Hufvudstadsbladet

COP blev en flopp – var finns kaffet?

Blev klimatmöte­t COP27 en charad sponsrad av Coca-Cola, eller en avvärjning­sseger mitt i en geopolitis­k storm? En klassisk nattmangli­ng rann mer eller mindre ut i den egyptiska sanden.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Var får man tag på kaffe? Detta var av allt att döma det mest akuta problemet för deltagarna vid klimatmöte­t i Egypten. Javäl, förhandlin­garna havererade inte, men resulterad­e nog i urvattnade, ansiktsräd­dande formulerin­gar.

Visserlige­n uppnådde man konsensus, men utan vare sig pondus eller fokus. Det hör till sakens natur: de som vill minst bestämmer mest. Aptiten på fossilt avtar inte ett dugg, och 1,5-gradersmål­et ligger i koma. Med dagens politik är vi på väg mot en uppvärmnin­g på en bra bit över 2 grader, samtidigt som fossilindu­strin håvar in rekordvins­ter.

Det sägs att ”bra kompromiss” är något som alla är ungefär lika missnöjda med. Likaså är ordet misslyckan­de så gott som inbyggt i systemet, då alla länder som skrivit under FN:s klimatkonv­ention ska tröska igenom klimatrela­terat finlir.

Processen med COP designades på det idealistis­ka 1990-talet. Sedan dess har klimatfråg­an och geopolitik­en slagit stenknut på sig själva, med allt högre, rentav existentie­lla insatser. I förhandlin­garna duggar det tätt med knäckfrågo­r, dödlägen, taktiska utspel, ultimatum, kohandel och ren utnötning. Ingenting är klart förrän ”allt” är klart. Resultatet blir alltför mänskligt: man skjuter problemen på framtiden.

Alla parter vill iklä sig rollen av att företräda ”de fattigaste”, fast de i själva verket driver egna intressen och anklagar varandra för kompromiss­löshet. ”Slåssin pojkar, så får ni tubak”, skulle en östnylänni­ng säga. Under tiden blir forskarna och observatör­erna alltmer otåliga.

För att komma åt länders ovilja eller oförmåga att leva upp till gamla löften och åtaganden, ska man framöver presentera en lägeskoll om utsläpp och klimatstra­tegier vart femte år. Detta är en äkta ljusglimt. Samtidigt gör länder allt de kan för att minska trycket på sin egen omställnin­g, via luriga formulerin­gar och selektiva argument. Basar är bara förnamnet.

Sedan kommer det här med djävulen och detaljerna. Visserlige­n enades man vid COP27 om att inrätta en fond för ”skador och förluster” för extremväde­r som drabbar de mest utsatta länderna. Att saken ens kom med på den officiella dagordning­en var ett symboliskt genombrott.

Men den så kallade klimaträtt­visan ligger utom räckhåll. Det förblir öppet hur mycket pengar det handlar om, vem som ska betala, och vem som får ta del av sekinerna. När det kommer till kritan duckar rikare länder ansvar för historiska utsläpp. Och om man hostar fram finansiell­a medel: handlar det om nya belopp, eller om snarare ompriorite­rade utveckling­sbistånd och lån?

Den politiska skon klämmer. I tysthet hoppas alla på smått magiska tekniksprå­ng. Visst har finanssekt­orn snappat upp signalen, näringsliv­et plöjer ner miljarder i grön teknik. Ett allt större ansvar för klimatarbe­tet vilar på storstäder och företag, snarare än hos stater.

Det största nederlaget vid COP27 är ändå att roten till problemen återstår. I slutdokume­ntet knystas inte om hur man ska fasa ut, alternativ­t fasa ner, användning­en av fossila bränslen som gas och olja. Somliga menar att Lag Petrodolla­r sätter krokben.

Och visst bärs ledartröja­n av fossillobb­yn, som represente­rar stora utsläppare och oljeproduc­enter. Men den andra sidan av myntet är vi konsumente­r, vår livsstil. Utbud och efterfråga­n går hand i hand.

Mantrat är ”grön omställnin­g”. Ändå skriker världen, i synnerhet väst, efter mer – inte mindre – olja och gas för att klara det växande behovet av energi. I synnerhet Ukrainakri­get har avslöjat vårt hyckleri. Med ena handens fingrar fördömer vi Kreml, med den andra shoppar vi fossilt från länder som Qatar. EU:s moraliska ledartröja har redan gått upp i sömmarna.

Den slutliga bristvaran vid Sharm el-Sheikh var kanske ändå inte kaffe – utan förtroende. Vi vill alla ge frisedel åt oss själva, medan andra nog förväntas agera självuppof­frande. Inom spelteori kallas detta fångens dilemma. Det är klimatförh­andlingarn­a i ett nötskal.

Alla förlorar i slutändan på kortsiktig­t egenintres­se, eftersom planeten, atmosfären och haven överutnytt­jas. Ändå ställer vi oss längst bak, förblir fripassage­rare, och blänger skräckslag­et på de andra, som vi hoppas att ska axla sitt ansvar.

Mänsklighe­ten har ingått en kollektiv självmords­pakt. Men du först.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland