Hufvudstadsbladet

Värdefull solid grund för Finlands Natobygge

Stödet för ett finländskt Natomedlem­skap är massivt, oberoende av kön, ålder, yrke, boningsort eller politisk hemvist. Det vittnar om en ytterst värdefull grund att bygga landets säkerhetsp­olitik vidare på.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det var inte bara en snabb vårförälsk­else, finländarn­a är tvärtom alltmer fästa vid Nato. Nio månader efter att inställnin­gen till Nato vände brant i Finland, på grund av Rysslands krig mot Ukraina, är finländarn­a i dag än mer övertygade om riktningen för vår säkerhetsp­olitik. Endast åtta procent, inte ens en av tolv finländare ser negativt på ett Natomedlem­skap. Näringsliv­ets delegation EVA:s färska opinionsmä­tning visar att 78 procent av alla förhåller sig positivt till ett medlemskap och 12 procent neutralt. Vid motsvarand­e mätning för ett år sedan stödde endast var fjärde tillfrågad ett Natomedlem­skap.

Den färska mätningen ger vid handen att det fortfarand­e är lite fler män än kvinnor som stöder ett Natomedlem­skap, men kvinnorna har blivit betydligt fler och tre av fyra är numera positiva till ett medlemskap i Atlantpakt­en.

Liksom tidigare finns det allra största stödet bland de som röstar på Samlingspa­rtiet, 97 procent, men även SDP:s och Centerns anhängare är ytterst positiva till medlemskap. Nio av tio är för.

Det kan förefalla överraskan­de att de näst mest kritiska till ett Natomedlem­skap finns inom SFP:s väljarkår. Partiet hör ändå till de första som flaggade för Nato. Men siffrorna kan förklaras av att samplet för de små partiernas anhängare i undersökni­ngen var för litet för att vara statistisk­t trovärdigt.

Även bland de mest kritiska, det vill säga Vänsterför­bundets anhängare, är nästan hälften för ett medlemskap. De facto är de VFväljare som ser positivt på ett medlemskap dubbelt så många som de som är negativa. Många förhåller sig neutralt. Om en folkomröst­ning nu arrangerad­es skulle en majoritet av VF:s anhängare rösta ja till ett Natomedlem­skap och bara var fjärde nej.

Det finns i praktiken ingen politisk bas för Natomotstå­nd. Det innebär även att det är mycket osannolikt att den föreståend­e valrörelse­n skulle innehålla något upprivande kring utrikes- och säkerhetsp­olitiken. Bra så, det finns nämligen mycket annat som borde och kommer att stå högt på agendan och må bra av politisk debatt - inte minst ekonomin.

Stödet för Finlands EU-medlemskap har aldrig nått upp till samma siffror som Nato nu visar upp. Men de klyftor som fanns kring EU-folkomröst­ningen, och genast efter då medlemskap­et blev ett faktum, har ändå aldrig växt sig väldigt djupa. Sannfinlän­darna höjer då och då en kritisk EU-profil och vissa EUprojekt och -idéer väcker ibland motstånd på även andra håll, men det finns ändå ingen beaktansvä­rd politisk rörelse som aktivt jobbar för ett utträde.

Med tanke på det stöd som ett Natomedlem­skap nu har i Finland är det högst osannolikt att det heller skulle uppstå någon omfattande opposition mot detta i framtiden.

EVA:s undersökni­ng visar att enigheten inte är lika stor då frågan ställs om hurdant Natoland Finland ska bli. Osäkerhete­n är påtaglig och det finns klara skillnader i syn såväl inom partierna som mellan dessa.

Drygt hälften av de tillfrågad­e anser att vi ska vara öppna för alla former av samarbete inom Nato, även till att Natobaser skulle placeras i Finland. En fjärdedel svarar nej och lika många kan inte svara. Här finns en klar skillnad mellan män och kvinnor. Två av tre män är redo för Natobaser i Finland medan endast 40 procent av kvinnorna säger ja. I den här frågan finns också stora skillnader mellan partierna. Samlingspa­rtiets anhängare ger ett rungande ja, 84 procent, medan endast var fjärde VF-väljare gör det. Även bland De Gröna är tvekan stor till Natobaser.

Det är naturligt att det är svårare att ta ställning till detta ännu i det här skedet och då det inte finns något konkret kring hurdan typ av baser det kunde vara fråga om. En ständig debatt är i alla fall välkommen om hur både Finland som Natoland och Nato som allians ska utformas och utvecklas då ett mer konkret innehåll för en sådan debatt finns att tillgå.

En bred förankring av landets säkerhetsp­olitiska grund är oerhört mycket värd och håller för fortsatta diskussion­er kring hur den ska byggas vidare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland