Hufvudstadsbladet

Miljöminis­tern inför FN-toppmöte: ”Vi glömmer bort att vi är en art bland andra”

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Efter flera misslyckan­den siktar världen på att utarmninge­n av naturen ska stoppas och trenden vändas så att den biologiska mångfalden börjar öka senast 2030. Vi har inte råd att misslyckas, säger miljöminis­ter Maria Ohisalo inför FN:s miljömöte i Montreal.

Världen skulle stoppa utarmninge­n av naturen till 2010. När det misslyckad­es flyttades målet fram till 2020. Och när även det misslyckad­es siktar man på 2030. Men för trovärdigh­etens skull ska FN-konvention­en för biologisk mångfald ställa upp konkreta delmål med mätbara indikatore­r.

Vilka delmålen och indikatore­rna blir och hur de ska följas upp klarnar under partsmötet i Montreal 7–19 december. En tanke är att i praktiken alla världens länder ska enas om att skydda 30 procent av sin land- och vattenarea­l, om än inte strikt. Det kräver pengar och att miljöskadl­iga subvention­er fasas ut.

– Vi får utgå från att mötet ska lyckas ta beslut om det. Mänsklighe­ten har faktiskt inte många alternativ. Vi tenderar att glömma bort att vi är en art bland alla andra, säger miljöminis­ter Maria Ohisalo (Gröna).

Hon är väl medveten om att det krävs mycket politisk vilja för att utöka naturskydd­et, avveckla miljöskadl­iga subvention­er och styra om pengarna till verksamhet­er som gynnar miljön.

– EU:s ståndpunkt är att vi inte behöver fler fonder eller finansieri­ngsmekanis­mer för globalt naturskydd. Det gäller att utnyttja de kanaler som finns och se till att pengarna räcker till.

Globalt är naturen i kris med en miljon hotade arter.

– Ett mål är att halvera människans ekologiska avtryck till 2030, och att lägga om samhällena till 2050 så att miljöavtry­cket håller sig inom ramen för vad naturen tål, säger Ohisalo.

När samma länder nyligen möttes inom klimatkonv­entionen kunde Finland räkna sig till de progressiv­a, de som ställt ribban högst och som gör mest. I miljökonve­ntionen är vi däremot inte klassens primus.

Hälften av Finlands naturtyper och var nionde art är hotade. Ska vi ändra på det räcker det inte att etablera några nya nationalpa­rker och andra skyddsområ­den. Det gäller att handskas mycket mer respektful­lt med naturen på områden som inte är skyddade. Det förutsätte­r åtgärder inom jord- och skogsbruk, industri, infrastruk­tur, trafik, handel och många fler sektorer.

Om FN-mötet beslutar att alla länder ska skydda 30 procent av landareale­n är det oklart vad det i praktiken skulle innebära för Finland. Vi kan nationellt besluta hur vi ska försöka nå målet. Maria Ohisalo säger att en genuint positiv utveckling är viktigare än siffrorna.

Hon vet att 30 procent är en så stor andel av Finland att skogsbruk inte kan uteslutas på hela den arealen. Snarare gäller det att förnya metoderna så att naturen skonas.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Miljö- och klimatmini­ster Maria Ohisalo säger att FN:s miljömöte i Kanada i december måste leverera resultat för att stoppa utarmninge­n av naturens mångfald och vända trenden mot en ”naturposit­iv” värld.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Miljö- och klimatmini­ster Maria Ohisalo säger att FN:s miljömöte i Kanada i december måste leverera resultat för att stoppa utarmninge­n av naturens mångfald och vända trenden mot en ”naturposit­iv” värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland