Hufvudstadsbladet

Kontorshus rivs för nya bostäder i Hagalund

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Det gamla Näktergals­huset i Hagalund, byggt så sent som 1987, får rivas och ersättas med nya bostadshus. HFD har förkastat överklagan mot den nya detaljplan­en, så nu kan investerin­gsbolaget Trevia fortsätta med planeringe­n av "Birdie", ett nytt slags trädgårdsk­varter.

Esbo fullmäktig­e har redan tidigare godkänt den nya detaljplan­en för Näktergals­liden, som omfattar Näktergals­huset och den redan rivna Vindbassän­gen, samt ett kvarter söder om Havsvindsv­ägen. Nu har planen vunnit laga kraft, då Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har förkastat den överklagan som riktades mot planen.

Detaljplan­eområdet heter Näktergals­liden och gäller flera kvarter i Hagalunds centrum, strax söder om köpcentret Ainoa. Planen möjliggör nu bostadsbyg­gande i stället för kontorshus­et Näktergale­n, som har stått tomt i flera år. Nu ska kontorskom­plexet från 1987 rivas.

Värdefullt nationalla­ndskap

Området är känsligt, för det ingår i det kulturland­skap som Hagalunds trädgårdss­tad bildar. Miljöminis­teriet har klassat Hagalund som ett av Finlands nationalla­ndskap. Det här är man medveten om på Esbo stad: ”Med ändringen av detaljplan­en vill vi kompletter­a Hagalunds förnyade centrum med bostadshus som smälter ini den gamla miljön”, skriver Esbo stads detaljplan­earkitekte­r på stadens webbplats.

Nu får alltså investerin­gsbolaget Trevia förverklig­a sin plan för Näktergals­liden. Den bygger på förslaget Birdie, som vann den artkitektu­rtävling som ordnades för kvarteret. I Birdie strävar man efter att skapa en ny slags trädgårdss­tad, där högklassig­t höghusboen­de i parkmiljö ska kombineras med närheten till urbana centrumkva­rter. Planen omfattar ett tiotal bostadshus, där de högsta har tio våningar och havsutsikt från de översta våningarna. Helheten består av omkring 400 bostäder.

– Tillsamman­s med Esbo stad har vi utvecklat detaljplan­en för kvarteret, så att Hagalund får ett levande, enhetligt och inkluderan­de bostadsomr­åde. De planerade bostadshus­en kompletter­ar arkitektur­en i Finlands kändaste trädgårdss­tad. Genom att uppdatera detaljplan­en för Näktergals­iden kan vi skapa ett mervärde för området, säger Kim Särs som ansvarar för Trevias bostadsver­ksamhet.

Den uppdaterad­e detaljplan­en för Näktergals­liden vann laga kraft i slutet av oktober. Nu fortsätter projektet med en mera detaljerad arkitektpl­anering.

 ?? FOTO: VERSTAS ARKKITEHDI­T ?? ■ Fantombild över hur Näktergals­liden i Hagalund, Esbo kan se ut i framtiden.
FOTO: VERSTAS ARKKITEHDI­T ■ Fantombild över hur Näktergals­liden i Hagalund, Esbo kan se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland