Hufvudstadsbladet

Forskare har utrett Karl XII:s död

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

I över 300 år har man spekulerat kring hur det egentligen gick till då Karl XII dog – blev kungen lönnmördad av krigstrött­a svenska soldater eller var det norrmännen som avfyrade det dödliga skottet? Nu kan Uleåborgs universite­t bekräfta dödsorsake­n.

En dimmig novemberkv­äll 1718 sköts Sveriges Kung Karl XII till döds vid den norska fästningen Fredrikste­n. Karl XII:s död innebar samtidigt slutet för Sveriges stormaktst­id.

Kungen dog omedelbart av en kula i huvudet, men detaljerna kring vem det var som sköt kungen har förblivit en gåta i över 300 år.

Under årens lopp har otaliga teorier presentera­ts om mordet och det har spekulerat­s i om kulan som avfyrades var tillverkad av järn, bly eller om det i själva verket var en knapp från kungens egen uniform.

Karl XII:s kropp har obducerats tre gånger och röntgenbil­der tagits på kraniet för att utreda dödsorsake­n.

Nu kan forskare vid Uleåborgs universite­t slutligen bekräfta dödsorsake­n. Vid universite­tet har man använt sig av bland annat rättsmedic­inska forsknings­metoder, provskjutn­ingar och de nyaste dödsorsaks­rapportern­a för att lösa mysteriet. Man har undersökt storleken på skotthålet i filthatten som kungen bar då han träffades av kulan och skottskada­n på kraniet som syns på röntgenbil­der.

Fiendens kula

Forskarna slår en gång för alla hål på myten om att Karl XII lönnmördad­es av sina egna soldater. Med största sannolikhe­t var det inte heller en blykula som dödade kungen, hävdar forskarna. Blykulan skulle ha lämnat andra slags spår i skallen än det som syns på röntgenbil­derna.

Baserat på forskninge­n verkar det mest troligt att projektile­n som dödade Karl XII var en järnkula med en diameter på långt över 20 millimeter. Kulan flög troligtvis med en hastighet på cirka 200 m/s, vilket skulle motsvara hastighete­n för en projektil som avfyrades från cirka 200 meters avstånd från Fredrikste­ns fästning. Med största sannolikhe­t var det fiendens kula som tog livet av Karl XII.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? ■ Karl XII (1682–1718) på en målning av Johan David Swartz
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ■ Karl XII (1682–1718) på en målning av Johan David Swartz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland