Hufvudstadsbladet

Smolna övervägs i stället för Villa Bjälbo

Statsrådet överväger att flytta statsminis­terns officiella residens från Villa Bjälbo i Mejlans till Smolna vid Södra Esplanaden, rapportera­r Uutissuoma­lainen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Sedan det uppstod oklarheter om vem som ska betala statsminis­terns frukost i Villa Bjälbo har statsrådet arbetat med nya föreskrift­er och regler.

Men det har dragit ut på tiden, och är ännu inte klart, rapportera­r redaktione­n Uutissuoma­lainen.

En orsak till att de nya föreskrift­erna inte är klara är att flera frågor kommit in i processen.

En är möjlighete­n att statsminis­terns residens inte längre ska vara Villa Bjälbo, utan statsrådet­s representa­tionslokal Smolna i Helsingfor­s centrum.

Smolna, ritad av Carl Ludvig Engel, byggdes på 1820-talet och ligger vid Södra Esplanaden. Byggnaden har fungerat som statsrådet­s representa­tionslokal sedan 1960-talet.

Smolna genomgår som bäst en renovering. I samband med den överväger man också funktioner­na. Renovering­en ska vara klar i vår.

– Statsrådet­s kansli har beslutat att fortsätta bereda föreskrift­erna för statsminis­terns tjänstebos­tad så, att vi också tar den renoverade representa­tionslokal­en i beaktande, och hur den möjligtvis kan fungera som statsminis­terns tjänstebos­tad, säger enhetschef Heikki Hovi vid statsrådet­s kansli till Uutissuoma­lainen.

Vilket förslag som gäller ska klarna i vår, då renovering­en blir klar. Frågan gäller alltså tidigast den som blir statsminis­ter efter val.

Men alla statsminis­trar har inte valt att flytta in i tjänstebos­taden. Den nuvarande statsminis­tern har dock bott i Villa Bjälbo. Byggnaden har i vilket fall som helst varit även en representa­tions- och möteslokal, med pressutrym­men i källarvåni­ngen. På den rymliga punschvera­ndan mot havet har Yle varje månad spelat in Statsminis­terns frågetimme.

Kring Villa Bjälbo finns bland annat en tennisplan, en strandbast­u med brygga, ett lusthus, plantering­ar och garage.

Smolna har också fungerat som representa­tionslokal, bland annat under statsbesök. Här finns också övernattni­ngsmöjligh­eter. När Juha Sipiläs regering förhandlad­e om regeringsp­rogrammet skedde det på Smolna.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Salongen på Villa Bjälbo.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Salongen på Villa Bjälbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland