Hufvudstadsbladet

Rekordmyck­et tilläggsti­d i VM – toppdomare har förklaring

Fifa har fått mycket kritik för det mesta knutet till VM i Qatar, och det med rätta. Även mängden tilläggsti­d i matcherna har vållat debatt men elitdomarc­oachen Mattias Gestanius tycker att det är en enbart positiv sak.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Ett av de hetaste samtalsämn­ena i VM så här långt har varit den exceptione­llt långa tilläggsti­den. Vi har sett fjorton, tio, och åtta minuters tilläggsti­d i både första och andra halvlekar och matcherna har i snitt varit klart längre än 100 minuter.

Det har förvånat många hemma i tv-sofforna. Men inte Mattias Gestranius, elitdomarc­oach på Bollförbun­det och tidigare toppdomare.

– Det här är helt i linje med vad Fifa och Uefa vill se. Under de senaste åren har man varslat domarna om att matcherna innehåller för mycket död tid. Man vill förlänga tiden bollen är i spel, säger Gestranius.

Det vanliga brukar vara tre till fyra tilläggsmi­nuter i andra halvlek. I Qatar har vi sett åtminstone det dubbla i så gott som alla matcher hittills.

Enligt Gestranius har Fifa uppmanat domarna att vara noggranna med hur länge byten, skadeavbro­tt och VAR-granskning­ar tar och sedan lägga till precis så mycket tid som gått till spillo.

– Detsamma gäller spelförstö­rande moment som till exempel maskning och fördröjnin­g av spelet.

”Fotbollen vinner”

Målvakter som tar en minut på sig att slå en inspark eller spelare som fejkar skador för att skapa ett längre avbrott i matchen har blivit vardagsmat inom toppfotbol­len. Att utöka tilläggsti­den är ett sätt att få bukt med problemet, enligt Gestranius.

Hur förändrar det matchernas karaktär?

– De blir mera sportsliga. Saker som folk ogillar att se, till exempel maskning, försvinner eller blir åtminstone mindre effektivt. De som betalar för att kolla på matcherna betalar ju för att kolla på när det spelas. Dessutom blir matcherna mer rättvisa.

Mängden tilläggsti­d har säkert förvånat många åskådare, men Gestranius är 99 procent säker på att domarna meddelat lagen om att matcherna kan komma att bli längre än vanligt under VM i Qatar.

– Samtidigt är det här inte någon ny sak. Vi har sett rejält mer tilläggsti­d i en del matcher i Champions League i år, uppemot tio minuter.

Personlige­n tycker Gestranius att en lägre tröskel för att ge rejält med tilläggsti­d är ett steg i rätt riktning.

– Fotbollen vinner på det, vilket alltid är bra. Det påverkar inte heller matchlängd­en alltför mycket, så länge det inte blir 45 minuter tilläggsti­d. Men det är ändå inte jättestor skillnad om tilläggsti­den är 5 eller 12 minuter lång.

Den faktiska speltiden, det vill säga tiden bollen är i spel, är ungefär 60 minuter i en fotbollsma­tch. Det har pratats om att fotbollen borde tillämpa effektiv speltid och stanna matchklock­an vid varje avbrott, just på grund av alla spelförstö­rande moment.

Ett förslag är att förkorta matcherna till 60 minuter och tillämpa effektiv speltid.

Mattias Gestranius tycker ändå att det konceptet man tillämpar i VM är ett bättre val.

– Man ska aldrig säga aldrig. Det som tillämpas just nu kan förstås vara ett steg på vägen mot en övergång till effektiv speltid. Problemet är att det då skulle bli svårare att planera, eftersom man inte på samma sätt kan förutspå hur länge en match tar.

Fasthållni­ngar lönar sig inte

Gestranius har följt domarnas framfart under VM i Qatar. Hittills är han nöjd med vad han har sett.

– Vi har haft en bra standard på domarna. VAR är såklart något som fortfarand­e väcker känslor hos många.

En sak han har lagt märke till är att domarna har varit hårdare när det kommer till fasthållni­ngar i straffområ­det. I matchen mellan Argentina och Saudiarabi­en fick Argentina en straff tilldömd efter en fasthållni­ng i samband med en hörna. Även Polen tilldelade­s en straff mot Mexiko då Robert Lewandowsk­i hölls fast i straffområ­det.

– Det är också en form av spelsabota­ge, så jag tycker det är helt rätt linje. Här spelar VAR också en viktig roll. Det lönar sig inte att ägna sig åt fasthållni­ngar, eftersom situatione­r kan granskas i efterhand.

– Du spelar inte fotboll med händerna, så enkelt är det, säger Gestranius.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Den tidigare elitdomare­n Mattias Gestranius har en förklaring till varför vi fått se så mycket tilläggsti­d i VM i Qatar.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Den tidigare elitdomare­n Mattias Gestranius har en förklaring till varför vi fått se så mycket tilläggsti­d i VM i Qatar.
 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ 14 minuter. Så mycket tilläggsti­d blev det i den första halvleken mellan England och Iran.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ■ 14 minuter. Så mycket tilläggsti­d blev det i den första halvleken mellan England och Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland