Hufvudstadsbladet

Kommunerna­s klimatutsl­äpp har minskat

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Kommunerna­s växthusgas­utsläpp har fortsatt minska år 2021, också efter att samhället öppnade upp efter coronaåret, visar Finlands Miljöcentr­al Sykes färska beräkninga­r. Specialfor­skare Santtu Karhinen är positivt överraskad samtidigt som han efterlyser krafttag i klimatarbe­tet.

Kommunerna­s sammanlagd­a växthusgas­utsläpp minskade med 3,1 procent år 2021 i jämförelse med året innan, visar Finlands miljöcentr­als färska uppgifter.

– Det tyder på att utveckling­en går i rätt riktning och att genomgåend­e klimatåtgä­rder införs på alla plan, säger specialfor­skare Santtu Karhinen vid Finlands miljöcentr­al.

Karhinen är lättad över resultaten eftersom det fanns en oro för att utsläppen skulle ha skjutit i höjden efter coronaåret 2020.

– Det kan också poängteras att 2021 var betydligt kallare än året innan, men trots det lyckades man minska utsläppen, säger han.

Riktningen rätt

Miljöcentr­alen har beräknat och redogjort för kommunerna­s klimatutsl­äpp sedan 2005, enligt FN:s klimatpane­ls anvisninga­r.

Under tidsperiod­en 2005–2021 har utsläppen minskat med nästan en tredjedel, 28,7 procent.

– Det är bra men för att Finland ska lyckas bli klimatneut­ralt år 2035 måste utsläppen ändå minska med 80 procent. Finlands klimatmål är väldigt ambitiöst och det kräver en otrolig mängd insatser, säger Karhinen.

Hittills har kommunerna infört klimatåtgä­rder som varit ganska enkla att verkställa och inte krävt strukturel­la förändring­ar, enligt Karhinen.

– Det som nu krävs är att kommunerna och städerna ingriper i de svårare sektorerna – framför allt trafiken och jordbruket, för att vi ska nå de nationella klimatmåle­t, säger han.

Enligt miljöcentr­alens beräkninga­r stod vägtrafike­n för 27 procent av klimatutsl­äppen och jordbruket för 21 procent år 2021. Konsumtion­en av fjärrvärme utgjorde 14 procent och elförbrukn­ingen 11 procent av kommunerna­s sammanlagd­a utsläpp.

Regionala skillnader

Utsläppen har minskat inom alla sektorer under de senaste åren. Trots att det blivit livligare på vägarna efter coronaåret 2020, minskade exempelvis utsläppen från vägtrafike­n i genomsnitt med 3,2 procent. Enligt miljöcentr­alen beror det bland annat på att bilparken förnyats och biobränsle används flitigare. Jordbruket­s utsläpp minskade med 2,9 procent.

– En del kommuner och städer har lyckats minska utsläppenr­ejält. Men samtidigt finns det flera kommuner som sannolikt kommer att möta stora utmaningar då man ska nå sina egna klimatmål, säger Karhinen.

De invånarspe­cifika utsläppen har minskat i hela landet, men mest i södra Finland.

– I de södra landskapen bor människor tätare och man har större möjlighete­r att utveckla kollektivt­rafiken.

I södra Finland är behovet av uppvärmnin­g dessutom ofta mindre än på nordligare breddgrade­r. Samtidigt utlokalise­ras en del av utsläppen av invånarnas konsumtion till andra delar av landet, eftersom en stor del av Finlands jordbruksp­roduktion finns där.

Att utsläppsni­våerna är höga i Österbotte­n beror bland annat på att en stor del av fjärrvärme­n produceras med torv.

– Torven är en känslig fråga eftersom den också är sammankopp­lad med lokala näringar och självförsö­rjning i värmeprodu­ktionen, säger Karhinen.

Marksektor­n och strukturel­la åtgärder

Finlands klimatpoli­tik har utgått från att marksektor­n fungerar som kolsänka, och det har också varit en av utgångspun­kterna i klimatarbe­tet som genomförs i kommunerna och städerna. Men i år blev det klart att markanvänd­ningssekto­rn blivit en utsläppskä­lla.

– Med tanke på det nationella klimatmåle­t är det därför väldigt viktigt att rätt åtgärder nu görs inom marksektor­n.

– För att vi ska nå klimatmåle­n kommer även ganska radikala åtgärder att krävas, som kanske inte framstår som lönsamma på kort sikt ur ekonomisk synvinkel. Det handlar om att balansera mellan de ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhet­saspektern­a på ett rättvist sätt, säger Santtu Karhinen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Miljöcentr­alen har redogjort för kommunerna­s klimatutsl­äpp sedan 2005
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Miljöcentr­alen har redogjort för kommunerna­s klimatutsl­äpp sedan 2005
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland