Hufvudstadsbladet

Kim Herold berättar om livet som tvillingfa­rsa i Jannes pappapodd

Kim Herold somnar inte när han gästar det fjärde avsnittet av Jannes pappapodd. Han har accepterat sömnbriste­n som det nya livet som tvillingfa­rsa fört med sig.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Det syns inte på den före detta fotomodell­en och artisten Kim Herolds ansikte att han stigit upp klockan fyra på natten inför dagens poddinspel­ning. Men det kommer fram under avsnittets gång.

I dag jobbar Herold som företagare inom idrottsbra­nschen, men framför allt är han pappa till två tvillingdö­ttrar som föddes i oktober i fjol.

När han gästar det fjärde avsnittet av Jannes pappapodd berättar han att alla nätter brukar vara ”ganska dåliga”, men att den senaste var värre än vanligt. Den ena dottern vaknade tidigt och bestämde sig inte bara för att inte somna om – hon passade också på att väcka sin syster när hon väl var i gång.

Morgonens väckning fick Herold att konstatera att han nog är en person som behöver lite utmaningar och problem i livet för att hålla sig stabil.

– Grattis att du fick tvillingar! Det känns helt rätt, säger Janne och skrattar.

Rostad mjölk

Programled­aren och komikern Janne Grönroos ligger bakom podcasten Jannes pappapodd, som görs i samarbete med HBL. Under hösten publicerar HBL åtta avsnitt, med åtta intressant­a gäster, för att utforska olika synvinklar och perspektiv på hur det är att vara pappa i dag. Podden finns att lyssna på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible.

Kim Herold har accepterat att en ständig sömnbrist kom på köpet då han blev pappa till tvillingar. För två dagar sedan försökte han trycka ner mjölkflask­or i brödrosten när barnens mjölk skulle värmas, berättar han.

– Det är inget skämt, det är den nivån man jobbar på, säger han i podden.

Samtalet i avsnittet handlar bland annat om de största skillnader­na mellan att vara pappa till en bebis och till två tvillingar.

Kommer aldrig förstå

Ett av de bästa råden Herold fick innan han blev pappa till tvillingar var att ingen som inte själv har tvillingar kommer någonsin förstå honom, berättar han i podden.

Liksom många andra föräldrar har han fått både välkomna och ovälkomna råd om hur man kan uppfostra och ta hand om sina barn.

– Även de som har bara ett barn har sagt hur man ska göra med tvillingar. Men det funkar ju inte så, säger Herold.

När Janne frågar om det sämsta tipset som Herold fått, berättar Herold att det var någon som sa att han skulle låta tvillingar­na sova när de vill, och vakna när de vill, eftersom de inte behöver någon dygnsrytm.

– Det blir ju bra sedan när den ena sover då den andra är vaken … Man har inte så hemskt mycket fritid då längre, säger Herold i podden.

Ringde ambulansen

I avsnittet berättar Herold också om sin mest skrämmande erfarenhet med barnen. Det var när en av flickorna blev alldeles blek och blå och fick en anafylakti­sk chock efter att hon hade provsmakat ägg. När Herold ringde ambulansen bad de honom inleda hjärt-lungräddni­ng, berättar han.

Det krävs en del övertalnin­g i avsnittet, men till sist lyckas Janne också tjata till sig att Herold utbrister i ett av de läten han brukar göra när han busar med sina döttrar strax innan läggdags.

– De har inte en helt normal farsa de här flickorna, säger Herold.

Nästa avsnitt släpps torsdagen den 1.12. Innan dess kan man också lyssna hur det lät när Pelle Heikkilä, ”Hjallis” Harkimo och Jens Berg gästade podden.

❞ De har inte en helt normal farsa de här flickorna. Kim Herold

UTSTÄLLNIN­GAR / TRÄSNITT Under körsbärstr­ädet – Japanska träsnitt.

Konstmusee­t Sinebrycho­ff, Bulevarden 40. Till den 15.1.2023.

Britterna lär enligt fördomarna vara ett folk som ständigt kallpratar om vädret, men de facto är vi finländare minst lika goda kålsupare. Än en gång har vinterårst­iden tagit oss på sängen och det årligen återkomman­de mörkret blivit nationens samtalsämn­e nummer ett, även vänner emellan.

Själv hörde jag årets första ”jag måste verkligen resa söderut” deklameras emfatiskt redan för flera veckor sedan, och slogs med ens av förundran över att jag inte själv kunde relatera till denna trånande längtan efter ljus. Efter att ha rannsakat min egna sinnesro kom jag till en överraskan­de och smått pinsam puttenutti­g förklaring till min attityd: den var faktiskt sprungen ur något så lustigt som en konstupple­velse.

Förstås kan ingen konstupple­velse direkt jämföras med en solsemeste­r, men konstmusee­t Sinebrycho­ffs utställnin­g med japanska träsnitt från 1700- och 1800-talet är en osedvanlig­t sorglös, ljus och estetisk historia. Den är inte det minsta experiment­ell utan består av rum efter rum av inramade tryck, som för det otränade ögat ofta är förvilland­e lika varann.

Namn och årtal flyter in i varann, motiv och tematik likaså. Det är en traditione­ll museiupple­velse utan överraskni­ngar, men oavsett det gör Under körsbärstr­ädet skäl för sitt namn. De utställda verkens sammanlagd­a effekt är utomordent­ligt eskapistis­k – det är helt enkelt avslappnan­de att befinna sig i samma rum som dessa bilder.

Grip chansen till underhålln­ing

Verken i denna utställnin­g represente­rar främst genren ukiyo-e,

vars uttrycklig­a syfte var att avbilda ”den flytande världen” ( ukiyo, suffixet -e betyder här "bilder av"). Detta begrepp myntades under Edo-perioden (1600–1867) för att beskriva den nöjesinrik­tade urbana livsstil som uppkom till följd av ekonomisk tillväxt. Eftersom livet var förgänglig­t och världen flytande gällde det att låta sig underhålla­s när man hade chansen, vilket gav upphov till bland annat kabukiteat­er och geishor (men också till licensiera­d prostituti­on).

I ukiyo-e avbildas denna kultur i form av träsnitt eftersom dessa tack vare sin trycktekni­k kunde multiplice­ras. Inom den japanska träsnittst­raditionen har det nämligen inte handlat om att skapa unika verk, utan om att sprida ett slags bruksbilde­r. Ukiyo-e såldes till exempel på teatrar, vilket är orsaken till att så många av verken i Under körsbärstr­ädet föreställe­r skådespela­re.

Sinebrycho­ffs utställnin­g är sammanstäl­ld av träsnitt ur Nationalga­lleriets samlingar. Att en sådan samling existerar är logiskt med tanke på det sena 1800-talets europeiska vurm för japansk konst – den så kallade japonismen var synnerlige­n utbredd. Av cirka 900 verk visas drygt 140 stycken, med såväl Hokusai som Hiroshige

represente­rade. Urvalet består av tryck av utomordent­ligt hög kvalitet, vilket känneteckn­ar de mest populära konstnärer­nas verk. De agerade inte solo, utan ritade eller målade verk och förläggare anställde i sin tur träsnidare som skapade tryckblock­en. Hantverkar­na kunde vara extremt specialise­rade, till exempel arbeta enbart med att snida detaljer av människohå­r eller av mönstrade tyg. Detta framkommer fint i Under körsbärstr­ädet.

Estetiskt oemotstånd­liga

För en västerländ­sk betraktare kan det vara svårt att acceptera träsnitten­s homogenite­t, speciellt i fråga om dem som föreställe­r vackra kvinnor. Innehar man inte förmågan att utläsa informatio­n från olika visuella detaljer är och förblir många av bilderna enbart variatione­r på samma tema. Men konstnärer­na har sällan varit ute efter att avbilda den idiosynkra­tiska skönheten, utan söker snarare efter den ideala skönhetens kärna.

Kulturellt ligger träsnitten långt ifrån vår samtida verklighet, men rent estetiskt är de som oemotstånd­liga godsaker. Eskapismen gömmer sig i den visuella detaljrike­domen: i fantastisk­t draperade rutiga, blommiga eller shiborifär­gade klädesplag­g, i prunkande pioner eller stora sashimiser­veringar, i bleka fullmånar och snötyngda bambustjäl­kar.

Med tanke på hur mycket det finns att säga om samhället som gav upphov till ukiyo-e är utställnin­gstexterna i Under körsbärstr­ädet besynnerli­gt fadda, som om man velat grumla till det hela. Inget presentera­s på ett överskådli­gt sätt, vilket är synd med tanke på hur mycket roligare det vore för alla inblandade om inte beskrivnin­garna var så torra och svepande. Den mest beklagliga av allt är ändå detta statliga museums bisarrt dåliga svenska översättni­ngar. Det yttersta provet på de utställda träsnitten­s ljusa och lekfulla natur är deras förmåga att invagga lugn i så väl fysiskt som språkligt mörker.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Många känner kanske först och främst igen fotomodell­en och artisten Kim Herold från sommarplåg­an ”Social Butterfly” från 2008.
FOTO: TIMO KARI ■ Många känner kanske först och främst igen fotomodell­en och artisten Kim Herold från sommarplåg­an ”Social Butterfly” från 2008.
 ?? FOTO: HBL ?? ■ Janne Grönroos gör Jannes pappapodd under hela hösten, i samarbete med HBL.
FOTO: HBL ■ Janne Grönroos gör Jannes pappapodd under hela hösten, i samarbete med HBL.
 ?? LANDS NATIONALGA­LLERI / JENNI NURMINEN FOTO: FIN- ?? ■ Skådespela­rna Nakamura Tomijūrō II, Onoe Baikō och Ichikawa Danjūrō VIII i pjäsen Umeyanagi sakigake soshi (Berättelse­n om de tidigt blommande plommonträ­den och pilarna). Träsnitt av Utagawa Kunisada, 1854.
LANDS NATIONALGA­LLERI / JENNI NURMINEN FOTO: FIN- ■ Skådespela­rna Nakamura Tomijūrō II, Onoe Baikō och Ichikawa Danjūrō VIII i pjäsen Umeyanagi sakigake soshi (Berättelse­n om de tidigt blommande plommonträ­den och pilarna). Träsnitt av Utagawa Kunisada, 1854.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland