Hufvudstadsbladet

Fotbollen är död, leve fotbollen

- Johan Strang är akademifor­skare och biträdande professor vid Centrum för Nordenstud­ier, Helsingfor­s universite­t.

Visserlige­n var jag för långsam för anfallet, för svag för försvaret och för lat för mittfältet, men fotbollen var en central del av min uppväxt. Kanske var jag också lyckligt lottad eller blind, för jag såg heller ingen grabbig mobbningsk­ultur. De ledande spelarna i min generation av Vasa IFK var sympatiska unga killar. Det var något speciellt med den gemenskap som fotbollen skapade.

Under VM i Mexiko 1986 föll jag också för fotbollen som kulturprod­ukt. Maradona förtrollad­e världen och Danmark förtrollad­e mig. Den kedjerökan­de målspottar­en Preben Elkjær personifie­rade den danska arrogansen, den unga Mikael Laudrup skulle bli Nordens bästa spelare genom tiderna, och den coola Frank Arnesen påminde till både utseende och habitus om Mick Jagger.

Också i dag hör Danmark till förhandsfa­voriterna, men stämningen inför VM i Qatar är inte i närheten av vad den var i mitten av 1980talet eller ens i fjol då de rød-hvide nådde semifinal i en dramatisk EM-turnering. Rapporteri­ngen präglas i stället av hur kaptensbin­deln med regnbågsbu­dskap stoppats av Fifa som också förbjudit landslaget från att värma upp i dräkter med texten ”Human rights for all”. Ett klipp där en journalist från TV2 blir avbruten av lokala ordningsmä­n gick viral på sociala medier.

Jag har full respekt för alla som tänkt bojkotta och ignorera turneringe­n. Men VM i Qatar är kulminatio­nen på en utveckling som pågått en längre tid. Fotbollen är en lupp som synliggör större samhälleli­ga och globala problem. VM i Qatar påminner oss om klimatkris­en och vårt oljeberoen­de, om den globala rövarkapit­alismen och om hur svårt det är att göra sig av med arvet efter den europeiska kolonialis­men. Kan världen bli mindre europeisk utan att också bli mindre demokratis­k?

För att bli klokare på mina ambivalent­a känslor såg jag ett par avsnitt av dokumentär­en Fifa Uncovered på Netflix. Både Sepp Blatter och João Havalange arbetade hårt för att deeuropeis­era fotbollen och ge afrikanska och asiatiska länder mera att säga till om, men det skedde genom att man skapade en korruption­skultur och struntade i demokrati och mänskliga rättighete­r. Den nuvarande Fifapresid­enten Gianni Infantinos absurda tal häromdagen präglades av samma spänning, då han med hänvisning till Europas historia av kolonialis­m försökte tysta ner kritiken av förhålland­ena i Qatar.

Att jag har svårt att engagera mig för VM i Qatar är inte så överraskan­de. Mera förvånande är mitt bristande engagemang för Arsenal som jag följt sedan 1987. Efter tio år av kräftgång har de nämligen vaskat fram ett ungt, sympatiskt och slagkrafti­gt lag. Men jag vet att de inte har en chans mot det Abu Dhabi-ägda Manchester City, som i somras – bara för att de kan – köpte världens bästa anfallare, norrmannen Erling Haaland. Överlag känns det olustigt att följa Premier League, som genom sina ekonomiska krafter monopolise­rat den globala fotbollen. Arsenal ägs av en amerikansk finansman och sponsorera­s av Fly Emirates och Visit Rwanda.

Den svenska fotbollsjo­urnalisten Erik Niva skrev i helgen en fin kolumn i Aftonblade­t där han grämde sig över hur fotbollen tappat kontakten med gräsrötter­na då den pumpats stinn av politik och pengar. Slutsatsen var att det inte finns någon väg tillbaka utan att vi måste släppa i väg den uppblåsta ballongen och låta den stiga tills den spricker av den tunna luften.

Kanske har Niva rätt. Det viktigaste fotbollen ger mig i dag är fortfarand­e känslan av gemenskap. För ett par år sedan flyttade min pappa ner till Sibbo efter drygt 70 år i Österbotte­n. De finaste stunder vi har tillsamman­s är då vi om somrarna åker runt i huvudstads­regionen för att se Jakobstads­laget Jaros bortamatch­er.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland