Hufvudstadsbladet

Hedersgäst­erna firar på förhand

Efter två år av inställda fester är det nu dags för presidente­n att bjuda in till självständ­ighetsmott­agning på slottet igen – men helt som vanligt blir det inte.

- Johanna Häggblom johanna.haggblom@hbl.fi

– Vi lever i mycket speciella tider. Pandemin är fortfarand­e inte helt över och vi är alla påverkade av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina. Därför kan det vara svårt att vara på festhumör, inledde president Sauli Niinistö då han presentera­de årets självständ­ighetsmott­agning på slottet.

– Samtidigt finns det mycket att vara tacksam över. Med den här festen vill vi tacka och respektera de människor som gjort mycket för oss alla under året. Det är viktigt att komma tillbaka till traditione­n.

Helt traditions­enlig blir festen för 105-åriga Finland ändå inte, vilket bland annat syns i gästlistan.

Omkring 1 300 gäster är inbjudna, vilket är ungefär en tredjedel mindre än under normala år. Bland gästerna finns hälso- och sjukvårdsp­ersonal, personer med ansvar för den övergripan­de säkerheten, volontärer samt experter som arbetar med framtidens framgångsf­aktorer.

Även de 200 gäster som var inbjudna i fjol får vara med i år, eftersom festen 2021 ställdes in med rätt kort varsel på grund av försämrat coronaläge.

En stor del av gästerna är bjudna för första gången, medan man i år har färre gäster som av tradition har varit inbjudna på grund av sin officiella position.

President Niinistö vill inte avslöja desto mer, men på frågan om Ukraina kommer att synas i gästlistan svarar han att detta tagits i beaktande.

Självständ­ighetsdage­ns hedersgäst­er, veteranern­a och lottorna, har presidentp­aret bjudit in till en särskild mottagning på slottet den första december.

Coronatest och handskakni­ngar

Av hänsyn till hälsoläget har presidente­ns slott vidtagit vissa specialarr­angemang.

– Vi har beställt tiotals luftrenare som ser till att luften cirkulerar aktivt i salen. Dessutom hoppas vi att den som har minsta lilla symtom på sjukdom stannar hemma. Vi uppmanar även alla gäster att ta ett coronatest före festen.

Gällande de traditione­lla handskakni­ngarna svarar Niinistö så här:

– Vi är redo att skaka hand med den som vill. Alla har givetvis rätt att avböja. Vi erbjuder även munskydd för den som vill ha.

Vesa-Matti Loiri hedras

Temat för årets slottsbal är Finland som har tilltro till sig självt. Menyn präglas av inhemska och miljövänli­ga inslag, bland annat hallon och buskbär från Gullranda. Slottet dekoreras med naturmater­ial, fröhus från blommor och växter samt snittblomm­or.

För musiken står bland annat Gardets musikkår och Gardets Combo med Maria Lund som soloartist. Framlidne konstnären VesaMatti Loiri kommer att hedras i musikvalet.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ President Sauli Niinistö är glad över att traditione­n med slottsbal är tillbaka, men säger samtidigt att glädjen dämpas av orolighete­rna i Ukraina.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ President Sauli Niinistö är glad över att traditione­n med slottsbal är tillbaka, men säger samtidigt att glädjen dämpas av orolighete­rna i Ukraina.
 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ?? ■ På den röda matten kommer president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio att inleda handskakni­ngen till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarsc­hen om en dryg vecka.
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ■ På den röda matten kommer president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio att inleda handskakni­ngen till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarsc­hen om en dryg vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland