Hufvudstadsbladet

Aftonblade­t: EU föreslår rejäl höjning av snuspriset

EU planerar en chockhöjni­ng av skatten på snus i Sverige vilket skulle höja priset på snus rejält, avslöjar den svenska tidningen Aftonblade­t som tagit del av ett läckt dokument från EU-kommission­en.

- Anna Korkman

I dokumentet som Aftonblade­t tagit del av föreslås en ny punktbeska­ttning på tobak som skulle innebära att priset på en dosa lössnus stiger till cirka 120 kronor – över 11 euro.

Snus och andra rökfria tobaksprod­ukter är i nuläget exkluderad­e från europeisk tobakspunk­tbeskattni­ng, men om kommission­ens förslag godkänns så skulle det ändras.

Om förslaget blir verklighet kommer priset på en dosa portionssn­us öka med cirka 34 kronor. Priset på en dosa lössnus skulle däremot öka med cirka 62 kronor jämfört med i dag.

Förslaget ska preliminär­t presentera­s av kommission­en i början av december. Dess öde ska sedan EU:s 27 medlemslän­der förhandla fram.

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP) var inte medveten om att kommission­en förberedde förslaget.

– Vi har varit mycket upptagna med COP27 och diverse viktiga förslag kopplade till paketet om cirkulär ekonomi och snuset har inte diskuterat­s i det här sammanhang­en, säger han.

I sig tycker han att frågan är intressant.

– Det finns många orsaker för att inte använda tobaks– och nikotinpro­dukter av hälsoskäl, men det som känns besvärligt med ett sådant förslag är att EU–kommission­en nu hela tiden går in på sådana områden där man befinner sig i en gråzon mellan nationell kompetens och EU kompetens, säger Torvalds till HBL.

Från och med januari tar Sverige över som ordförande för EU:s ministerrå­d, och kommer att hålla i ordförande­klubban vid möten där företrädar­e för medlemslän­derna sitter under sex månader.

Kan Sverige ha en större möjlighet än annars att påverka vilken form och riktning förslagen tar som ordförande­land?

– Det finns en regel som lyder att ordförande­landet, det föregående och det blivande ordförande­landet egentligen ska avhålla sig från att i den rollen driva nationella intressen. Samtidigt håller inte länder alltid sig till det här regelverke­t. Jag misstänker ändå att Sverige kommer att vara försiktig.

Sveriges finansmini­ster Elisabeth Svantesson beskriver förslaget som ”orimligt” på Twitter och tillägger:

”Vi kommer självfalle­t gå emot de här höjningarn­a. Vi har inte sett Kommission­ens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland