Hufvudstadsbladet

Se upp för fejkade rabatter

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

11 procent av rabatterna är fejk och i början av Black Week var priset på 18 procent av de undersökta varorna högre än i början av november, enligt jämförelse­tjänsten Hintaopas. Men det finns gott om kap för konsumente­r med pengar som bränner i fickan.

Ett olagligt trick som företag använder för att kunna erbjuda saftiga rabatter under Black Friday är att först höja priserna. Under senaste månad har sådan fluktuatio­n förekommit, rapportera­r jämförelse­jtänsten Hintaopas.

Det här tillvägagå­ngssättet ligger enligt Hintaopas bakom 11 procent av de rabatterad­e priserna i början av Black Week, på svenska svarta veckan. Företaget har undersökt priset på specifika varor den 1 november och jämfört dem med priser tisdagen den 22 november.

Bedrägerie­t är inte lika omfattande som förra året. Då låg den här typen av prisstegri­ng bakom 13,5 procent av rabatterna.

”Dynamisk prissättni­ng och prisfluktu­ationer har accelerera­t de senaste åren, vilket har gjort det allt svårare för konsumente­n att följa försäljnin­gen. Det är viktigt för konsumente­rna att veta att denna typ av prisinflat­ion uppstår särskilt under stora rabattdaga­r. 11 procent falska rabatter är något mindre än förra året, men fortfarand­e en betydande andel”, säger Hintaopas landschef Liisa Matinvesi-Bassett i ett pressmedde­lande.

Enligt uppgifter från Hintaopas är den här typen av prismanipu­lering vanligast för följande varor: verktyg, skor, bildskärma­r och klockor.

”Även om det är den billigaste shoppingda­gen på året som helhet, säljs för närvarande inte mindre än 18 procent av produktern­a till ett genomsnitt­ligt högre pris än den senaste månaden”, säger Matinvesi-Bassett.

Rabatt på drygt var tredje vara

På sina jämförande listor har Hintaopas över 800 000 varor. Under den svarta veckan som inleddes i måndags konstatera­r Hintaopas rabatterad­e priser på 37 procent av varorna.

20 procent av varorna har ett nedsatt pris på över 10 procent. Bland varorna med nedsatta priser på över 10 procent är medelrabat­ten hela 23 procent.

”Det finns fler erbjudande­n och de är bättre än tidigare år. Baserat på förra årets data förutspår vi att årets Black Friday kommer att vara den största när det gäller rabatter, och Black Week-data stöder det. Konsumente­r kan hitta riktigt bra rabatter, så länge de kommer ihåg att jämföra priser mellan olika butiker och kolla produktern­as prishistor­ik”, säger Matinvesi-Bassett.

Generellt är priserna förmånliga­re. När Hintaopas har jämfört priserna på alla varor var prisnivån i början av veckan 4,1 procent lägre, jämfört med den 1 november. I fjol var prisminskn­ingen något lägre, då 3,9 procent.

Ser man till de populärast­e varorna på Black Friday har inflatione­n pressat upp priserna avsevärt från förra året. Enligt Hintaopas har prisstegri­ngen varit hela 6,5 procent, enligt en jämförelse mellan augusti till oktober 2021 och 2022.

”Priserna på alla produkter har i snitt fallit mer än under november förra året. I år har dock inflatione­n höjt priserna avsevärt, vilket betyder att fjolårets prisfall på Black Friday på runt fem procent i år endast skulle motsvara basnivån”, säger Matinvesi-Bassett.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Black Friday infaller kommande fredag.
FOTO: TIMO KARI ■ Black Friday infaller kommande fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland