Hufvudstadsbladet

Entimmestå­get kostar mycket och gör ingen nytta

-

Leo Kolev (HBL 17.12) argumenter­ar att Åbo entimmestå­get är lönsamt därför att det förkortar resetiden mellan Helsingfor­s och Åbo med 30 minuter, minskar utsläpp, möjliggör att bygga bostäder i Lojo och annanstans längs banan. Många städer längs kustbanan kan erbjuda lokal tågservice, och även ett direkttåg till Hangö. Kolev accepterar att stora summor – åtminstone fyra miljarder euro – behövs att bygga entimmestå­gbanan, att köpa tåg, kompensera personer som måste flytta sina bostäder och företag, och erbjuda lokala och direkt tågservis på kustbanan.

Kol- och andra utsläpp blir större särskilt under byggnaden. Många tunnlar och broar måste byggas och enligt Trafikleds­verket det skulle ta över hundra år att släcka dem. Även inbesparad restid kan ifrågasätt­as därför att tidsinterv­allen mellan snabbtågen kan vara mer än en timme, och tiden till och från stationen har inte tagits med.

Kolev tar Parkanoban­an som exempel på entimmestå­gets nytta. Parkanoban­an kostade cirka 800 miljoner euro (dagens pris), förkortade distansen mellan Helsingfor­s och Vasa med 70 kilometer, det vill säga en timme med ett snabbtåg, från fem timmar till fyra. Entimmestå­get ska förkorta distansen med 25 kilometer, och 20 minuter beroende på stopp, det är den enda nyttan – för 4 000 miljoner euro!

Det är möjligt att erbjuda mycket bättre busservice från Lojo och andra kommuner längs motorvägen och andra trafiklede­r med korta intervalle­r, korta dörr till dörr-resetider, mindre marknadsmä­ssiga biljettpri­ser, minde utsläpp och allt detta utan att belasta landets löneskuld. Och det finns inga barriärer för att bygga bostäder och öppna butiker och företag i Lojo och någon annanstans i regionen.

Kort sagt: entimmestå­get mellan Helsingfor­s och Åbo är slöseri med skattepeng­ar. Antti Talvitie

Chvcngo, Illvnovs, bSA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland