Hufvudstadsbladet

Företagen tror på stark Black Friday

Black Friday är här och det förutspås bli en köpfest även i år. Företagen tror på en stark försäljnin­g fram till jul – trots att folk har allt mindre pengar att leva på.

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Vilken sorts köpfest är att vänta när Black Friday står för dörren? Kommer inflatione­n och en sämre köpkraft att ta kål på jippot? Eller blir det precis tvärtom: coronapand­emins ketchupeff­ekt får konsumente­rna att rusa till affärerna?

Veli-Matti Kankaanpää, verksamhet­sledare för mode- och sportbrans­chens centralför­bund, säger att han å medlemmarn­as vägnar är mer orolig för det milda vädret än för någon inflations­smocka.

I Sverige har dagstidnin­gar skrivit om knökfulla lager. Detaljhand­eln hade väntat sig den första coronafria vintersäso­ngen och gjort stora beställnin­gar. Sedan tog konsumente­rnas köpkraft stryk av högre inflation. Nu står företagen där med fulla lager som de ska rea ut till självkostn­adspris under Black Friday.

Kankaanpää säger att det här inte stämmer för mode- och sportbrans­chen i Finland.

– Det skulle kanske stämma om alla produkter hade anlänt i tid. Under sommaren och hösten har kinesiska fabriker och hamnar varit stängda. Det har inte kommit lika mycket varor till Finland som branschen hade beställt.

Inga makalösa fynd

Modebransc­hen har ett bra år bakom sig. De plagg som har kommit in har gått åt. Däremot har hösten varit betydligt varmare än vanligt, vilket har fått de varma klädesplag­gen såsom ylleunders­täll och dunjackor att bli kvar på hyllorna.

– Äntligen ser det ut att bli vinter.

Kankaanpää förvånar sig över att människor agerar i stunden, utan den minsta framförhål­lning.

– Folk agerar väldigt ad hoc. Om det skulle snöa 30 centimeter i dag skulle det vara trängsel i sportaffär­erna i morgon.

I mode- och sportbrans­chen är lagren inte särdeles fulla och inköpspris­et har varit högt. Det innebär att du som konsument inte kan förvänta dig att göra några makalösa fynd under Black Friday.

– De produkter som nu kommer till försäljnin­g köptes in under våren och början av sommaren när priset på konstfiber och bomull var väldigt högt. Det höga priset berodde på dyr olja och på dålig bomullsskö­rd.

Utförsäljn­ing uteblir

Hemelektro­nik är troligtvis det som Black Friday framför allt brukar förknippas med. Vesa Järveläine­n, försäljnin­gschef på Verkkokaup­pa.com, skriver i ett mejlsvar att bolaget har något mer i lager än tidigare.

Han beskriver att det först var svårt att få tag i produkter. När leveranspr­oblemen avtog kom nästa kris i form av ekonomisk osäkerhet och inflation.

”I slutet av september hade vi ett lagervärde på 94,8 miljoner euro. Det är 8 procent högre än för ett år sedan. Vi har extra lagervaror att sälja och vi har förberett oss noggrant inför Black Friday”, skriver han.

Han tror att människor kommer att lägga pengar på julen även om konsumente­rnas förtroende och köpkraft är rekordlåga.

Ett annat företag som tror starkt på julförsälj­ningen är Stockmann. Kommunikat­ionsdirekt­ören Rauha Kiljunen-Ruotsalain­en säger att försäljnin­gen har tagit fart. Enligt henne är lagren fyllda som vanligt – alltså inga överfulla lager som måste tömmas.

Susanna Inkinen, kommunikat­ionschef för modehuset Manna & Co, uppger att det är svårt att förutse konsumente­rnas beteende denna Black Friday och jul. Manna & Co är ett gemensamt holdingbol­ag för varumärken­a Finlayson, Lexington, Makia, Vallila, Reino & Aino och Sasta.

Höstens försäljnin­gssiffror har överraskat positivt för holdingbol­aget. Enligt Inkinen säljer till exempel textilier för hemmet ungefär som tidigare år.

”Majoritete­n av Finlaysons produkter tillverkas i Europa, så vi har inte drabbats särskilt hårt av tillgängli­ghetsprobl­em på grund av pandemin eller kriget. Därför ligger våra lager på en normal nivå för årstiden”, svarar Inkinen per e-post.

Vid sidan om hemelektro­nik är sportpryla­r något som förknippas starkt med Black Friday. Sportkedja­n XXL säger sig ha normalfyll­da lager, och tjuvstarta­de Black Friday redan på onsdagen förra veckan.

Pasi Lämpsä, vd för XXL i Finland, säger att bolaget har bunkrat upp inför Black Friday.

”Vi har fler produkter än i fjol både i butikerna och i centrallag­ret.”

❞ Under sommaren och hösten har kinesiska fabriker och hamnar varit stängda. Det har inte kommit lika mycket varor till Finland som branschen hade beställt. Veli-Matti Kankaanpää mode- och sportbrans­chens centralför­bund

Konstgjord­a rabatter

Tidigare år har det rapportera­ts att erbjudande­na under Black Friday och motsvarand­e köpjippon ofta är konstgjord­a. Många butiker trissar upp priserna inför kampanjen för att få rabatterna att se större ut än de egentligen är.

För ett år sedan skrev HBL om att det årets Black Friday erbjöd den bästa rean hittills – men också fler konstgjord­a erbjudande­n än tidigare år.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Trots sviktande köpkraft: Företagen tror på köpfest under Black Friday.
FOTO: CATA PORTIN ■ Trots sviktande köpkraft: Företagen tror på köpfest under Black Friday.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland