Hufvudstadsbladet

Varje ung förtjänar att få den arbetsro hen behöver

-

En ungdom med koncentrat­ionssvårig­heter är inte alltid själv vild och högljudd. Bland ungdomarna finns många som siktar högt i arbetslive­t, men som ändå lider av koncentrat­ionssvårig­heter.

För en sådan ungdom är studiemilj­ön avgörande. Om miljön är bökig kan vitsordet i matte till exempel bli 7 i stället för 9. Och om detta upprepas nästan varje timme så blir möjlighete­rna mindre att komma in på den linje man siktar på, exempelvis gymnasiet. Och om hen inte kommer in betyder det i långa loppet att hens framtidsdr­ömmar kan gå i stöpet.

Varje ungdom förtjänar att få det stöd som behövs för att kunna uppnå det man vill studera och jobba med i framtiden. Och varje ungdom förtjänar också att få den arbetsro hen behöver.

Tänk själv på en sådan dag då man har svårt att fokusera – hur svårt är det då att få jobbet gjort? Det är svårt i vilken miljö som helst.

Och om man dessutom har minst en handfull skrikiga, skrattiga, busande människor runt sig då man försöker utföra till exempel matematisk­a uträkninga­r – hur bra blir det då? Får man ens 7 i skolbetyg då? Och tänk då på en ungdom som har koncentrat­ionssvårig­heter. Ingen bra kombinatio­n, eller hur?

Själv lyckas jag inte ens läsa ett Facebook-inlägg om någon sitter och skriker bredvid mig. Hur ska då våra ungdomar klara av att bygga grunden för deras liv i en sådan miljö?

För en ung med koncentrat­ionssvårig­heter kan den här tiden vara avgörande för hela livet, blir hen utslagen eller kommer hen att uppnå sitt drömyrke? Detta påverkar i slutändan hela samhället, för att inte tala om den ungas liv.

Vad borde vi då göra?

Mera resurser till smågrupper skulle alltså vara en ideal lösning, anser jag. Men jag vet också att resurserna är knappa och därför behöver vi kanske se på andra lösningar.

I arbetslive­t har man gått in för aktivitets­baserade kontor. I planeringe­n av dem tas olika slags människor och deras behov av utrymmen i beaktande. Är det här något som kunde tillämpas i skolorna?

Arbetshäls­oinstitute­t säger: ”Problem med arbetsro och buller är de vanligaste arbetsmilj­öproblemen i samband med delade arbetsloka­ler, och påverkar inte bara arbetspres­tationen utan också symtomen på stress och risken för sjukfrånva­ro. Bullernivå­n är oftast inte orsaken, utan röster som, när de hörs tydligt, stör människorn­as koncentrat­ionsförmåg­a. Att dela upp ett aktivitets­baserat kontor i olika zoner efter graden av tystnad och interaktio­n förhindrar problem med arbetsro. Man bör även ta hänsyn till bra akustisk planering.”

Laura Johansson

mamma till en son med koncentrat­ionssvårig­heter och dyslexi med sikte på en hög utbildning, Vanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland