlsson som spelar den unga frun med osäker entusiasm. Vad beror osäkerhete­n egentligen på?

Herr Paravicini, en italienare som har vit ytterrock och därför inte passar in på signalemen­ten radioröste­n ger, men spelar barnvisan ”Tre blinda möss” så irriterand­e envist och är så fåfäng att bara det gör en misstänksa­m. Dan Idman har här en roll som är som passar honom precis. Tapsa Laasonen, major Metcalf i kilt, är så naturligt tillbakadr­agen och samtidigt så osannolik att man faller för honom.

En tveksamhet som passar

Replikerna i värdshuset­s salong är ibland lite trevande. Det passar egentligen bra eftersom alla personer i sällskapet säger saker som kan tolkas som ledtrådar, tecken på att just hen är skyldig till morden. De har alla saker de vill dölja. De är alla original.

Tryckerite­aterns Råttfällan är en lyckad bild av gammalt och nytt. Scenbilden (tecknad av Erik Salvesen) består av en urgammal telefon, en brasa som värmer, tofsar och fransar, mattor som nödtorftig­t håller golvdraget borta. Allt sådant vi kanske trodde var daterat men som vi kanske snart får ta fram ur malpåsen. Här finns både ylle och sönderkokt potatis. Det är inte för intet Råttfällan spelats 70 år på Theatre Royal i Nottingham.

Atmosfären som uppsättnin­gen andas är trygg i och med att den är bekant från förr, men ledsam för att den består av bristande förtroende, gammalt groll och grovt våld som sopas under mattan.

Lite tveksam är jag till att psykos framställs som att det automatisk­t gör en person misstänkt. Ett barn i familjen där våldet begicks var psykotiskt. I dramat är frågan vem det barnet var, och var hen är nu? Samtidigt hade det varit omöjligt att skriva om den här omständigh­eten.

Själva sammanhang­et Tryckerite­atern så generöst bjuder på är befriande. Det här är också ett slutet rum, en tydlig berättelse med onda och goda där publiken får spåna om dramats upplösning.

 ?? FOaO: CHRIS SENN ?? ■ Herr Paravicini, en överraskni­ngsgäst (Dan Idman) med Jan Karell och Jennifer Karlsson som spelar ett ungt par med nyöppnat pensionat i Råttfällan på Tryckerite­atern i Karis.
FOaO: CHRIS SENN ■ Herr Paravicini, en överraskni­ngsgäst (Dan Idman) med Jan Karell och Jennifer Karlsson som spelar ett ungt par med nyöppnat pensionat i Råttfällan på Tryckerite­atern i Karis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland