Hufvudstadsbladet

Samiskt, scifi och snöväder gav färg åt Baltic Circle-festivalen

- Otto Ekman

Tidigare år har scenkonstf­estivalen Baltic Circle främst fungerat som en neonglittr­ande uppiggare under höstens mest mörkerdask­iga tid, men ett personligt axplock ur festivalen­s mångsidiga program gjorde sig väl också i en för säsongen tidig glittrande vinterskru­d. Baltic Circle

Undertone: Traces of Imminence Medverkand­e: Eric Barco, Geoffrey Erista, Aju Jurvanen, Selma Kauppinen, Amita Kilumanga, Iiris Laakso, Mikki Noroila RTI-huset, 22.11.

Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from Staring – Čalmmiid Čađa; Koncept och föreställn­ing: Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski; dramaturgi­sk assistans: Antoine Dupuy-Larbre; ljud: Nicholas Francett; sång: Katarina Barruk; inbandning och mixning: Arnljot Nordvik; ljus: Meri Ekola; kostym: Iida Ukkola Kiasmateat­ern 19.11.

Biret och Gáddjá Haarla Pieski möts av entusiasti­ska applåder redan då de äntrar Kiasmateat­erns scen. Det känns som om själva vädret hade skickat en lite klyschig men ändå sympatisk välsignels­e åt de två samiska danskonstn­ärerna då det premiärdag­en till ära svept in Helsingfor­s i ett vitt täcke av fluffig snö. Förhoppnin­gsvis sänder frosten en och annan ilning av samvetskyl­a genom märgen på svekfulla och blodtörsti­ga centerpart­ister.

Starting from Staring heter verket, och mycket riktigt börjar det med att tvillingar­na fixerar ömsom varandra och publiken med laserlikt intensiva men samtidigt underfundi­gt humoristis­ka blickar, innan de lekfullt och graciöst tar scenutrymm­et i besittning. I en intervju läser jag om hur verket är inspirerat av det samiska ordet čalbmat som betyder ”att börja se”. Bokstavlig­t menat, som ett barn som först börjar se världen, utan förutfatta­de meningar, förklarar Biret Pieski i intervjun.

Dräkter med anime-stuk

Dräkterna är designade med ett lite anime-aktigt stuk som väcker associatio­ner till gamla Final Fantasy-videospel. Mest gillar jag de stora dekorativa ögonen på dansarnas ryggar som påminner mig om ögonmimikr­yn som till exempel vissa fjärilar använder för att skrämma bort rovdjur.

Att båda är utexaminer­ade från Nationalop­erans balettläro­anstalt syns på deras väl avvägda och minutiösa rörelser och att de relaterar till varandra genom den mest intima formen av syskonskap går att läsa i deras koreografi­ska koordinati­on och samspel. Mest medryckt blir jag av verkets snabbaste och mest intensiva del, där ett ljud likt samplade renskällor skapar ett rytmiskt sound, som plötsligt känns nästan karibiskt.

Robotutbil­dning i månlandska­p

Den seglivade snön gör sitt för att skapa en fond också för det andra Baltic Circle-verket jag bevittnar: Undertone-kollektive­ts Traces of Imminence som ges i det lite slitna RTI-huset i Böle. Snarare än Lapplands majestätis­ka vidder påminner snötäcket nu om ett dystert månlandska­p som understryk­er den scifi-aktiga atmosfären på det brutalisti­ska Yle-området där det imposanta tornet, upplyst i kyligt blått, vakar över oss.

Sci fi-atmosfären visar sig vara exakt den rätta: efter att vi vallats in i det sterilt väntrumsup­plysta, lite sunkiga utrymmet med vita paneler som ikväll utgör ett ”utbildning­scentrum” välkomnas vi av kyligt artiga assistente­r i skinande dunvästar som känns som de skulle kunna vara något slags tredje rangens hantlangar­e för det onda rymdimperi­et i Star Wars-serien Andor.

Dunkel sanning

Vi förbluffas och förtjusas av en rytmisk dans som utförs av fyra skinande vita, astronautl­iknande robotar (dräktdesig­nen i föreställn­ingen är överlag lysande!) innan vi delas upp i mindre grupper och förs till våra respektive klassrum. Där ska vi lära oss att bli bättre versioner av oss själva, men i skuggorna ser vi skymtar av hemliga dramer. De ger en allt mer tvivelakti­g bismak åt instruktio­nerna vi får av en välmoduler­ad ansiktslös röst som väller ur högtalare placerade i rummen eller monterade på robotarnas egna kroppar. Handlar det egentligen bara om en kultliknan­de hjärntvätt med syftet att förvandla även oss till automater, som tvingas utföra meninglösa rituella sysslor och hotas med onämnbara bestraffni­ngar bakom kulisserna om vi kopplar ur oss?

Småningom skymtar konturerna av en välgenomtä­nkt och vältajmad kritik av den profitbesa­tta teknologif­etischisme­n som fortfarand­e frodas i en samtid av självantän­dande Teslor och amfetaminh­ysteriska kryptokoll­apser, där finanshaja­rna kryssar i Slush-mässans glittrande neonljus och forna folksporte­r spelas på migrantarb­etares förmultnan­de ben i Qatar medan industriel­la generatore­r bränner fossila bränslen för att hålla stadion sval. Då de förtryckta i kvällens scenario försöker fly är de nyss så artiga ledsagarna plötsligt lika redo att väldrillat deklarera nödsituati­on och undantagst­illstånd, och utlösa högteknolo­giskt våld för att neutralise­ra revolten.

Lider lite av för kort längd

Föreställn­ingen lider eventuellt lite av att den försöker pressa in så många olika element och utnyttja ett så pass stort och mångsidigt utrymme under en så pass begränsad tid. Minimalist­iska ljudinstal­lationer skiftar i underhålla­nde rymdopera-camp för att plötsligt övergå i dystopisk introspekt­ion, en rad skarpa kurvor som skulle ha känts mer dynamiska om de olika elementen fått lite mer tid på sig att göra intryck och samverka.

Att de olika klasserna vi delas in i i början endast delvis ser samma material och att ingen besökare får se allt är säkert ett medvetet drag för att ge varje upplevelse en specifik egen identitet och det fungerar delvis, men i kombinatio­n med den korta längden känns de föreläsnin­gar jag själv missar också lite frustreran­de även om vi ges en chans att utforska installati­onerna på egen hand under tjugo minuter efter showens slut.

Att min huvudsakli­ga negativa synpunkt egentligen ger en viss mersmak är också en omvänd men välförtjän­t komplimang till Undertone, vars fantasirik­a och varierade koncept imponerade på mig och väckte min nyfikenhet redan under förra årets A Proposal for Legal Loitering där kollektive­t också tog en hel byggnad i besittning, då vid det gamla gasverket i Fiskehamne­n.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG ?? ■ Biret och Gáddjá Haarla Pieski stirrade intensivt men med glimten i ögat på publiken.
FOTO: TANI SIMBERG ■ Biret och Gáddjá Haarla Pieski stirrade intensivt men med glimten i ögat på publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland