Hufvudstadsbladet

SFP godkänner inte chockhöjni­ngar av klientavgi­fterna i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt

-

I Västra Nylands välfärdsom­råde pågår just nu förhandlin­gar om budgeten för 2023. Budgeten är historisk eftersom den utarbetas för första gången. Budgetarbe­tet präglas av målsättnin­gen att trygga servicen och verksamhet­en i brytningss­kedet, när ansvaret för servicen övergår från kommunerna till välfärdsom­rådena.

Välfärdsom­rådet måste också balansera sin ekonomi inom tre år och det gör budgetarbe­tet knepigt, eftersom det fortfarand­e finns stor osäkerhet om välfärdsom­rådets finansieri­ng räcker till att täcka utgifterna. Servicebeh­ovet ökar i takt med att den äldre befolkning­en ökar och ökar gör då också utgifterna.

Den enda inkomstkäl­lan välfärdsom­rådet har beslutande­rätt över är klientavgi­fterna och nivån på avgifterna skapar nu mycket diskussion. Västra Nyland ska, så som andra välfärdsom­råden, harmoniser­a avgifterna, det vill säga att vården ska kosta lika mycket för alla i hela välfärdsom­rådet. Tjänsteinn­ehavarna föreslår att klientavgi­fterna ska höjas till lagens högsta nivå på en gång. I praktiken skulle det här öka speciellt Esbo-, Grankulla- och Kyrkslätts­bornas klientavgi­fter. Andra kommuner har redan haft den maximala nivån på sina avgifter.

Frågan är inte enkel, men inom SFP anser vi att det är oskäligt att chockhöja avgifterna. Vi tar hemvården som exempel. För en Grankullab­o i ett enpersonsh­ushåll med en bruttoinko­mst på 2 000 euro betyder höjningen att avgiften stiger från 140 till 365 euro, för 20 timmar hemvård per månad. I Esbo och Kyrkslätt stiger motsvarand­e höjning från 196 till 365 euro.

Vi vill att man i samband med budgetförh­andlingarn­a kan nå en lösning där höjningen av klientavgi­fterna inom hemvården inte sker enligt tjänsteinn­ehavarnas bottenförs­lag. En justering av avgifterna måste göras, men SFP vill att den ska ske stegvis. Vi talar om ett slags trappstegs­modell, där höjningen skulle spjälkas upp i mindre delar över tid så att klienterna hinner anpassa sig till de nya avgiftsniv­åerna. Samtidigt måste vi se till att välfärdsom­rådet uppfyller lagens krav om jämlik behandling av sina invånare. Alla invånare i hela området ska ha samma prislapp för vården.

Nu är det viktigt att vi får en trygg överföring av tjänsterna till välfärdsom­rådet. Vi måste också vinna invånarnas förtroende. Ingen invånare i Västra Nyland ska behöva uppleva en orimlig ökning i vårdkostna­derna nästa år.

Henrik Wickström

sullmäktvg­rgrupprns ordförnndr (SFP) Karin Cederlöf vvcr gruppordfö­rnndr (SFP) Nina af Hällström

vvcr gruppordfö­rnndr (SFP) Västrn Nylnnds välfärdsom­rådr

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland