Hufvudstadsbladet

Skypo om ryskt spionage: Bäst blåsa av spelet i tidigt skede

Den ryska spionageap­paraten har sämre förutsättn­ingar att verka i Finland efter invasionen av Ukraina. Det bedömer specialfor­skare Petteri Lalu på Skyddspoli­sen.

- Tim Johansson tim. johansson@hbl.fi

Två personer misstänkta för grov olovlig underrätte­lseverksam­het greps på tisdagen i Stockholm.

Samtidigt har åtal väckts mot ett brödrapar som misstänks ha jobbat i Sverige för Rysslands räkning under många år.

I Norge greps en brasilians­k forskare i oktober, misstänkt för att vara rysk spion. Mannen bedöms vara en illegalist – en person som infiltrera­r ett samhälle under falsk identitet och i grunden har ett uppdrag hos en utländsk underrätte­lsetjänst.

I Finland har motsvarand­e gripanden inte skett under senare tid.

– Vi ser inte det som en idrottstäv­ling, där man räknar antalet gripanden. Så gör man kanske i en diktatur där man mäter effektivit­et som Stalin, men inte i en rättsstat, säger specialfor­skare Petteri Lalu på Skyddspoli­sen.

Finlands mål är att förhindra spionage i ett så tidigt skede som möjligt, innan den nationella säkerheten äventyras, säger Lalu.

– Vi vill blåsa av spelet så tidigt som möjligt. Vilken strategi andra länder har, det vill jag inte bedöma.

Spionage som utförs av privatpers­oner utgör bara en liten del av den ryska taktiken. Största delen av Rysslands underrätte­lseverksam­het i Finland bedrivs av underrätte­lseofficer­are med diplomatst­atus, och dem känner Skyddspoli­sen till.

– Det enklaste sättet att förhindra den typen av verksamhet är att informera personer som kontaktas av underrätte­lseofficer­arna om vem de har att göra med, säger Lalu.

Finland har också, med hjälp av internatio­nellt samarbete, kunnat stoppa ryska underrätte­lseofficer­are från att få status som diplomater i Finland, säger Lalu.

Strängare visumregle­r som införts i år har också gjort det svårare för underrätte­lseofficer­are att besöka Finland och sedan åka tillbaka till Ryssland.

Samtidigt har arbetet för de underrätte­lseofficer­are som redan finns i Finland försvårats, är Skyddspoli­sens bedömning.

– Finländare är inte särskilt hugade att samarbeta med någon som arbetar för Ryssland efter att det ryska anfallskri­get inleddes. Det är något som genomsyrar det finska samhället.

Cyberspion­age har sina brister

De försvagade förutsättn­ingarna har gjort att Ryssland fått tänka om.

– När en metod inte fungerar, försöker man på annat sätt. Cyberspion­aget har ökat sedan kriget började, säger Lalu.

Med cyberspion­age, genom att hacka fram informatio­n över nätet, kan Ryssland framför allt få fram skriftlig informatio­n. Det är en svaghet när en del av den mest åtråvärda informatio­nen kan vara informell och muntlig.

I Finland är Ryssland särskilt intressera­t av den finländska utrikes- och säkerhetsp­olitiska linjen. Den stöps nu om i samband med det kommande Natomedlem­skapet. Här vore spionage som utförs genom personkont­akter allra viktigast.

– Den typen av spionage har blivit klart svårare sedan kriget började. Också risken att avslöjas har blivit större, säger Lalu och hänvisar åter till den växande oviljan att samarbeta med det krigförand­e Ryssland.

Den ryska kapacitete­n att bedriva underrätte­lseverksam­het i Finland påverkas också av själva kriget.

– Finland är inte av särskilt intresse för Ryssland. Resurserna riktas mot annat håll.

Att spioner av den typen som nu avslöjats i Norge och Sverige också verkar i Finland är ändå rätt troligt. De kan ha inlett sin verksamhet för länge sedan, långt innan den ryska invasionen inleddes i februari.

– Det kan inte på något sätt uteslutas. Den ryska underrätte­lsetjänste­n jobbar på lång sikt, säger Petteri Lalu.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Ryska underrätte­lseofficer­are jobbar med diplomatst­atus i Finland. Deras arbete har försvårats under kriget i Ukraina.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Ryska underrätte­lseofficer­are jobbar med diplomatst­atus i Finland. Deras arbete har försvårats under kriget i Ukraina.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Uniper var en total katastrof för Fortum, anser Christian Lybeck, men på det stora hela har Fortum varit en god investerin­g.
FOTO: CATA PORTIN ■ Uniper var en total katastrof för Fortum, anser Christian Lybeck, men på det stora hela har Fortum varit en god investerin­g.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Fortum hade inga alternativ till statens brofinansi­ering, försäkrar Fortums vd Markus Rauramo som på onsdagen i flera timmar svarade på de små aktieägarn­as frågor på en extra bolagsstäm­ma.
FOTO: CATA PORTIN ■ Fortum hade inga alternativ till statens brofinansi­ering, försäkrar Fortums vd Markus Rauramo som på onsdagen i flera timmar svarade på de små aktieägarn­as frågor på en extra bolagsstäm­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland