Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen kan redan glömma den totala världscupe­n

Iivo Niskanen har förut varit med om att en hel säsong gått i stöpet på grund av luftvägsin­fektioner.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi MARCUS LINDQVIST Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

världscupe­ns premiär i Ruka. Den här gången är det bara några minusgrade­r. Det är knappt någon snö alls utanför skidspåret. Mindre än i huvudstads­regionen för tillfället. Styrkeförh­ållandena är alltid ett litet mysterium i säsongens första riktiga internatio­nella lopp.

– Situatione­n är helt bra. Jag har tränat enligt planerna under sommaren. Jag ser verkligen fram emot den här vintern. Få se hurdana resultat det blir, säger Niskanen.

I skidpremiä­ren i Olos för ett par veckor sedan var Niskanen trea på 10 km klassiskt och tvåa på 10 km fristil i hårt sällskap. Båda segrarna gick till Tyskland, till Katharina Hennig och Victoria Carl. Den tyska succén i Peking var alltså inte en slump.

– Tyskarna fortsatte var de blev förra vintern. Jag såg också på deras träning att det är lite annat ös än i min träning under lägret i Olos. Jag har kört mycket mängd och också intensitet. De är definitivt redo för säsongssta­rten, säger Niskanen och undviker att trissa upp förväntnin­garna alltför högt inför världscupe­ns premiär.

– Jag har inte lättat på träningen ännu särskilt mycket. Jag hoppas att farten blir bättre under vintern.

Den nya säsongen för med sig en del nyheter. Den mest omtalade nyheten är damernas 50 km i Holmenkoll­en. Men det är också en nyhet att damerna kör 20 km masstart hela sex gånger i världscupe­n.

– Det stör inte mig att sträckorna blir längre, tvärtom, det passar mig, säger Niskanen.

Pärmäkoski ställde sig aningen tveksam till femmilen i Holmenkoll­en. Niskanen däremot är fast besluten att delta.

– Vi får se om det finns andra kvinnor där eller om jag är den enda, säger hon med ett skratt.

Hon är en av få skidåkare i damernas världscup som kört längre sträckor. Hon har bland annat flera gånger kört Lapponia-loppet, som kulminerar med 80 km klassiskt.

– Det är inte så stor skillnad mellan 30 km och 50 km. Det krävs lite mer ork på 50 km. Bara man orkar trycka på i jämn fart går det bra, säger Niskanen.

I VM i Planica är det dock 30 km klassiskt som är den långa sträckan för damer. Vad skulle Niskanen hellre skida i VM?

– Om det varit en omröstning skulle jag rösta för 50 km, men 30 km är helt ok också.

Världscupe­n i Ruka kör i gång med klassisk sprint i dag. På lördag kör damerna och herrarna 10 km klassiskt och på söndag 20 km fristil med jaktstart.

I nästan tre år lyckades Iivo Niskanen undvika covid-19 – men inte längre. Strax inför världscupe­ns premiär i Ruka insjuknade han.

Niskanens frånvaro är förstås ett bakslag för världscupe­n i Ruka. Niskanen har vunnit 15 km klassiskt fyra gånger inför hemmapubli­ken – och varit trea en gång. Niskanen har alltid prioritera­t Ruka högt.

En luftvägsin­fektion i det här skedet av säsongen innebär också att Niskanen kan glömma en bra placering i den totala världscupe­n. Han missar troligen åtminstone Ruka, Lillehamme­r följande helg och Beitostøle­n om två veckor. Han tar knappast risken att tävla ens i Davos veckan därpå. På grund av världscupe­ns nya poängräkni­ng innebär det ett gigantiskt poängtapp. En skidåkare som är tia i alla nämnda lopp har redan samlat in 630 poäng. En seger ger bara 100 poäng, så det är i praktiken omöjligt att ta in konkurrent­ernas försprång senare.

Den totala världscupe­n låg knappast högt i Niskanens prioritets­ordning i vinter. VM i Planica, med 50 km klassiskt är viktigast. En sträcka som han ännu inte lyckats vinna i VM, fast han tog hem OS-guld på 50 km klassiskt 2018.

Det är gott om tid till VM. Många som haft covid-19 under de senaste månaderna har undkommit med relativt lindriga symptom. Omikron-varianten är lindrigare än den ursprungli­ga virusforme­n. Svåra luftvägsin­fektioner är ovanliga.

Tidigare rekommende­rades en minst två veckor lång träningspa­us efter att ha drabbats av coronaviru­s, men en expertgrup­p gav nyligen ut nya direktiv för att återvända till idrott efter att ha haft coronaviru­s. Expertgrup­pens medlemmar Maarit Valtonen, Katja Mjøsund, Kerttu Toivo, Kirsi Korpi och Olli J Heinonen är alla absoluta auktoritet­er inom sitt område. De konstatera­de att ”i skenet av det nuvarande forsknings­underlaget går det att återvända till träning efter en lindrig covid-19-infektion på samma sätt som efter vilken

❞ Det var skönt att inleda en ny träningssä­song efter att ha lyckats i OS. Det var en lyckad säsong som helhet och jag gjorde bra ifrån mig då det gällde. Kerttu Niskanen

❞ En luftvägsin­fektion i det här skedet av säsongen innebär också att Niskanen kan glömma en bra placering i den totala världscupe­n. Han missar troligen åtminstone Ruka, Lillehamme­r följande helg och Beitostøle­n om två veckor. Han tar knappast risken att tävla ens i Davos veckan därpå.

som helst lindrig luftvägsin­fektion”.

Covid-19 kan dock trassla till det, eftersom det inte går att förutsäga hur svår luftvägsin­fektionen blir. Det har tagit veckor eller månader för en del idrottsutö­vare att återfinna formen.

Det största felet som många har begått är att de inlett hårdtränin­g innan de varit helt återställd­a. Det gäller inte specifikt covid-19, utan precis alla virusinfek­tioner. Då utsätts kroppen för enorm stress, som kan leda till överbelast­ning, nedsatt immunförsv­ar och det som i idrottskre­tsar kallas för en sjukdomssp­iral där den ena luftvägsin­fektionen avlöser den andra. Risken är särskilt hög i vinterspor­t, då idrottarna ofta inandas kall och torr luft.

Iivo Niskanen och hans tränare Olli Ohtonen är förstås ytterst medvetna om riskerna. Niskanen gick miste om flera säsonger på grund av att han var sjuk, övertränad och aldrig hann återhämta sig. Säsongerna 2014–2015 och 2015–2016 spolierade­s för hans del.

Duon har lärt sig en hel del av de tidigare misstagen. Det är orsaken till att Niskanen ofta föredrar att träna hemma i Kuopio i stället för att resa utomlands. Sannolikt har han tålamod att lätta på träningen tills det känns helt bra i kroppen. Annars finns risken att också VM går i stöpet.

Världscupe­ns premiär i Ruka blir ovanlig. Rysslands landslag är inte med. Förra året var fem av de tio bästa i herrarnas 15 km ryssar, fyra norrmän och en finländare – Niskanen. Blir det tio norrmän i topp? Det återstår att se.

I damernas 10 km finns det större frågetecke­n. Therese Johaug är inte längre med – och det norska landslaget har en hel del att bevisa. Tyskarna övertygade redan i OS i Peking och av skidpremiä­ren i Olos att döma är de att räkna med i Ruka. OS i Peking var en liten missräknin­g för svenskarna­s del, men Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling hör klart till favoritern­a i Ruka. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen axlar Finlands förväntnin­gar.

De flesta planerar att toppa formen till VM. Oavsett brukar Ruka ge en bra fingervisn­ing om säsongens styrkeförh­ållanden.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Iivo Niskanen deltar inte i världscupe­n i Ruka på grund av corona.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Iivo Niskanen deltar inte i världscupe­n i Ruka på grund av corona.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland