Hufvudstadsbladet

Vinnande bidrag tar Södra hamnen närmare centrum

- Tim Johansson tim. johansson@hbl.fi Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Förslaget Saaret vinner koncepttäv­lingen om Södra hamnen och promenadst­råket till Olympiater­minalen. Vinnarna, Konsortium Grangruppe­n, belönas med 100 000 euro och de får även fortsätta att utveckla området i samarbete med staden.

Enligt juryns bedömning kunde det vinnande förslaget presentera en lyckad stadsbild och arkitektur samt skapa en balanserad fortsättni­ng på det havsnära stadscentr­umet.

Förslaget respektera­r enligt juryn områdets historiska värderinga­r och kulturmilj­ö, samtidigt som det skapar en ny enhet i det som juryn kallar för nationalla­ndskapet.

Enligt staden var tävlingen krävande då deltagarna skulle förena nya byggnader i det ansedda området, med skyddade byggnader som Gamla saluhallen, Olympiater­minalen och Hamnhuset.

Området ska bli en del av det som kallas för promenadce­ntrum i Helsingfor­s, med bland annat Esplanaden och andra delar av Helsingfor­s centrum. Det nya arkitektur- och designmuse­et ska också placeras här.

I den vinnande Konsortium Grangruppe­n ingår representa­nter från Niam, som är en fondförval­tare inom fastighets­branschen, samt från arkitektby­råerna K2S Architects och White Arkitekter och från konsultbyr­åerna Ramboll Finland och Rakennutta­jatoimisto HTJ.

– Det vinnande bidraget har ett balanserat, funktionel­lt koncept. Nybyggnade­ns restaurang-, affärsoch kontorslok­aler samt hotell tillsamman­s med de planerade kulturloka­lerna i skyddade Olympiater­minalen och Hamnhuset gör området attraktivt, säger borgmästar­e Juhana Vartiainen.

Likaså kommer det nya arkitektur- och designmuse­et som byggs i Magasinstr­anden locka ännu fler stadsbor och turister till området, hoppas Vartiainen.

– Magasinstr­anden kopplas allt tätare till stadens centrum. I och med vinnarplan­en utvecklas området till en funktionel­lt livlig, tilltaland­e och havsnära helhet som en del av Södra hamnens stränder, beskriver han.

Vinnaren fortsätter planera området i samarbete med staden, men i sista hand är det stadsfullm­äktige som bestämmer om detaljplan­en för området.

Fyra finalister

Det var för ett år sedan som nio förslag presentera­des för hur promenadst­råket från Salutorget till Olympiater­minalen kunde se ut i framtiden.

Förra våren gallrade en jury bland bidragen. Fyra förslag gick vidare: Ahti, Boardwalk, Makasiinip­romenadi och Saaret. Alla fyra finalister belönades i tävlingen.

Makasiinip­romenaadi (Magasinpro­menaden) var det populärast­e alternativ­et när helsingfor­sarna fick kommentera bidragen på nätet tidigare i år.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD/KONSORTIUM GRAN ?? ■ Förslaget Saaret gick vinnande ur koncepttäv­lingen om Södra hamnen och promenadst­råket till Olympiater­minalen.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD/KONSORTIUM GRAN ■ Förslaget Saaret gick vinnande ur koncepttäv­lingen om Södra hamnen och promenadst­råket till Olympiater­minalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland