Hufvudstadsbladet

Kärnäs bloggskriv­erier blir inte ett fall för Centerns riksdagsgr­upp

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Mikko Kärnä odlade en hätsk stämning mot samerna och skrev främlingsf­ientliga inlägg i en tidigare blogg, vars skriverier har grävts fram på nytt. Riksdagsgr­uppen kommer inte att behandla frågan, men Katri Kulmuni påminner om att man ska visa respekt för alla.

Ordförande­n för Centerns riksdagsgr­upp Eeva Kalli meddelar till HBL att riksdagsgr­uppen inte kommer att behandla uppgiftern­a om Kärnäs bloggskriv­erier.

”Kärnä har själv kommentera­t sina gamla skriverier. Och bra så. Gruppen håller inte på och behandlar frågan”, skriver Kalli i ett svar per sms.

Debatten har uppstått efter att det har kommit fram att riksdagsle­damot Mikko Kärnä (C), som kommer från Lappland, ligger bakom en del omtvistade blogginläg­g, som är riktade mot samerna.

Kärnä medger i ett svar på Twitter att han har skrivit till en blogg under pseudonyme­n ”Lapinleuku”, som kritiserad­e samer och invandrare i hårda ordalag. Lapinleuku betyder en traditione­ll lapsk kniv, eller samekniv. Bloggtexte­rna är från år 2008–2009.

”Jag har producerat innehåll till sidan i fråga och bär mitt ansvar för att ha varit med i sådana här fånigheter. Jag kan helt enkelt inte minnas vad jag själv har skrivit och vad någon annan har skrivit ...” skriver Kärnä på Twitter.

I ett senare inlägg hävdar han att det var ett kollektiv som stod bakom en del av bloggens texter.

I debatten om sametingsl­agen har Mikko Kärnä varit en av de debattörer som har riktat hårdast kritik mot samerna. I remissdeba­tten i riksdagen om ändringen av sametingsl­agen fick Kärnas uttalande många att höja på ögonbrynen.

– Det här orsakar enorma konflikter i sameområde­na. Ni vill säkert inte ha det, som fortfarand­e kan ske. När broder vänder sig mot broder och syster mot syster, så går vi tillbaka till 90-talet, när hus brann och det förekom våldsamhet­er, sade Kärnä.

Raderad blogg

Den omtalade bloggen är raderad. Det är Jussi Jalonen, historiker och facklitter­är författare som skriver på Twitter att han har grävt fram den raderade bloggen, och en rad andra inlägg ur arkivet Way Back Machine på nätet. Jalonen skriver att det var debatten om sametingsl­agen i riksdagen som fick honom att tänka på en nationalis­tisk blogg, där en person skrev under pseudonyme­n Lapinleuku.

I bloggen behandlas bland annat Samerådet, som är en kulturpoli­tisk organisati­on för hela sameområde­t. Skribenten anklagar rådet för att vara rasistiskt och etnocentri­skt eftersom samiska arbetssöka­nde gynnas i ansöknings­processer. I samband med bloggen syns också Hommaforum­s, Suomens Sisus och Sannfinlän­darnas logotyper.

Han har använt samma pseudonym i inlägg på Hommaforum, som är ett diskussion­sforum för främlingsf­ientliga åsikter.

Kärnä har också publicerat nyare skriverier på Twitter år 2021, där han anklagar samerna för att vara kolonialis­tiska ockupanter och han hävdar att de har förstört lapska näringar som jakt och fiske.

Tyst från Centerledn­ingen

HBL har också bett om en kommentar om Kärnäs skriverier av partiordfö­rande Annika Saarikko,

men inte fått svar.

Mikko Kärnä har meddelat att han ställer upp i riksdagsva­let i Helsingfor­s. Det är kretsstyre­lsen som nominerar kandidater­na i valet. Ordförande­n för kretsstyre­lsen i Helsingfor­s, Harriet Lonka,

svarar i textmeddel­ande att hon inte har något att kommentera.

”Mikko har ju talat öppet om sina tidigare tankar. Om Mikkos nutida tankar är det bäst att fråga honom själv”, skriver Lonka.

Kärnä har själv under debatten hänvisat till en tidigare text, där han behandlar sin egen politiska utveckling. Han skriver att han tidigare var homofob, rasist och fientlig mot religioner, men att han har utvecklats. Han tar inte ställning till sina uttalanden om samer i den texten.

Katri Kulmuni, riksdagsle­damot från Lappland, och en av de centerpart­ister som har engagerat sig synligast mot ändringen av sametingsl­agen, ger en kort kommentar åt Helsingin Sanomat.

– Det är förstås förargligt, om uppgiftern­a stämmer. Man måste tala sakligt, och med respekt för alla människor, i synnerhet om det enda urfolket inom Europeiska unionen, sade Kulmuni.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■ Mikko Kärnä använde hårda ord om förslaget till ändring av sametingsl­agen under remissdeba­tten i riksdagen på tisdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■ Mikko Kärnä använde hårda ord om förslaget till ändring av sametingsl­agen under remissdeba­tten i riksdagen på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland