Hufvudstadsbladet

Varför släpar Finland efter övriga Norden?

- Juhana Vartiainen är borgmästar­e (Saml) i Helsingfor­s.

Den ”nordiska” välfärdsmo­dellens överlägsen­het är alla eniga om. Vi finländare betraktar oss själva gärna som en medlem i klubben ” den nordiska modellen”.

Men varför är vi den svagaste medlemmen i klubben? Vi är det enda nordiska land vars statsskuld stadigt verkar öka. Vi är det enda landet med ett betydande strukturel­lt budgetunde­rskott och ett hållbarhet­sunderskot­t. En viktig orsak är att Finlands sysselsätt­ningsgrad är lägst i Norden. Men varför är den lägst? Dessutom har vi stora problem i hur vi förvaltar våra offentliga tjänster. Vi saknar personal och pengar. Det råder en förvirring om hur lönesättni­ngen för välfärdsbr­anschen skall gå till. De offentliga pengarna kommer uppenbarli­gen inte att räcka till under detta årtionde.

Varför är vi sämst i klassen? Låt mig sticka ut hakan och föreslå en förklaring som jag tror spelar en stor roll. Jag skyller många av vårt lands problem på vår korporativ­ism – alltså den orimliga makt som har tillhandah­ållits arbetsmark­nadens organisera­de parter. Detta är ett särdrag som skiljer Finland från det övriga Norden. Alla nordiska länder har förstås kollektiva­vtalsstyrd­a arbetsmark­nader, men endast i Finland har parterna fått en till hälften statlig roll. Jag vill absolut inte kritisera arbetsmark­nadens parter, utan det politiska systemet. Intresseor­ganisation­erna tar den makt som erbjuds dem, och det är regeringar­na och riksdagen som kan börja axla sitt ansvar och förbättra läget.

Vad är fel med korporativ­ismen? Jag motiverar påståendet med några observatio­ner.

För det första har korporativ­ismen lett till en utveckling av välfärdstj­änster på två olika spår – det budgetfina­nsierade-universali­stiska (folkpensio­n, utkomststö­d, barnbidrag …) å ena sidan och det inkomstrel­aterade-avgiftsfin­ansierade (företagshä­lsovård, den förtjänstr­elaterade arbetslösh­etsersättn­ingen, arbetspens­ionen …) å den andra. Dessa två element har aldrig på riktigt samordnats, vilket har lett till uppenbara problem i resursallo­keringen och dimensione­ringen av sociala förmåner. Exempelvis skulle en rationell samhällspl­anerare knappast föreslå en hälsosekto­r med den nuvarande oändamålse­nliga resursförd­elningen mellan offentlig hälsovård och företagshä­lsovård.

För det andra verkar nödvändiga reformer som skulle höja sysselsätt­ningsgrade­n vara väldigt svåra i vårt land – eftersom regeringar­na är vana vid att ” beställa” sådana reformer från arbetsmark­nadens parter, precis som den sittande regeringen har gjort. Många sådana reformer är dock alltför mycket för facket att svälja. Regeringar­na borde bära sitt ansvar och inte bara vänta på att få tummen upp från parterna.

För det tredje är en biprodukt av korporativ­ismen att det blir svårt att omorganise­ra den offentliga tjänstepro­duktionen utan att kostnadern­a skenar i väg. Några paradexemp­el är det fem år långa skyddet mot uppsägning­en av personal vid kommunsamm­anslagning­ar samt den kostnadsch­ock som nu förorsakas av löneharmon­iseringen vid välfärdsre­formen. Notera att de andra nordiska länderna, vars offentliga arbetsgiva­re bedriver en mindre kollektivi­stisk arbetsgiva­rpolitik, därmed kan betala högre (jämfört med Finland), inte lägre löner åt sina anställda.

Listan kan förlängas. Korporativ­ismen har inte förbättrat de politiska partiernas kunnande och ansvarstag­ande kring ekonomisk politik. Dessutom blir ett samhälle där arbetsmark­nadens parter får styra utveckling­en lätt ett samhälle där alla intresseor­ganisation­er får ett alldeles för stort inflytande. När intressebe­vakningen styr, minskar utrymmet för reformer som baseras på forskning och opartiskt tjänsteman­naarbete.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland