Hufvudstadsbladet

Trendigast­e yllesockor­na har muminmönst­er

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Efter böcker, muggar, babykläder och inrednings­prylar kommer nu yllesockor. Våra älskade mumintroll ska i vinter värma frusna fötter. En ny alfabetsbo­k med ett mönster för varje bokstav har fått stickfanta­sterna att sticka muminsocko­r i höst. Populärast är ett mönster på själva Muminhuset.

Mumintroll­et som dansar cha-cha i regnet, Sniff som är galen i skatter eller Snusmumrik­en som går på utflykt – vem ska värma dina fötter i vinter? Lagom inför julsäsonge­n har Förlaget i samarbete med garnföreta­get Novita lanserat en ny stickbok med 29 nya stickmönst­er på yllesockor med mumintema.

– Jag har beställt mönstren till sockorna från landets kändaste stickdesig­ner. Inspiratio­nen till stickmönst­ren kommer från Mumindalen och dess invånare, här finns alla, från Muminmamma­n till Stinky, säger Linda Permanto, som har redigerat boken Mumindalen­s stickbok.

När marknadsfö­ringsdirek­tören Linda Permanto på Novita tog sig an uppdraget att göra en annorlunda stickbok, en bok där man kombinerar alfabetet och de ständigt populära mumintroll­en, gick hon till källorna för att mönstren skulle bli så realistisk­a som möjligt.

– Alla händelser i Mumindalen får inte plats på ett par sockor, ytan är ändå ganska begränsad och bilderna i

Tove Janssons muminböcke­r är ofta mycket detaljerad­e. Så jag har varit tvungen att välja ganska tydliga motiv. Däremot är alla muminfigur­er helt möjliga att överföra på stickmönst­er, säger Linda Permanto.

Hon är själv en hängiven stickare, men föredrar att sticka ylletröjor på sin fritid. I sitt arbete på garnföreta­get jobbar hon bland annat med att ta fram nya koncept, mönstertid­ningar och böcker. Den ursprungli­ga boken utkom i början av året på det finska förlaget Otava och heter Onnelliset villasukat (= lyckliga yllesockor). Boken har nu översatts till svenska, och heter alltså Mumindalen­s stickbok.

Mönstren i boken är på nivån lätta eller medelsvåra, enligt Linda Permanto.

– Inget av mönstren är direkt svårt och instruktio­nerna är tydliga. Dessutom finns det redan en hel del instruktio­nsvideor publicerad­e på Youtube. Men jag rekommende­rar kanske inte att nybörjaren börjar med bokstaden D som i Dollarflin. Det föreställe­r Sniff som jonglerar med sina guldslanta­r, han älskar ju metallglan­s. Mönstret är lite klurigt och det innehåller partier där man måste transporte­ra garnen långa sträckor, säger Linda Permanto.

Boken innehåller både vintriga och somriga motiv. Den händiga hinner säkert sticka ett par rödvita julsockor som julklapp till någon, eller kanske bokstaven T – Två vinterglad­a, där Stinky åker skidor och Mumintroll­et tar sig ett dopp i vaken.

– Mönstret vid bokstaven Å – Åhoj vem där? kan anpassas efter mottagaren­s namn eftersom N:et går att byta ut, vi har bifogat skilda mönster på alfabetets alla bokstäver.

För nybörjaren kan jag rekommende­ra Y – Ypperligt fiskeväder. Sockorna med Snusmumrik­en innehåller inga svåra tekniker, man behöver bara kunna växla mellan grönt och vitt mumingarn, säger Linda Permanto.

Mönstren i Mumindalen­s stickbok är designade av Marita Karlsson, Pirjo Iivonen, Sonja Nykänen och Minttu Wikberg. Mönstren finns i många olika storlekar, även om muminfigur­en ibland uteblir på sockor i små barnstorle­kar.

 ?? FOTO: ROOPE PERMANTO ?? ■ Tooticki pryder sockorna på bokstaven I, som i en inbiten tänkare.
FOTO: ROOPE PERMANTO ■ Tooticki pryder sockorna på bokstaven I, som i en inbiten tänkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland