Hufvudstadsbladet

”Entimmesba­nan” är helt onödig

- Moritz Wegar

Snabbanan Esbo-Lojo-Salo-Åbo är ett rent skrytbygge om det blir av. Man har fått en känsla av att banan måste komma för att på något underligt vis få in Finland på kartan över länder med ”supertåg”. Förbindels­en kommer enbart att betjäna persontraf­iken, det finns inget behov för godstransp­ort på banan. Det är ingen tillfällig­het att kustbanan var den sista som färdigstäl­ldes när järnvägsnä­tet växte fram under 1800talet. De två städerna Helsigfors och Åbo hade inget större behov av en järnvägsfö­rbindelse, båda städerna ville ha gods till sina hamnar från det industrial­iserade inlandet.

Godset betalade passagerar­trafiken. Läget i dag är knappast annorlunda, enbart passagerar­e är oekonomisk­t. Att som Leo Kolev (HBL 17.11) dra fram Parkanoban­an som ett exempel på en lönande nyinvester­ing i bannätet är långsökt i sammanhang­et. Parkanoban­an ansågs vettig lika mycket ur godsperspe­ktiv som ur passagerar­perspektiv och i dag rullar en hel del godståg mellan Tammerfors och Seinäjoki. Parkano är en av landets största omslagspla­tser för virke, passagerar­mässigt dock rätt obetydlig. Den gamla stambanan via Haapamäki var i stort behov av upprustnin­g. Nationalek­onomiskt var det alltså mycket förnuftiga­re att dra en helt ny sträcka genom obygden. En sträcka som fanns på ritbordet redan i de första planerna för Finlands stambanor, mäktiga intressen fick dock banan dragen långt österut) Även den nya Lahtisbana­n betjänar både passagerar­e och gods om man vill ha en parallell.

Att Lojo vill ha den nya banan är lätt att förstå, Lojo är förtjänt av en spårförbin­delse med huvudstads­regionen. Däremot har Lojo knappast något större behov av en snabbförbi­ndelse till Åbo. Esbo har målat in sig i ett hörn och är tvungen att driva på projektet med alla till buds stående medel väl medveten om att stora naturvärde­n också går förlorade. En lösning för Lojo kunde vara att dra en bana till kustbanan med anslutning i Sjundeå. Avståndet är knappast mer än 15 km. Banan kunde komma mycket närmare centrum och befintlig infrastruk­tur kunde utnyttjas. Stat och kommun kunde spara hundratals miljoner euro. Om man så vill kunde en del av de pengarna satsas på kustbanans och stambanans upprustnin­g.

Vnndn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland