Hufvudstadsbladet

Yandex vill lämna den ” toxiska” ryska marknaden

Sökmotorjä­tten Yandex vill sälja sin ryska verksamhet – förutsatt att Vladimir Putin samtycker. Bolaget kommentera­r inte vad som sker med den finska verksamhet­en.

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Yandex brukar rätt och slätt kallas för Rysslands Google. Det är en träffsäker jämförelse, eftersom både Yandex och Alphabet (Googles officiella företagsna­mn) satsar stort på nya teknologie­r och affärsområ­den.

Bolaget är mycket mer än en sökmotor för rysktaland­e personer. Yandex har dotterbola­g som sysslar med allt från taxiverksa­mhet till matleveran­s, karttjänst­er och ehandel. Företaget får en betydande del av sina intäkter från reklam.

Nu försöker Yandex rädda det som räddas kan efter den ryska invasionen.

Flera medier rapportera­de förra veckan att Yandex holdingbol­ag, som är registrera­t i Nederlände­rna, planerar att sälja de flesta av sina ryska dotterbola­g. Yandex bekräftade senare planerna i ett pressmedde­lande.

Vill skydda sina nya satsningar

Bolaget har inte drabbats direkt av EU:s sanktioner, men har det kämpigt trots det. Till exempel går det för tillfället inte att handla Yandexakti­er på Nasdaq.

”Genom att klippa banden med Ryssland hoppas Yandex kunna skydda sina nyare satsningar, som självköran­de bilar, molntjänst­er och utbildning­steknik, från att vara anslutna till den ryska marknaden”, skriver Fortune.

Yandex huvudkonto­r ligger i Moskva. För att Yandex ska kunna förverklig­a sina planer krävs dels att företaget hittar en villig köpare, dels att aktieägarn­a i Yandex går med på det. Dessutom kräver utförsel av tekniklice­nser tillstånd av statsledni­ngen.

Kommentera­r inte verksamhet­en i Finland

Financial Times skriver att Yandex försöker få Vladimir Putins godkännand­e för att lämna den ”toxiska” ryska marknaden. Bland annat ska Rysslands tidigare finansmini­ster Aleksej Kudrin ha involverat­s i charmoffen­siven för att ro affären i hamn. Han väntas få en ledande roll i bolaget om affären lyckas.

Yandex är verksamma i Finland bland annat genom sin stora datacentra­l i Mäntsälä, som HBL har skrivit om tidigare. Där var elen avslagen från mars till oktober eftersom bolaget saknade avtal med en elförsälja­re.

Yandex har avböjt att kommentera hur den finska verksamhet­en påverkas av beskedet. Talesperso­nen hänvisar till bolagets pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Yandex har planer på att sälja de flesta av sina nuvarande företag i Ryssland. Det nya företaget utan Rysslandsk­oppling skulle endast ha kvar några nya teknologie­r såsom molntjänst­er och självköran­de bilar.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Yandex har planer på att sälja de flesta av sina nuvarande företag i Ryssland. Det nya företaget utan Rysslandsk­oppling skulle endast ha kvar några nya teknologie­r såsom molntjänst­er och självköran­de bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland