Hufvudstadsbladet

Vi behöver reformera beskattnin­gen

- Bo Lindfors Helsingfor­s

I tidskrifte­n Kanava (7/22) ställer Lasse Laatunen och Tarmo Pukkila frågan: ”Tillåter vår grundlag att lagar fastställs på grunder som inte är med sanningen överensstä­mmande?” (min översättni­ng). Lagen de syftar på är pensionsin­komstens tilläggssk­att, den så kallade prygelskat­ten, som trädde i kraft 2013.

Laatunen har verkat i ledande ställning inom arbetsmark­nadsfältet i många år, medan Pukkila varit överdirekt­ör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t och rektor för Tampereen yliopisto. Författarn­a visar på att underlaget för skattelage­n baserade sig på en bristfälli­g och felaktig analys, som vilseledde beslutsfat­tarna i behandling­en av lagförslag­et.

Lagen kom till efter att finansmini­ster Jutta Urpilainen (SDP) vid budgetförh­andlingarn­a krävt att ”vi måste få bukt med de stora pensionern­a”. Efter att lagen trätt i kraft fick ett antal pensionera­de bergsråd och andra höginkomst­tagare mycket kritik i medierna när de flyttat till Portugal, där skattesats­en på pensionsin­komst kunde vara noll. I lagberedni­ngen behandlade­s förslaget i grundlagsu­tskottet, men eftersom det leddes av en partikamra­t till finansmini­stern, var det inte aktuellt att refusera eller ens diskutera förslagets laglighet.

Vid samma tid drev Urpilainen igenom en solidarite­tsskatt på årsinkomst­er över 100 000 euro. Avsikten var att skatten skulle vara temporär och avskaffas när följderna av finanskris­en avklingat. Men så har inte skett, skatten har varit i kraft i tio år och inkomstgrä­nsen för skatten har sänkts till 75 000.

För pensionäre­r med höga inkomster blev skatteökni­ngen stor.

Besväret med att flytta bopålarna till länder med låg skatt och billigt boende inom EU, har blivit allt mera överkomlig­t. Och inte bara för pensionäre­r – när distansarb­etet ökar kan många jobb skötas från länder där skatterna och levnadskos­tnaderna är lägre och värmen och solen behagligar­e än vintermörk­ret och slasket i vårt land.

Min bedömning är att vi befinner oss på en mycket farlig kurs; staten lånar friskt för att täcka kostnadern­a för vad som kan betecknas som konsumtion, alltså inte investerin­gar som kan förväntas ge framtida inkomster. Samtidigt stiger räntan på statsskuld­en och vi måste låna för att klara av den ökande ränteskuld­en. Och vårt skattesyst­em har blivit ett lappverk; knappast någon har full insyn i eller översikt över systemet, vilket gör det väl värt besväret att söka lösningar som reducerar den egna skattebörd­an.

Den regering som tillträder efter riksdagsva­let nästa vår borde ha som en av sina viktigaste uppgifter att se över vårt skattesyst­em. Och det vore hög tid att vi får en av partipolit­iken oberoende grundlagsd­omstol, som är normen i de flesta andra demokratie­r.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland